ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για τις νέες συμβάσεις γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

epi-giatros-eopyyΕρώτηση  κατέθεσε ο  Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό με θέμα την καθυστέρηση των νέων συμβάσεων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ

Η ερώτηση:

“Η καθυστέρηση όσον αφορά στη σύναψη συμβάσεων νέων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ οξύνει αντί να αμβλύνει το μείζον πρόβλημα με τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας που έχει ο κλάδος. Σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που οι πολίτες καταφεύγουν όλο και πιο συχνά σε γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, όφειλε το Υπουργείο να μεριμνά για την ισόρροπη απασχόληση των γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Στόχος, την ίδια στιγμή, πρέπει να είναι οι συμβάσεις να γίνουν με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να τηρούνται από τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Από τη στιγμή που ο ΕΟΠΥΥ συνάπτει ατομικές και όχι συλλογικές συμβάσεις με τους γιατρούς, αλλά και άλλους ιδιώτες παρόχους, μπορεί να περιορίζεται η δαπάνη του Οργανισμού, ωστόσο διαμορφώνονται συνθήκες εργασίας ιδιαίτερα δυσμενείς για τους παρόχους υπηρεσιών. Για παράδειγμα, όταν οι γιατροί το ΕΟΠΥΥ αμείβονται για μία εξέταση ασθενούς με καθαρά 6,5 ευρώ και στις εργαστηριακές εξετάσεις η πλειοψηφία αποζημιώνεται με 1 ή 2 ευρώ, είναι εύλογο πολλοί γιατροί να αποχωρούν από τον ΕΟΠΥΥ και να αναγκάζονται νέοι γιατροί να έρθουν με ακόμη πιο χαμηλές αμοιβές. Δηλαδή, από τη μία πεπειραμένοι γιατροί αποφεύγουν να συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ και από την άλλοι, όσοι νέοι προσφεύγουν στον Οργανισμό με την ελπίδα να εργαστούν αξιοπρεπώς αντιμετωπίζουν αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Ταυτόχρονα, η αποπληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών γίνονται με καθυστέρηση περίπου έξι μηνών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς και τους άλλους παρόχους υπηρεσιών και αυτές με τη σειρά τους να δημιουργούν προβλήματα στην τακτοποίηση των πάγιων υποχρεώσεων των τελευταίων.

Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα έχει διαμορφωθεί η εικόνα ότι οι νέες συμβάσεις θα υπογραφούν μετά την αναδιοργάνωση του ΠΕΔΥ, ώστε να σχετίζονται με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με βάση τις ανάγκες που θα υπάρχουν σε κάθε περιοχή ξεχωριστά και τα κενά που θα υπάρχουν στις δημόσιες δομές. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση που θα διαμορφώσει ένα κλίμα παρατεταμένης αβεβαιότητας και ανασφάλειας στους νέους γιατρούς.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Πότε θα υπογραφούν οι νέες συμβάσεις; Θα περιβάλλονται με το ισχύον πλαίσιο όρων;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξόφλησης των δεδουλευμένων των παρόχων υπηρεσιών υγείας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close