Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών για το ψυχολογικό αποτύπωμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

«Η πανδημία του κορωνοϊού και ο εγκλεισμός αποτελούν σημαντικούς ψυχoπιεστικούς παράγοντες», λέει ο καθηγητής Ψυχιατρικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Πατρών, Φίλιππος Γουρζής, μιλώντας για την προσπάθεια που ξεκίνησε επιστημονική ομάδα της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, με σκοπό την καταγραφή των ψυχολογικών συνεπειών στην ελληνική κοινωνία.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Φίλιππος Γουρζής τονίζει ότι «η ψυχική στήριξη συνιστά μια σημαντική παράμετρο της διαχείρισης της κρίσης, τώρα που φαίνεται η πανδημία στη χώρα μας να είναι υπό έλεγχο».

Επίσης, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι πιοευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν ήδη τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, οι άνθρωποι που στερούνται του αναγκαίου κοινωνικού δικτύου στήριξης και βασανίζονται από την απομόνωση και φυσικά οι χρονίως (και ψυχικά) πάσχοντες».

Ειδικότερα, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για την προσπάθεια καταγραφής των ψυχολογικών συνεπειών της πανδημίας στην ελληνική κοινωνία, ο Φίλιππος Γουρζής, επισημαίνει ότι «η πανδημία έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας» και εξηγεί:

«Η απειλή της μόλυνσης με το νέο ιό και η ενδεχόμενη ασθένεια απασχολεί και φοβίζει τους πάντες. Ο εγκλεισμός συνιστά σημαντικό ψυχοπιεστικό παράγοντα. Η επαγγελματική δραστηριότητα έχει για πολλούς κλάδους περιοριστεί ή και ανασταλεί πλήρως. Η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον είναι διάχυτη».

«Για αυτό λοιπόν», όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε να χαρτογραφήσουμε τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας, προκειμένου να συλλέξουμε στοιχεία και πληροφορίες που θα συμβάλλουν στην προετοιμασία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνέπειες».

Όσοι λοιπόν θελήσουν να συμμετάσχουν στην έρευνα, καλούνται να απαντήσουν ηλεκτρονικά σε ένα ερωτηματολόγιο, η συμπλήρωση του οποίου είναι σύντομη, εθελοντική και ανώνυμη, αλλά κρίνεται σημαντική, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το ψυχολογικό αποτύπωμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «το ερωτηματολόγιο της προσπάθειάς μας βασίζεται σε εγνωσμένου κύρους διαγνωστικά εργαλεία, όπως η νοσοκομειακή κλίμακα άγχους και κατάθλιψης».

Πηγή
cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button