ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Επίθεση με βιτριόλι: Τα χειρουργεία, τα ευχάριστα νέα και γιατί οι γιατροί δεν αφήνουν κανένα να δει το πρόσωπό της Ιώννας

Για το πέμπτο χειρουργείο προετοιμάζεται η 34χρονη Ιωάννα που δέχθηκε την επίθεση με το βιτριόλι και νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του τμήματος Εγκαυμάτων του Θριασίου νοσοκομείου.

Οι γιατροί που αισιοδοξούν πλέον για το αριστερό της μάτι ότι καταφέρνουν να περισώσουν τη «ζημιά» αναμένουν συνήθως περίπου δέκα ημέρες από το ένα χειρουργείο στο επόμενο. Το τέταρτο χειρουργείο η νεαρή κοπέλα το έκανε πριν από περίπου μια εβδομάδα και εφόσον ανταποκρίνεται στις αγωγές που της χορηγούν και δεν παρουσιάζει επιπλοκές, οι γιατροί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στο επόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χειρουργεία που έπονται για την Ιωάννα θα είναι πολλά. Κανείς όμως δε γνωρίζει ακόμη τον ακριβή αριθμό, δεδομένου ότι επηρεάζουν πολλοί παράγοντες την είσοδο στο χειρουργείο. Ο σημαντικότερος, πάντως, είναι η ομαλή μετεγχειρητική πορεία, που μέχρι στιγμής η Ιωάννα την ακολουθεί και ανταποκρίνεται καλά.

Επίσης άγνωστο και για το ιατρικό προσωπικό που τη φροντίζει είναι ο χρόνος παραμονής της στο νοσοκομείο. Κατά πληροφορίες, τόσο βαριά περιστατικά εγκαυμάτων παραμένουν τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες.

Συνεπώς, η κοπέλα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της, ενώ ακόμη και όταν βγει ενδεχομένως θα χρειάζεται να πάει και άλλες φορές για θεραπείες.

Αυτό που κάνουν τώρα οι γιατροί είναι να στρώνουν μια καλή «βάση» ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να βάλουν από πάνω το δέρμα της, που θα ληφθεί μέσω μεταμοσχεύσεων από άλλα σημεία του σώματός της. Το γεγονός ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα δεν θα έχει καμία σχέση με το τελικό αποτέλεσμα της αποκατάστασης είναι και αυτό στο οποίο βασίζονται ώστε να μη βλέπει η Ιωάννα τον εαυτό της στον καθρέφτη.

Ούτε όμως και η οικογένειά της που είναι συνεχώς δίπλα της. Το κορίτσι είναι καλυμμένο με γάζες, και έχει δεχθεί να ακολουθήσει τις συμβουλές των γιατρών και να κοιταχθεί όταν η αποκατάσταση θα έχει προχωρήσει αρκετά. Αλλωστε, η ψυχολογία της είναι ιδιαίτερα εύθραυστη, μετά από το πρωτοφανές περιστατικό της επίθεσης. Δουλεύει καθημερινά έχοντας εξειδικευμένη ψυχολογική υποστήριξη να διαχειριστεί αυτό που της έτυχε.

Το έγκαυμα είναι ιδιαίτερα βαθύ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, με την αριστερή πλευρά να έχει πληγεί περισσότερο. Εντονος ήταν ο φόβος των γιατρών για το αριστερό της μάτι, ο οποίος τώρα φαίνεται ότι ξεπερνιέται. Με την επιφύλαξη πάντα ότι ένας ασθενής που συνεχίζει να νοσηλεύεται, μπορεί κάτι να ανατραπεί, να παρουσιαστεί μια επιπλοκή. Σημειώνεται ότι η κοπέλα βλέπει κανονικά.

Οσον αφορά στην αναπλήρωση του δέρματος που έχει καεί, δεν υπάρχει τρόπος στην πλαστική χειρουργική ώστε να αναπληρωθεί στην ολότητά του. Εφόσον έχει καεί σε όλο του το βάθος, μπορούν να αναπληρωθούν μόνο κάποια στοιχεία του αλλά όχι να γίνει όπως πριν.

Τα χημικά εγκαύματα – στην κατηγορία αυτή εντάσσεται της Ιωάννας – έχουν την ιδιαιτερότητα του να μην έχουν τόσο μεγάλη έκταση αλλά να έχουν βάθος. Τα θερμικά εγκαύματα, από φωτιά, έχουν μεγαλύτερη έκταση αλλά όχι μεγάλο βάθος, ενώ τα ηλεκτρικά μπορεί να μην έχουν καθόλου έκταση αλλά καταστρέφουν όλο τον ιστό.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button