sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Έρευνες-υδρογονάνθρακες: Μετά την Αιτωλοακαρνανία, εγκαταλείπεται και ο δυτικός Πατραϊκός;

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του in.gr, σχετικά με την τύχη του φιλόδοξου εγχειρήματος, που είχε σαν στόχο την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα μας με την προσέλκυση μεσαίων και μεγάλων πετρελαϊκών ομίλων και φυσικά και των αντίστοιχων επενδύσεων τους.

Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όταν ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, άνοιγε στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια τον φάκελο της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Είναι αξιοσημείωτο πως σχεδόν δέκα χρόνια έχουν περάσει από την εκκίνηση εκείνου του σχεδίου και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ούτε μία γεώτρηση. Δεκατρείς περιοχές έχουν παραχωρηθεί αλλά δεν έφτασαν στο σημείο της γεώτρησης ακόμη κι όταν οι τιμές του αργού κινούνταν μεταξύ των 90 και 120 δολ. το βαρέλι, όπως σημειώνει στο σχετικό του ρεπορτάζ ο Χρήστος Κολώνας.

Οι λόγοι εντοπίζονται στην ελληνική γραφειοκρατία, στις αντιδράσεις κλπ, ενώ αναφέρεται σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Αιτωλοακαρνανία. Το block με κυρωμένη από τη Βουλή σύμβαση το 2014 έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία των ΕΛ.ΠΕ – Edison. Σήμερα τη θέση της Edison έχει διαδεχτεί η Energean, η οποία κι εξαγόρασε πέρυσι το χαρτοφυλάκιο των παραχωρήσεων δικαιωμάτων υδρογονανθράκων της ιταλικής εταιρίας.


Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινοπραξία του Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου για τη διενέργεια της πρώτης γεώτρησης είναι η απουσία υποδομών σε λιμάνι της περιοχής που θα φιλοξενήσει τον γεωτρητικό εξοπλισμό. Το block, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κρύβει 140 εκ. βαρέλια πετρελαίου και η κοινοπραξία έχει λάβει μέχρι στιγμής τέσσερις παρατάσεις στο ερευνητικό της πρόγραμμα! Η πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση ήταν να γίνει μεταξύ του Απριλίου του 2018 με τον Μάρτιο του 2020. Τον περασμένο Δεκέμβριο οι παραχωρησιούχοι μετέθεσαν το ερευνητικό πρόγραμμα κατόπιν και της σχετικής άδειας της ΕΔΕΥ για τον Ιανουάριο του 2023.

Η κοινοπραξία των Repsol – Energean που έχουν την περιοχή των Ιωαννίνων με σύμβαση από το 2014 ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες και στη διάρκεια τους πριν από επτά χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπη με σκληρές αντιδράσεις μικρών κοινωνικών ομάδων. Ο εξοπλισμός των εταιριών βρέθηκε αρκετές φορές βανδαλισμένος. Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση δεν έχει επίσης γίνει στη συγκεκριμένη παραχώρηση.

Η “πράσινη στροφή” και οι αποχωρήσεις

Από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας, η Ε.Ε. κατά κύριο λόγο ξεκίνησε τη στροφή προς την «πράσινη» ανάπτυξη με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό επέφερε μια «πράσινη» στροφή των πετρελαϊκών κολοσσών δεν μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και την Ελλάδα. Η πρώτη ηχηρή αποχώρηση ανακοινώθηκε και είναι ο ισπανικός κολοσσός της Repsol.

Η εταιρία ήταν επικεφαλής με μερίδιο 60% σε δύο κοινοπραξίες με την Energean για τις παραχωρήσεις της Αιτωλοακαρνανίας και των Ιωαννίνων. Έχουν επίσης εξ ημισείας και τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο».

Η Repsol και η Energean στις αρχές της χρονιάς επέστρεψαν στο ελληνικό δημόσιο τη χερσαία περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία τους είχε παραχωρηθεί μόλις το 2018.

Οι Ισπανοί επίσης, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της ΕΔΕΥ στις 31 Μαρτίου, φεύγουν και από το block των Ιωαννίνων. Μάλιστα η Energean, ζήτησε εξάμηνη παράταση του ερευνητικού της προγράμματος στην περιοχή, έως τις 3 Οκτωβρίου του 2021, με τις πληροφορίες να θέλουν πως έχει επιδοθεί σε αναζήτηση εταίρου.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button