Άποψη

Ερα-συνεργαζόμενοι: Επιτέλους δίχρονο δημόσιο νηπιαγωγείο

koi-era-synergazomenoi

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης εκπαιδευτικών “Ερα-συνεργαζόμενοι” σχετικά με την ψήφιση στη βουλή της διάταξης που αφορά το δίχρονο νηπιαγωγείο. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΕΤΡΑΧΡΟΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ-Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΩΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ…

Αγαπητοί γονείς.
Συνάδελφοι,συναδέλφισσες.
Ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η διάταξη που αφορά το δίχρονο Νηπιαγωγείο.Κλείνει έτσι ένας κύκλος 32χρόνων που η ύπαρξη του Δημόσιου Νηπιαγωγείου ως η πρώτη Βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης ήταν αβέβαιη(ο Ν.1566/85 για την παιδεία μιλούσε για τη δυνατότητα ίδρυσης Παιδικών Κέντρων και το 2006 νομοθετήθηκε μόνο ο ένας χρόνος φοίτησης).

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει πλέον η προτροπή για διασφάλιση της καθολικότητας της Προσχολικής Αγωγής με στόχο να συμμετέχουν σ΄αυτή το 95% των παιδιών από 4 ετών(Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Πλαίσιο «ΕΚ2020»).
Όμως συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις και φορείς συνεχίζουν να μιλούν για ‘’ολοκληρωτισμό’’και ‘’Βόρεια Κορέα’’ξεχνώντας ότι ήδη εφαρμόζεται σε μια σειρά χώρες με αναβαθμισμένα εκπ/κά συστήματα, όπως η γειτονική μας Κύπρος,κρύβοντας την αλήθεια που έχει να κάνει με τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ ή έχουν και το θράσος να μιλούν για έλλειψη κτηρίων όταν τόσα χρόνια δεν είχαν φτιάξει ούτε ένα Νηπιαγωγείο(στο Αγρίνιο από τα 23 Νηπιαγωγεία μόνο τα 5 στεγάζονται σε Δημόσια κτίρια, τα τελευταία έγιναν κυρίως το 2000 και ενώ όλα αυτά τα χρόνια εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε ημετέρους για έργα βιτρίνας… τα Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε μαγαζιά ή πυλωτές με τζαμαρίες).
Ταυτόχρονα η ΠΟΕ-ΟΤΑ υποκριτικά μιλά για κλείσιμο των Παιδικών Σταθμών όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι χιλιάδες παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορούν να βρούν επιτέλους μια θέση στους Παιδικούς και όταν και η ίδια στις 8-5-2007 σε κοινό Δελτίο Τύπου μιλούσαν για δίχρονο Νηπιαγωγείο…

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες.
Είναι γεγονός ότι τα Δ.Σ. των Συλλόγων απαρτίζονται συνήθως από Δασκάλους.Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την ανυπαρξία του Συλλόγου και των παρατάξεων, που στα λόγια στηρίζουν το Νηπιαγωγείο και το έργο του, αλλά δεν έβγαλαν ούτε μια τυπική ανακοίνωση να στηρίξουν την αναγκαιότητα θέσπισης της δίχρονης προσχολικής αγωγής.Είναι ο Σύλλογος που το προηγούμενο μήνα έκανε Γ.Σ,κήρυξε απεργία και μας βομβάρδισε με ανακοινώσεις για την δήθεν κατάργηση της απεργίας (τίποτα δεν άλλαξε) ή την υποχρεωτική αύξηση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου(επίσης τίποτα δεν άλλαξε).

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

ΚΑΛΟΥΜΕ-έστω και τώρα-το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σωστή εφαρμογή του νόμου για τη δίχρονη προσχολική αγωγή:

-Να ενημερώσει τους γονείς-που δίκαια ανησυχούν με όσα ακούν-και αν δεν μπορεί ας ζητήσει την βοήθεια των Νηπιαγωγών…
.Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς βλέπουν τόσα χρόνια τον τρόπο που δουλεύουν τα Νηπιαγωγεία,την εξέλιξη των παιδιών τους και πως αυτό το σχολείο δεν φεύγει ποτέ από το μυαλό και την καρδιά τους. Εμείς από την πλευρά μας παρατηρούμε πώς ένα παιδί που έρχεται στα 4 χρόνια του στο νηπιαγωγείο, προσαρμόζεται πολύ πιο εύκολα και ομαλά σε σχέση με εκείνο που έρχεται στα 5 και πρέπει να καλύψει τη διαφορά με τα παιδιά που φοιτούν για δυο χρόνια.
Όσο για το ωράριο, για τους εργαζόμενους γονείς, υπάρχει το ολοήμερο νηπιαγωγείο που σχολάει στις 4.00μ.μ.

-Να παρουσιάσει στο Δήμο Αγρινίου –ενημερωθήκαμε μόλις χτες για τη συνάντηση σήμερα με την υπεύθυνη Παιδείας του Δήμου-συγκεκριμένες προτάσεις για όλες εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται, ώστε και το Αγρίνιο να είναι ένας από τους 205 Δήμους που θα φοιτήσουν όλα τα προήπια στα Δημόσια Νηπιαγωγεία από την αμέσως επόμενη σχολική χρονιά .Ο Δήμος σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια εκπ/ση και κλιμάκιο εκπ/ων να εξερευνήσουν άμεσα για την εύρεση χώρων μίσθωσης κτηρίων(στις ελάχιστες περιπτώσεις που αυτό χρειαστεί) ή εύρεση αιθουσών σε Δημοτικά σχολεία.
Σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών 4748(ΦΕΚ 612/22-2-2018) για τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων δίνεται επιπρόσθετη χρηματοδότηση 558.300,00 ευρώ για το Δήμο Αγρινίου (από 20 εκατομμύρια ευρώ ετήσια μέχρι τώρα υπερδιπλασιάζεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ για το 2018 πανελλαδικά).Το Δ.Σ. του Συλλόγου στη συνάντηση με το Δήμο να διεκδικήσει μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων να κατευθυνθεί στα Νηπιαγωγεία,ώστε να είναι έτοιμα να υποδεχθούν σωστά όλα τα προνήπια.

-ΚΑΛΟΥΜΕ το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει έγκαιρα στους αναγκαίους μόνιμους διορισμούς Νηπιαγωγών ,ώστε όλα τα νήπια-προνήπια να βρούν από τη πρώτη μέρα τη Νηπιαγωγό στο σχολείο τους.

-ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις συναδέλφισσες Νηπιαγωγούς να στηρίξουν το Δημόσιο Νηπιαγωγείο και να εντείνουν τις προσπάθειες ίδρυσης ολοήμερων τμημάτων,ώστε να υποδεχθούμε χωρίς προβλήματα τα παιδιά όλων των εργαζόμενων γονέων.

Ο αγώνας που δίνεται τώρα είναι κρίσιμος και καθοριστικός για την ποιότητα της εκπαίδευσης των παιδιών μας. Ας στηρίξουμε όλοι το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button