ΕξελίξειςΡοή Ειδήσεων

Ερώτηση Κωνσταντόπουλου για τα προβλήματα των αλιέων της Αιτωλοακαρνανίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για τα προβλήματα αλιέων της Αιτωλοακαρνανίας και ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης της αλιείας.

Αναλυτικά η ερώτηση:


“Κύριε Υπουργέ,

Ο τομέας της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο της Ε.Ε. όσο και διεθνών οργανισμών (FAO, GFCM) από τους σοβαρότερα πληγέντες κλάδους του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας από την έξαρση της πανδημίας COVID-19.

Ιδιαίτερα την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου, οι επιπτώσεις ήταν εντονότερες και στην παράκτια αλιεία, η μείωση πωλήσεων και η πτώση τιμών οδήγησε σε απώλεια εισοδήματος από 60 – 70%, ενώ στην υδατοκαλλιέργεια η μείωση πωλήσεων την περίοδο αυτή κυμάνθηκε στο 15 – 20% (αρχικά 40%).

Παρά την μερική ομαλοποίηση η αναταραχή των αγορών παραμένει, λόγω της περιορισμένης επαναλειτουργίας των μονάδων εστίασης και ξενοδοχείων και η ανησυχία των αλιέων και υδατοκαλλιεργητών εντείνεται ενόψει και της φθινοπωρινής – χειμερινής περιόδου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο μέρος των αλιευτικών εκμεταλλεύσεων λιμνοθαλασσών μέσω αλιευτικών συνεταιρισμών, σημαντικός αριθμός αλιέων μικρής παράκτιας αλιείας και πολλές μονάδες εντατικής ιχθυοκαλλιέργειας, η κατάσταση είναι απελπιστική.

Παρά τη λήψη θεσμικών μέτρων από την Ε.Ε. (τροποποίηση του καν. 508/2014) για χορήγηση αποζημιώσεων στους αλιείς μέσω του μέτρου της προσωρινής παύσης και τους υδατοκαλλιεργητές μέσω της στήριξης του κόστους της αδιάθετης παραγωγής ή της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά και την πρόσφατη έγκριση από το Υπουργείο σας της χορήγησης αποζημιώσεων de minimis στην παράκτια αλιεία, η κατάσταση παραμένει σοβαρή.

Με τα δεδομένα αυτά, και με στόχο τη στήριξη της αλιείας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, η λήψη μέτρων από το αρμόδιο Υπουργείο με κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας, είναι επιβεβλημένη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Σκοπεύει το Υπουργείο να εντάξει την εκτατική υδατοκαλλιέργεια (λιμνοθάλασσες) στους δικαιούχους των αποζημιώσεων βάσει του τροποποιημένου άρθρου 55 του Καν. 508/2014 με σχετική προσθήκη στην υπό έκδοση ΥΑ;

Πότε πρόκειται να ενεργοποιηθεί το μέτρο της προσωρινής παύσης με ιδιαίτερη μέριμνα για τη μικρή παράκτια αλιεία, προκειμένου να ανακουφιστούν χιλιάδες μικροί αλιείς;

Πότε θα ενεργοποιηθεί το μέτρο της χορήγησης αποζημιώσεων λόγω μείωσης των πωλήσεων στις επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες, είτε με τη μορφή de minimis (την οποία εξαγγείλατε), είτε μέσω του ΕΠΑΛΘ 2014 – 2020;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος”

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button