ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Εργα οδικής ασφάλειας σε δήμους εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης: δυο εκατ. ευρώ στον δήμο Αγρινίου

Προβλέπονται εργασίες σήμανσης σε 432 σημεία-δήλωση Γ. Παπαναστασίου

Δέσμη έργων οδικής ασφάλειας, ύψους 161 εκατ. ευρώ, εντάσσεται στο “Πρόγραμμα βελτίωσης οδικής ασφάλειας” του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θόδωρου Σκυλακάκη.

Τα έργα αυτά αφορούν σε 76 δήμους της χώρας με συνολικό προϋπολογισμό 161.032.998 ευρώ.


Ειδικότερα, η μελέτη για τον δήμο Αγρινίου, περιλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών βελτίωσης της ασφάλειας του οδικού δικτύου σε 432 σημεία προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας των χρηστών των οδών. Εχει προϋπολογισμό δυο εκατ. ευρώ και προβλέπονται εργασίες:

• οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης
• τοποθέτησης βοηθητικού εξοπλισμού σήμανσης οδών

Ολόκληρη η απόφαση ΕΔΩ

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, χρηματοδοτούνται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στοχευμένες επεμβάσεις, βελτιώσεις και τροποποιήσεις επί του υφιστάμενου οδικού δικτύου.

Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, από την υλοποίηση των έργων είναι:

Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας και η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου.

Η μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας του οδοφωτισμού (λόγω εφαρμογής led) και των ρύπων από τις μετακινήσεις.

Η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Η βελτίωση της αισθητικής του αστικού περιβάλλοντος καθώς και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του υπαίθριου δημόσιου χώρου.

Η βελτίωση της προσβασιμότητας/μετακινήσεων και η διευκόλυνση κυκλοφορίας στα πεζοδρόμια πεζών και ΑμεΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σχετικά: “Με τη σημερινή απόφαση προσθέτουμε 161 εκατ. ευρώ σε ένα ευρύ πλέγμα έργων, συνολικού ύψους 612 εκατ. ευρώ, για την οδική ασφάλεια. Με σκοπό τη μεγαλύτερη ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών και τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων χρηματοδοτούμε τους δήμους και τις περιφέρειες μας με μια ισχυρή, χωρίς προηγούμενο, χρηματοδότηση. Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιχειρείται για πρώτη φορά να αντιμετωπιστεί, με σχέδιο και σοβαρότητα, ένα ζήτημα που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων και το εθνικό σύστημα υγείας και ενισχύει την ελληνική οικονομία”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε: “Επιπλέον πόροι, ύψους 161 εκατ. ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διοχετεύονται για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μέσα από την υλοποίηση σημαντικών γι’ αυτό τον σκοπό έργων σε 76 δήμους της χώρας”.

«Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και ευχαριστούμε τον κ. Πέτσα και τον κ. Σκυλακάκη για τη συνεργασία και τη στήριξη. Πετύχαμε την ένταξη σε ένα σημαντικό έργο που θα συμβάλει στη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των Αγρινιωτών. Με το συγκεκριμένο έργο υπάρχει επίσης πρόβλεψη για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας και των ΑΜΕΑ», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

Συγκεκριμένα προβλέπονται εργασίες βελτίωσης της ασφάλειας του οδικού δικτύου σε 432 σημεία προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφάλειας των πολιτών.
Αναλυτικά προβλέπονται :

α. Εργασίες οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης.
1. Τοποθέτηση ρυθμιστικών πινακίδων και πρόσθετων πινακίδων πληροφόρησης σε σημεία που δεν υπάρχουν.
2. Κατασκευή διαγραμμίσεων οδοστρώματος για ορισμό διαβάσεων πεζών, σημεία κίνησης πεζών, για σήμανση απαγορεύσεων στάθμευσης σε γωνίες και λοιπά σημεία των δρόμων όπου παρατηρούνται τροχαία ατυχήματα λόγω έλλειψης ορατότητας.
3. Τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος («μάτια γάτας») για μείωση της ταχύτητας των οχημάτων.
4. Διαγράμμιση ειδικών σημάνσεων επί της οδού (STOP, βέλη, θέσεις ΑΜΕΑ) με κατάλληλο χρώμα και διαστάσεις.
5. Δημιουργία και επισήμανση θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ. Με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις επιδιώκεται η βέλτιστη επισήμανση των χώρων στάθμευσης οχημάτων ΑΜΕΑ, καθώς παρατηρείται συχνά η κατάληψη τους από άλλα οχήματα, με συνέπεια εξαιρετικές δυσχέρειες στους χρήστες ΑΜΕΑ και επιπρόσθετους κινδύνους.

β. Εργασίες τοποθέτησης βοηθητικού εξοπλισμού σήμανσης οδών.

1. Η μελέτη περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση ειδικών παλλόμενων κίτρινων προειδοποιητικών σηματοδοτών ενός πεδίου με φωτοβολταϊκή τροφοδοσία, οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι για την ασφαλή κυκλοφορία των μαθητών πλησίον των σχολικών συγκροτημάτων.
2. Εργασίες τοποθέτησης εύκαμπτων στύλων οριοθέτησης με στόχο την αποφυγή της παράνομης στάθμευσης σε σημεία των οδών (διασταυρώσεις) όπου η παράνομη στάθμευση δημιουργεί προβλήματα ορατότητας και ατυχήματα.
3. Τοποθέτηση οριοδεικτών οδοστρώματος, σε σημεία όπου η γεωμετρία του οδοστρώματος δεν επιτρέπει την σαφή εκτίμηση των ορίων του ασφαλτοτάπητα από τον οδηγό..
4. Τοποθέτηση καθρεπτών ορατότητας διασταυρώσεων σε σημεία όπου η έλλειψη ορατότητας δημιουργεί προϋποθέσεις ατυχημάτων.
5. Τοποθέτηση σιδηροσωλήνων σχήματος Π στις εισόδους των σχολείων (σε όσα σχολικά κτίρια δεν υπάρχουν ήδη) προκειμένου να αποφεύγεται η απευθείας έξοδο των μαθητών στο δρόμο.

Τοπική Διαφήμιση
one Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button