Γεγονότα

Ερχονται απινιδωτές στο Αγρίνιο

epi-apinidotisΔύο με τρεις εξωτερικούς απινιδωτές προτίθεται ο δήμος Αγρινίου να τοποθετήσει στην πόλη μέχρι το τέλος του έτους. Τι είναι ο εξωτερικός απινιδωτής και πόσο ωφέλιμος είναι

Εξωτερικοί απινιδωτές θα μπουν μέχρι και το τέλος του έτους στην πόλη του Αγρινίου, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αγρινίου κ Νίκο Γκρίζη. Η πρόθεση που υπάρχει είναι να τοποθετηθούν δύο με τρεις απινιδωτές στην πόλη, ένας εκ των οποίων θα τοποθετηθεί στο δημαρχείο Αγρινίου. Τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι υπόλοιποι δύο είναι υπό σκέψη. Αν και η απόφαση είναι ειλημμένη, εξετάζεται τόσο το τεχνικό κομμάτι, όσο και το οικονομικό σκέλος. Το κόστος του καθενός απινιδωτή, δεν είναι υψηλό, κοστίζει περίπου στα χίλια διακόσια ευρώ, αλλά υπάρχουν άλλα σοβαρά ζητήματα που πρέπει να λυθούν πριν γίνει η αγορά και η τοποθέτησή τους.


Βασικότερο όλων είναι να εκπαιδευτούν υπάλληλοι του δήμου στον χειρισμό τους, καθώς η χρήση του απινιδωτή γίνεται υποχρεωτικά από πιστοποιημένο διασώστη. Την ίδια στιγμή, είναι αντιληπτό ότι ένα διασώστης δεν είναι αρκετός, καθώς την κρίσιμη στιγμή μπορεί να απουσιάζει. Επίσης, ένα θέμα που απασχολεί τους αρμοδίους, σύμφωνα με τον κ Γκρίζη, είναι τα σημεία που θα τοποθετηθούν οι επόμενοι. Ως προς αυτό το ζήτημα, πρέπει να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και κυρίως οι βασικότερες, όπως λ.χ να αποφευχθεί η κλοπή τους, ή η λειτουργικότητά τους στο σημείο και στην περιοχή που θα τοποθετηθούν.

Ο Απινιδωτής είναι η συσκευή που χορηγεί στην καρδιά ρεύμα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ευρώπη, σε ετήσια βάση 700.000 συνάνθρωποί μας παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, εκ των οποίων μόνο το 5% με 10% επιβιώνει, ενώ σε όσους παρέχονται έστω και οι βασικές καρδιοαναπνευστικές βοήθειες έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Όσοι είχαν την τύχη να δεχθούν απινίδωση τα πρώτα τρία με τέσσερα λεπτά που υπέστησαν καρδιακή προσβολή τα ποσοστά επιβίωσής τους εκτοξεύονται στο 60% με 70% τουλάχιστον. Για να αποφευχθεί και το πρόβλημα της εύρεσης γιατρού τα πρώτα λεπτά της καρδιακής προσβολής, εφευρέθηκαν οι εξωτερικοί απινιδωτές, των οποίων η χρήση αν και είναι εύκολη πρέπει να πιστοποιηθεί και για να επιτευχθεί η γνώση τους χειρισμού τους. Πρέπει ο εκάστοτε πολίτης ή ο χειριστής του εξωτερικού απινιδωτή να παρακολουθήσει σεμινάρια. Αν και στην Ελλάδα υπάρχει νόμος, που προβλέπει ότι όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να είναι κάτοχοι του BLS/AED (του αντίστοιχου σεμιναρίου χειρισμού απινιδωτή) αυτό δεν συμβαίνει, τουλάχιστον στο συντριπτικό ποσοστό τους. Εξωτερικοί απινιδωτές υπάρχουν μόνο στα αεροδρόμια «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», καθώς και σε λίγα ακόμη σημεία στην Ελλάδα.

Στο Αγρίνιο, λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, είχε τοποθετηθεί εξωτερικός απινιδωτής στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (Δ.Α.Κ) Αγρινίου «Μιχάλης Κούσης».

Κων/νος Χονδρός – εφημερίδα Συνείδηση

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button