PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Η επόμενη μέρα της υπουργοποίησης Μωραΐτη και ο δήμος Αγρινίου

Αναταράξεις στο χώρο της κεντροαριστεράς στην Αιτωλοακαρνανία, και ειδικότερα στο Αγρίνιο, προκάλεσε η υπουργοποίηση του Θάνου Μωραΐτη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Πέραν του πλήθους των αρνητικών σχολίων, που κατά πλειοψηφία προέρχονται μεν από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, αλλά κύρια από άτομα που ουδέποτε συμπορεύτηκαν με τον Μωραΐτη και βρίσκονταν σε αντίθετα εσωκομματικά στρατόπεδα, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί αναταράξεις και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν καταρχήν εκείνες οι φωνές που συμφωνούν απόλυτα με τις κινήσεις του προέδρου, που βασικό ζητούμενο έχει τη δημιουργία ενός μεγάλου κεντροαριστερού πόλου, όμως δεν παύουν να υπάρχουν και εκείνοι, της “παλαιάς” και μειοψηφικής φρουράς, που αντιδρούν στην “στροφή” αυτή.

Στελέχη που είναι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ για δεκαετίες ανησυχούν για την στροφή στην Κεντροαριστερά και την επιχείρηση «πασοκοποίηση» του κόμματός τους. Ο Αλέξης Τσίπρας όμως φέρεται να είναι αποφασισμένος , ώστε να καταστεί κυρίαρχος στο χώρο, μετά τις εκλογές

Στο Αγρίνιο, δεν παύουν να υφίστανται και “θεωρίες συνωμοσίας”, ή και συναλλαγής  σχετικά με το πως ο Θάνος Μωραΐτης πέρασε το κατώφλι της κυβέρνησης, ενώ τα στρατόπεδα τον δυο υποψηφίων δημάρχων του χώρου, επιχειρούν μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Ποιος και πως έχει ωφεληθεί περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη;

Είναι γνωστό πως η Χριστίνα Σταρακά έχει στενότατους φιλικούς και πολιτικούς δεσμούς με τον νέο υφυπουργό Μεταφορών, όμως είναι μέλος της Κ.Ε. του Κινήματος Αλλαγής και η υποψηφιότητα της φέρεται να συγκεντρώνει  υποστήριξη από τον ευρύτερο χώρο. Οι αναταράξεις της υπουργοποίησης Μωραΐτη, δεν φαίνεται προς το παρόν να δημιουργούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην ίδια και τον συνδυασμό που “χτίζει”. Οι υποψήφιοι της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα που φτάνει και στον χώρο της κεντροδεξιάς, μιας και υποστηρίζεται από μια σημαντική μερίδα πρώην ψηφοφόρων του Γ. Παπαναστασίου, που βαθμολογούν αρνητικά το έργο του νυν δημάρχου.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε συνάντηση που είχε με περίπου 50 υποψηφίους της την Κυριακή, δεν έγινε καμιά νύξη σχετικά με την συνεργασία του Θάνου Μωραΐτη με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αναμένεται λοιπόν να συνεχίσει την πορεία της, όπως την έχει σχεδιάσει,  απευθυνόμενη στον προοδευτικό χώρο, πέρα από χρίσματα και κομματικούς εναγκαλισμούς.

Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα του κ. Τραπεζιώτη, πέραν την ανεξαρτησίας που ο ίδιος διατυμπανίζει,  φέρει πιο στενά κομματικά χαρακτηριστικά αφού απολαμβάνει της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας όμως παράλληλα απώλειες , αφού μέλη του κόμματος ή απλοί ψηφοφόροι, έχουν στραφεί προς την Χριστίνα Σταρακά.

Παράλληλα δεν παύουν να υφίστανται και κάποιες φήμες περί αποχώρησης του, που όμως δεν φαίνεται να έχουν βάση.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν παράλληλα βέβαια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους που καθορίζουν κάποια πράγματα ειδικά στον πρώτο γύρο. Εδω σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα ψηφοδέλτια.
Ως προς τις απώλειες που “μετρά” ο χώρος από τα “ανοίγματα” Παπαναστασίου, αυτές χαρακτηρίζονται αμελητέες και κυρίως, όπως λέγεται, βασίζονται σε προσωπικές επιλογές, επιδιώξεις, ή και συμφωνίες που υφίστανται από το 2014 και απλά σήμερα επιβεβαιώνονται.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button