ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση Φούντα για τις ιδιωτικοποιήσεις στην ύδρευση

geg-nero

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα κατέθεσε ερώτηση αναφορικά με την ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, μετά και τις διευκρινίσεις των ευρωπαίων επιτρόπων κ.κ. Μ. Μπαρνιέ και Ο. Ρεν ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις της Επιτροπής να εξαναγκάσει ή να ενθαρρύνει την ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών όπως η ύδρευση. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τις διευκρινήσεις των ευρωπαίων Επιτρόπων σε διαπραγματευτικό επίπεδο και να αναθεωρήσει το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Αναλυτικά η ερώτηση:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Διαβάστε Επίσης

προς τους κ.κ. Υπουργούς

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Οικονομικών

Θέμα: «Ανάγκη αναθεώρησης της απόφασης για ιδιωτικοποίηση  των υπηρεσιών ύδρευσης μετά και τις διευκρινίσεις της Κομισιόν»

Σύμφωνα με την οδηγία πλαίσιο 2000/60/EΚ για τα ύδατα, το νερό δεν είναι κοινό εμπορεύσιμο είδος, αλλά αναγνωρίζεται ως αγαθό κληρονομιάς που πρέπει να προστατευτεί και να τύχει κατάλληλης μεταχείρισης. Κατά συνέπεια η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης συνιστά ένα μείζον και πολυδιάστατο κοινωνικό διακύβευμα.

Τη στιγμή ακριβώς που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία καταγράφεται μια αντίστροφη πορεία, δηλαδή αυτή της ανάκτησης του δημόσιου ελέγχου των υπηρεσιών ύδρευσης λόγω κακής διαχείρισης (μη προώθηση επενδύσεων στα δίκτυα, μεγάλες τιμολογιακές αυξήσεις), η χώρα μας αποφάσισε να επιλέξει την πώληση ποσοστού που το δημόσιο κατέχει στην  ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ.

Σε αιτιάσεις ότι η Κομισιόν προωθεί εμμέσως την ιδιωτικοποίηση του νερού μέσω της Οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης, ο Επίτροπος κ. Μισέλ Μπαρνιέ, με διευκρινιστική δήλωσή του στις 21.6.2013, έκανε σαφές ότι δεν είναι μέσα στις προθέσεις της Επιτροπής «να εξαναγκάσει ή να ενθαρρύνει την ιδιωτικοποίηση δημοσίων υπηρεσιών όπως η ύδρευση», η διαχείριση των οποίων εμπίπτει στην αρμοδιότητα των κρατών. Στο ίδιο πνεύμα υπήρξε και η πρόσφατη απάντηση του Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν ο οποίος επιβεβαίωσε την ουδέτερη στάση της ΕΕ στο θέμα της διαχείρισης των υπηρεσιών ύδρευσης.

Δυστυχώς, σε διαπραγματευτικό επίπεδο η ελληνική κυβέρνηση δεν εκμεταλλεύτηκε τις διευκρινιστικές δηλώσεις των δύο ευρωπαίων επιτρόπων −οι οποίες να σημειωθεί ότι έγιναν κατόπιν καθολικών διαμαρτυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για μια ενδεχόμενη προώθηση της απορρύθμισης των υπηρεσιών προμήθειας και  διανομής  νερού−,  ώστε να μεταβληθεί ο σχετικός σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και άλλες διαμαρτυρίες για την υπεράσπιση του νερού ως δημόσιου αγαθού όπως η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών», με την συλλογή έως τώρα τουλάχιστον 1,5 εκ. υπογραφών από πολίτες όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιστολές θεσμικών παραγόντων κλπ.

Προσφάτως, μάλιστα, η αρμόδια για θέματα Υδάτων Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής ομοφώνως αποφάσισε να προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση την επανεξέταση του πλαισίου ιδιωτικοποίησης του νερού. Η υπερψήφιση από όλους τους βουλευτές, όλων των κομμάτων, της σχετικής πρότασης, καθιστά αναγκαία την αναθεώρηση των προτεραιοτήτων που έχουν τεθεί για τις εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και διαμορφώνει  νέες προοπτικές επαναδιαπραγμάτευσης.

Κατόπιν των παραπάνω,

 ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

· Προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τις διευκρινήσεις των ευρωπαίων Επιτρόπων σε διαπραγματευτικό επίπεδο και να αναθεωρήσει το σχεδιασμό και τις προτεραιότητες του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να μην προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης;

Η ερωτώσα βουλευτής

 Νίκη Φούντα

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button