ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ερευνα: Τι «φοβούνται» οι Ελληνες, πώς βλέπουν τους πρόσφυγες

«Θυμός», «αδυναμία» και «φόβος» είναι οι λέξεις που χρησιμοποιούν οι Ελληνες για να περιγράψουν τη χώρα τους, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα «Αντιλήψεις περί εθνικής ταυτότητας, μετανάστευσης και προσφύγων στην Ελλάδα», που πραγματοποίησε η πρωτοβουλία «More in Common», η οποία συνεργάζεται με το Solidarity Now, σε δείγμα 2.000 ενηλίκων. Επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί αντίστοιχη σφυγμομέτρηση σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, με στόχο να καταγραφεί ο τρόπος που γίνεται αντιληπτές η «ταυτότητα» και η «ετερότητα» από τους κατοίκους κάθε χώρας.

Το 79% δηλώνει απογοητευμένο από το κατεστημένο, «τα παραδοσιακά κόμματα δεν ενδιαφέρονται για ανθρώπους όπως εκείνοι». Το 82% απαντά ότι «η οικονομία δομείται για να ωφελούνται οι πλούσιοι και ισχυροί», ενώ μόνον το 35% των ερωτηθέντων έχει πεισθεί πως «είναι εύκολο για κάποιον σαν εμένα να διαπρέψει στην Ελλάδα». Ισχυρίζονται δε ότι η Ελλάδα, για να σωθεί, χρειάζεται έναν ισχυρό ηγέτη, πρόθυμο να πάει κόντρα στους ισχύοντες κανόνες (73%). Ως σοβαρότερα προβλήματα αναγνωρίζουν την οικονομία (31%), την ανεργία (22%) και μόλις το 7% θεωρεί φλέγον θέμα το μεταναστευτικό. Παρ’ όλ’ αυτά, παραμένουν περήφανοι για την ελληνική τους ταυτότητα (77%) και την ελληνική ιστορία (78%). Οι μισοί (54%) νιώθουν ότι η ελληνική ταυτότητα απειλείται, ενώ 56% ομολογούν ότι μερικές φορές νιώθουν «ξένοι στην ίδια τους τη χώρα». Παρά τις τεράστιες πιέσεις που υπέστη η ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα χρόνια, η χώρα είναι λιγότερο πολωμένη ιδεολογικά από άλλα ευρωπαϊκά έθνη.


Οι Ελληνες, πάντως, διαθέτουν ενσυναίσθηση έναντι των άρτι αφιχθέντων προσφύγων και μεταναστών. Το 77% δηλώνει ότι οι μετανάστες είναι πρόθυμοι να εργαστούν σκληρότερα και με χαμηλότερες αποδοχές, ότι προσπαθούν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία (56%). Το 64% απαντά ότι η Ελλάδα ως χριστιανική χώρα οφείλει να καλύψει τις ανάγκες τους. Το 50% των ερωτηθέντων έχει κάνει κάποια δωρεά σε χρήμα ή είδος (ρούχα, τρόφιμα, είδη υγιεινής) τον τελευταίο χρόνο, το 40% γνωρίζει προσωπικά κάποιον πρόσφυγα, το 38% γνωρίζει προσωπικά κάποιον εθελοντή. Είναι ενδεικτικό ότι τα συναισθήματα των Ελλήνων είναι θερμότερα απ’ ό,τι άλλων κατοίκων ευρωπαϊκών χωρών. Μπορεί όμως οι Ελληνες να συμπονούν τους πρόσφυγες, αποτιμούν ωστόσο το φαινόμενο της μετανάστευσης αρνητικά: «επιβαρύνουν το κράτος πρόνοιας, αποστραγγίζουν τους εθνικούς πόρους», υποστηρίζει το 51%.

Αντιφάσεις εντοπίζονται και σε άλλα σημεία, καθώς το 51% θεωρεί ότι οι «αλλοδαποί» διεκδικούν καθεστώς πρόσφυγα, ενώ έχουν μεταναστεύσει για οικονομικούς λόγους. Ιδιαίτερα επικριτικοί εμφανίζονται τέλος ως προς τους εταίρους: σύμφωνα με το 77% οι Ευρωπαίοι εταίροι «χρησιμοποίησαν» την Ελλάδα, ενώ το 73% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την Τουρκία ως εταίρο για την από κοινού διαχείριση του προσφυγικού.

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ- kathimerini.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button