Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Έρχεται δεκαήμερος καύσωνας -Πότε θα χτυπήσουν τα πρώτα 40άρια

Σε ένα διάστημα παρατεταμένου καύσωνα, που θα δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία αλλά και το περιβάλλον, μπαίνει από σήμερα η Ελλάδα.

Προ ημερών, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μετεωρολόγος-διευθυντής ερευνών στο meteo.gr του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε προειδοποιήσει για ένα δεκαήμερο με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα ξεκινούσε από αυτή την εβδομάδα -και το οποίο συνδέεται με το ευρωπαϊκό κύμα καύσωνα.


Στη νέα πρόγνωσή του, το meteo.gr επισημαίνει ότι «οι σχετικά ψυχρές αέριες μάζες που είχαν επικρατήσει πάνω από τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε θερμότερες, των οποίων μάλιστα η θερμοκρασία θα είναι έως και 10 περίπου βαθμούς πάνω από τη μέση κλιματική τιμή της εποχής. Αποτέλεσμα θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας σε τιμές πάνω από τις συνήθεις για την εποχή». Τι σημαίνει όμως αυτό;

«Έχουμε ουσιαστικά μια θερμή εισβολή, ένα θερμό κύμα, που θα ξεκινήσει να πλήττει τη χώρα μας από αύριο, Παρασκευή. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η μεγάλη διάρκεια που θα έχει, καθώς θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα» εξηγεί, σήμερα, στο iefimerida.gr o Κώστας Λαγουβάρδος.

Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, σε αυτό το διάστημα «θα δούμε θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν το όριο του καύσωνα, δηλαδή τους 37 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της χώρας. Θα δούμε 38, 39 και 40 βαθμούς, όχι όμως όλες τις μέρες, γιατί θα έχουμε αυξομειώσεις που εξαρτώνται, μεταξύ άλλων, από τον άνεμο και τις νεφώσεις», προσθέτει.

Ο επιστήμονας του meteo.gr επισημαίνει ότι «δεν θα δούμε ακραίες τιμές, δηλαδή θερμοκρασίες-ρεκόρ. Όμως πρέπει να κρατήσουμε ότι αυτή η μεγάλη διάρκεια θα είναι επιβαρυντική και για την ανθρώπινη υγεία και για τα οικοσυστήματα. Αυτές οι πολύ θερμές αέριες μάζες και η επιμονή τους θα δημιουργήσουν πάλι συνθήκες πολύ μεγάλης ξηρότητας και ευφλεκτότητας στη νεκρή καύσιμη ύλη».

Τι σημαίνει ο «κίτρινος» συναγερμός κατηγορίας 1 για τις υψηλές θερμοκρασίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το meteo.gr από φέτος χρησιμοποιεί πιλοτικά ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης για τις υψηλές θερμοκρασίες και τους κινδύνους του καύσωνα για την πόλη της Αθήνας.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων των υψηλών θερμοκρασιών στην υγεία των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Η ανάπτυξη του αλγορίθμου πραγματοποιήθηκε ειδικά για την πόλη της Αθήνας, μέσα από τη συσχέτιση ιστορικών μετεωρολογικών δεδομένων και δεδομένων επιπτώσεων στην ανθρώπινη υγεία για περίοδο δύο δεκαετιών.

H εξέλιξη της θερμής εισβολής σε βίντεο

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η πρόγνωση της απόκλισης της θερμοκρασίας από τις μέσες κλιματικές τιμές της εποχής σε ύψος 1.500 μέτρων έως το βράδυ του Σαββάτου 30/07.

Με πορτοκαλί/κόκκινο σκιάζονται οι περιοχές όπου η θερμοκρασία θα είναι υψηλότερη της μέσης κλιματικής τιμής και με γαλάζιο/μπλε οι περιοχές όπου θα είναι χαμηλότερη:

iefimerida.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button