ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Επίθεση με βιτριόλι: Προβληματισμός στη Δικαιοσύνη, τι ισχύει με την προφυλάκιση

Ο μόνος τρόπος για να προφυλακιστεί η δράστιδα είναι να ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από τον Εισαγγελέα-κατηγορία για την οποία δεν συμφωνεί σημαντικό τμήμα του νομικού κόσμου της χώρας.

Ισχυρό παραμένει το ενδεχόμενο να μην προφυλακιστεί ακόμη και αν ταυτοποιηθεί η ύποπτη γυναίκα που προσήχθη στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών το πρωί της Πέμπτης (11.6) για την επίθεση με βιτριόλι στην 34χρονη Ιωάννα στην Καλλιθέα. Σύμφωνα με την νομολογία του Αρείου Πάγου η επίθεση με βιτριόλι θεωρείται μια βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη για την οποία επιβάλλεται ποινή κάθειρξης εώς και 10 χρόνια, μετά και τις τελευταίες αλλαγές στους νόμους προς το ευνοϊκότερο.


Η προφυλάκιση γίνεται για πολύ συγκριμένες περιπτώσεις και πρέπει τουλάχιστον να υπάρχει κάθειρξη. Το αμέσως επόμενο στάδιο- ποινική διαβάθμιση- μετά την σκοπούμενη σωματική βλάβη είναι η απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η συγκεκριμένη επίθεση δεν είναι εύκολο να χαρακτηριστεί ως απόπειρα ανθρωποκτονίας και να ανέβει η ποινή. Ο μόνος τρόπος για να προφυλακιστεί είναι να ασκηθεί ποινική δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας από τον Εισαγγελέα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η δράστιδα θα οδηγηθεί πίσω από τα κάγκελα των φυλακών.

Διαφωνούν ποινικολόγοι-εγκληματολόγοι

Ωστόσο, σύμφωνα, με εγκληματολόγους αλλά και ποινικολόγους νομικά θεωρείται αβάσιμο να θωρηθεί η συγκεκριμένη περίπτωση ως απόπειρα ανθρωποκτονίας. Αν το βιτριόλι προκαλέσει το θάνατο τότε υπάρχει αμεσότητα, ενώ στην περίπτωση της Ιωάννας υπάρχει εμμέσως η βλάβη, δεδομένου ότι υπέστη μόνο σωματικές βλάβες. Στην απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως υποστηρίζουν ποινικολόγοι και εγκληματολόγοι, ο δράστης έχει στο μυαλό του να σκοτώσει, όχι να βλάψει. Στην περίπτωση της Κούνεβα της έριξαν το βιτριόλι και την έβαλαν να πιει το μισό. Εκεί συνίσταται η απόπειρα ανθρωποκτονίας, Εδώ, στην υπόθεση της Ιωάννας της το πέταξαν στο πρόσωπο, κάτι που σημαίνει πως άμεσος σκοπός ήταν η βλάβη. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Δικαιοσύνη είναι να συμπεριλάβει την βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη στην ποινή κάθειρξης μέχρι 15 χρόνια για να μπορέσει να υπάρξει προφυλάκιση, σύμφωνα με τον ποινικολόγο Δημήτρη Νεμέτη.

Προβληματισμός στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την χαμηλή ποινή

Το ενδεχόμενο μεγιστοποίησης της ποινής σε επιθέσεις από βιτριόλι απασχολεί τις τελευταίες μέρες και το υπουργείο Δικαιοσύνης «Είναι μια βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, τιμωρείται με 5-10 χρόνια κάθειρξη και εξετάζεται η αυστηροποίηση της ποινής», επισήμανε πρόσφατα ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και πρόσθεσε: «Θα το θέσουμε υπόψιν της επιτροπής παρακολουθήσης του ποινικού κώδικα η οποία θα παρακολουθεί τον νέο ποινικό κώδικα και τα αποτελέσματά του». Ο υπουργός εξήγησε μάλιστα, ότι ο «ποινικός κώδικας διαπνέεται από ένα πλαίσιο χαμηλότερων ποινών, γιατί υπάρχει μια γενικότερη φιλοσοφία σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να μπορούν οι φυλακισμένοι να κοινωνικοποιηθούν εκ νέου, αυτό είναι μια τάση, το ζήτημα είναι να δούμε τα αποτελέσματα που φέρνει ο ποινικός κώδικας, κι αυτή η επιτροπή θα μας επιτρέψει να κάνουμε αλλαγές».

Πηγή: ethnos.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button