ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος του προγράμματος των αρδευτικών έργων μέσω ΣΔΙΤ

«Σκανδαλωδώς υπερτιμημένο κόστος για 21 μόλις αρδευτικά έργα»

Τον προηγούμενο μήνα, το ΥπΑΑΤ προέβη στην εξαγγελία και παρουσίαση ενός μεγάλου προγράμματος αρδευτικών έργων με την ονομασία «Ύδωρ 2.0», το οποίο θα εκτελεστεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και μέσω ΣΔΙΤ.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν 21 συνολικά έργα σε όλη τη χώρα, -εκ των οποίων γνωστοποιήθηκαν μόνο τα πρώτα οκτώ- συνολικού κόστους 1,628 εκατ. ευρώ, που θα υπερβεί ωστόσο τα 4 δισ. ευρώ, εφόσον συνυπολογιστούν το κόστος συντήρησης και λειτουργίας για 25 χρόνια από ιδιώτες και οι πληρωμές διαθεσιμότητας!

Ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και πρώην υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης σε ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή, μαζί με 37 βουλευτές του κόμματος ζητά τις μελέτες αξιολόγησης για την επιλογή των συγκεκριμένων έργων, υπολογισμού του κόστους, καθώς και του τρόπου αποπληρωμής και των τυχόν επιπτώσεων στο κόστος άρδευσης του παραγωγού.

Συγκεκριμένα:


«Κανείς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεν έκανε τον κόπο να μάς εξηγήσει πώς προκύπτει ένα τόσο σκανδαλωδώς υπερτιμημένο κόστος για 21 μόλις αρδευτικά έργα, χωρίς μάλιστα να διασφαλίζεται ότι η κυβερνητική επιλογή τις μεθόδου ΣΔΙΤ θα λειτουργήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Ειδικά δε, αν αντιπαραβάλλουμε το πρόγραμμα αυτό με τα 31 έργα που εντάχθηκαν στο ΠΑΑ τον Ιούλιο του 2019, επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με συνολικό κόστος 448 εκατ ευρώ, όχι μόνο προκύπτει σοβαρός προβληματισμός για το χρηματοδοτικό πλαίσιο και την υλοποίησή του αλλά και εύλογες υπόνοιες περί διαύγειας και ευνοιοκρατίας. Πόσο μάλλον όταν τα έργα αυτά δεν υποβλήθηκαν σε αξιολόγηση οικονομικής αποδοτικότητας, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους σύναψης συμβάσεων.

Με αφορμή τα παραπάνω, 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Αγροτ. Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτη, κατέθεσαν σήμερα, σχετική Ερώτηση και ΑΚΕ, ζητώντας τις μελέτες αξιολόγησης για την επιλογή των συγκεκριμένων έργων, υπολογισμού του κόστους, καθώς και του τρόπου αποπληρωμής και των τυχόν επιπτώσεων στο κόστος άρδευσης του παραγωγού».

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button