ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση Ν. Φούντα για τις Ελληνικές Αλυκές

epi-alykesΚατάθεση ερώτησης Νίκης Φούντα στον υπουργό Οικονομικών με θέμα  «Επικείμενη αξιοποίηση της  εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε. και διασφάλιση των θέσεων εργασίας»

Κύριε Υπουργέ,

Η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων με την αριθ. 233/5-4-2013 αποφάσισε την αξιοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στην εταιρεία «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΛΥΚΕΣ Α.Ε.», οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 55,19% του μετοχικού κεφαλαίου.

Όπως είναι γνωστό, η εν λόγω εταιρεία παράγει άριστης ποιότητας πρωτογενές θαλασσινό αλάτι και διαχειρίζεται επτά (7) αλυκές ανά την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και αυτή της πόλης του Μεσολογγίου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυκή της χώρας, η οποία συμβάλει τα μέγιστα στη γενικότερη αύξηση της  δυναμικής του κλάδου, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τόσο στην ανάπτυξη της περιοχής του Μεσολογγίου, όσο και στην  απασχόληση με τη δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας, άμεσων και έμμεσων. Σύμφωνα δε με τα λεγόμενα των εργαζομένων, η εταιρεία δύναται να απασχολήσει, μόνο στη συγκεκριμένη αλυκή, πάνω από εκατό (100) άτομα επιπλέον ως εποχικό προσωπικό, γεγονός  που στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία θα μπορούσε να  δώσει σημαντική «ανάσα» για την περιοχή στο σύνολό της. Παρ’ όλα αυτά, το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν προβλέπει προκήρυξη θέσεων από πλευράς της εταιρείας, με αποτέλεσμα πολύτιμο προϊόν να παραμένει αναξιοποίητο, οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν και πολύτιμες θέσεις εργασίας να χάνονται. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως στην Αλυκή Μεσολογγίου υπάρχει μόλις ένας χειριστής μηχανήματος συγκομιδής.

Από την  άλλη πλευρά, η διαπιστωμένη κερδοφορία της εταιρείας τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει την καλή διαχείριση τόσο σε οικονομικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο, με βάση τις δυνατότητες που περιγράφηκαν.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι το σύνολο του ενεργητικού της εταιρείας, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της, αποτιμάται στα 15 εκατομμύρια ευρώ περίπου, και το γεγονός πως τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως (προ φόρων) υπολογίζονται στο 1.555.559 ευρώ.

 ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1)     Έχει γίνει η οικονομική και τεχνική αξιολόγηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας ώστε να ληφθεί υπόψη η συμφερότερη για το Ελληνικό Δημόσιο αξιοποίηση;

2)     Υπάρχει πρόβλεψη για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στο καινούριο ιδιοκτησιακό καθεστώς; Πρόκειται να ληφθούν, από σήμερα κιόλας, μέτρα για την πρόσληψη του αναγκαίου εποχικού προσωπικού;

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button