ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση του ΚΚΕ για την πτώση του ελαιοκάρπου

epi-elies Ερώτηση για τη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος από την καρπόπτωση του ελαιόκαρπου κατέθεσαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος από την καρπόπτωση του ελαιόκαρπου.

Οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου πλήττονται μαζί με όλους τους αγρότες της χώρας από τα ίδια βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα που εκπορεύονται από την ΕΕ και την εφαρμογή των κατά καιρούς αναθεωρημένων ΚΑΠ, από τις εκάστοτε κυβερνήσεις που η πολιτική τους έχει στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια.

Φέτος, εκτός από τους φόρους, τις αυξήσεις στις εισφορές για ΕΛΓΑ, ΟΓΑ κ.ά., δέχτηκαν ένα ακόμη πλήγμα και λόγω της καταστροφής του καρπού της ελιάς κατά την περίοδο της καρπόδεσης εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών, που σημαίνει παραπέρα μείωση του πενιχρού αγροτικού εισοδήματος. Οι αγρότες του νησιού, αφού έζησαν μια κακή ελαιοκομική χρονιά πέρυσι λόγω της μεγάλης δακοπροσβολής των ελαιώνων τους, φέτος έρχονται αντιμέτωποι με μια χειρότερη χρονιά, εξαιτίας κακής καρπόδεσης της ελιάς και πτώσης του καρπού από τις κακές καιρικές συνθήκες.

Παραγωγή και εισοδήματα δεν θα υπάρχουν, τσουχτερά ασφάλιστρα όμως και φόροι θα τους ζητηθούν να πληρώσουν.

Επειδή η αδυναμία πληρωμής για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι υπαρκτή και επειδή η ελαιοκαλλιέργεια είναι η βασική καλλιέργεια του νησιού, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:

  • Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του νησιού, αφού ο ΕΛΓΑ εισπράττει προκαταβολικά τα ασφάλιστρα από τους λογαριασμούς τους.

  • Την ολοκληρωτική αποζημίωση από κάθε είδους καταστροφή της αγροτικής παραγωγής, στον ελαιόκαρπο.

  • Την έκτακτη οικονομική στήριξη και απαλλαγή από φόρους και χαράτσια των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button