Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου για την παράταση εμβολιασμού των βοοειδών στην Αιτωλοακαρνανία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, σχετικά με τον εμβολιασμό των βοοειδών κατά της οζώδους δερματίτιδας.

Τόνισε ότι στην Αιτωλοακαρνανία, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τον εμβολιασμό, καθώς αφενός τα βοοειδή είναι ελευθέρας βοσκής και είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν για τον εμβολιασμό και αφετέρου τα δημόσια κτηνιατρεία αντιμετωπίζουν προβλήματα δυσλειτουργιών και υποστελέχωσης.


Με αυτά τα δεδομένα, οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μην ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς εντός της προθεσμίας η οποία λήγει την 31/12/2016, κάτι που θα οδηγήσει σε περικοπή των ενισχύσεων που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ κατά 20%.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό την παράταση της προθεσμίας εμβολιασμού των βοοειδών και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δημοσίων κτηνιατρείων στην Αιτωλοακαρνανία.

Το κείμενο της ερώτησης έχει αναλυτικά ως εξής :

Κύριε Υπουργέ,

Μετά τα κρούσματα οζώδους δερματίτιδας βοοειδών που εμφανίστηκαν στη χώρα μας και βάσει αυτών, επιβλήθηκε στους κτηνοτρόφους των αντίστοιχων Περιφερειακών Ενοτήτων υποχρεωτικός εμβολιασμός των βοοειδών με σχετικές αποφάσεις των ΔΑΟΚ . Στην Αιτωλοακαρνανία, μετά την εμφάνιση κρουσμάτων οζώδους δερματίτιδας σε γειτονικές περιοχές, αποφασίσθηκε με την υπ’αριθμ. πρωτ. 204676/21317/4-8-2016 απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των βοοειδών και βουβαλιών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, αποκλειστικά µε το ομόλογο ζωντανό εξασθενημένο εμβόλιο κατά της Οζώδους ∆ερματίτιδας .

Το εμβόλιο διανέμεται, αποθηκεύεται µε ασφάλεια και διενεργείται υπό την εποπτεία και την ευθύνη του Τρήματος Κτηνιατρικής της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και ο εμβολιασμός διενεργείται από τους ∆ηµοσίους κτηνιάτρους ή από ιδιώτες κτηνίατρους που έχουν οριστεί από το Τµήµα Κτηνιατρικής της ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και τελούν τον εµβολιασµό υπό την εποπτεία των ∆ηµοσίων Κτηνιάτρων.

Η προθεσμία που έχει δοθεί για τους εμβολιασμούς λήγει την 31/12/2016. Μετά την παρέλευση αυτής, το Υπουργείο έχει ήδη ανακοινώσει ότι κτηνοτρόφοι που δεν θα έχουν εμβολιάσει το ζωικό τους κεφάλαιο, θα υφίστανται περικοπή του συνόλου των οικονοµικών ενισχύσεων που λαµβάνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε ποσοστό 20%.

Ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα κατά τη διαδικασία ολοκλήρωσης του εμβολιασμού και κινδυνεύουν να χάσουν την προθεσμία και συνακόλουθα τις ενισχύσεις που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Καταρχήν, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα βοοειδή της Αιτωλοακαρνανίας είναι ελευθέρας βοσκής, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο για τους κτηνοτρόφους να τα συγκεντρώσουν από τους ορεινούς όγκους ώστε να τα εμβολιάσουν, ιδίως δε όταν πρόκειται για μεγάλο αριθμό ζώων. Το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή την περίοδο αυτή.

Ταυτόχρονα, τα προβλήματα λειτουργίας των δημόσιων κτηνιατρείων και η υποστελέχωσή τους καθιστούν αντικειμενικά ανέφικτο των εμβολιασμό του συνόλου των βοοειδών έως 31/12. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων, το Δημόσιο Κτηνιατρείο Κατοχής αποτελούμενο από έναν κτηνίατρο και μία Τεχνολόγο Γεωπόνο εξυπηρετεί τις Τ.Κ. Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου, καθώς και τον Αστακό. Επισημαίνεται δε, ότι όπως προαναφέρθηκε, ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από τους ∆ηµοσίους κτηνιάτρους ή από ιδιώτες κτηνιάτρους αλλά υπό την εποπτεία των ∆ηµοσίων Κτηνιάτρων και συνεπώς η ολοκλήρωσή του είναι σε άμεση συνάρτηση με τον όγκο εργασίας των δημοσίων κτηνιάτρων.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι σαφές ότι οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας είναι σήμερα αντιμέτωποι με τον ορατό κίνδυνο περικοπής των ενισχύσεών τους εξαιτίας αντικειμενικών δυσκολιών και δυσλειτουργιών του Δημοσίου τις οποίες δεν μπορούν να ελέγξουν. Αντιμέτωποι με τις υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις οι οποίες τους έχουν επιβληθεί, η απώλεια έστω και μέρους των ενισχύσεών τους θα αποτελέσει το οριστικό χτύπημα στην προσωπική και επαγγελματική τους επιβίωση.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

  1. Προτίθεται το Υπουργείο να χορηγήσει παράταση της προθεσμίας υποχρεωτικού εμβολιασμού βοοειδών και βουβαλιών κατά της οζώδους δερματίτιδας, η οποία λήγει την 31/12/2016 ;
  2. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας κατά τον εμβολιασμό του ζωικού τους κεφαλαίου όσον αφορά τη δυσλειτουργία και την υποστελέχωση των δημοσίων κτηνιατρείων της Αιτωλοακαρνανίας;
Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress