ΆποψηΡοή Ειδήσεων

Επιθανάτιος ρόγχος για το τμήμα ΔΠΠΝΤ ;

Γράφει η Μαρία Όλγα Καραπάνος*

Ένα χρόνο μετά τον Νόμο 4610/2019 που προχωρούσε στην κατάργηση του τμήματος ΔΠΠΝΤ του Πανεπιστημίου Πατρών και έχει περάσει στη λήθη.Έξι μήνες μετά την συνάντηση Δημοτικών Αρχών, Πανεπιστημίου και Φοιτητών  στην 13η Τακτική Συνεδρίαση (4/12/2019) του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου, όπου ακούστηκαν κούφια λόγια και υποσχέσεις για άλλη μια φορά…


Λίγους μήνες μετά την κατάθεση από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), του φακέλου Επανίδρυσης του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Ή μάλλον, από την υποτιθέμενη κατάθεση φακέλου, αφού επίσημα δεν γνωστοποιήθηκε ποτέ κάτι, παρά μόνο από κάποια ύποπτα δημοσιεύματα μορφής ράδιο αρβύλα που εμφανίστηκαν την ‘κατάλληλη στιγμή’ (Μάρτιος 2020) για να καθησυχάσουν τους φοιτητές.

Και τώρα; Τι μέλλει γενέσθαι; Ας δούμε λοιπόν τα κύρια προβλήματα. Στο βίντεο της 13ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου, που πραγματοποιήθηκε στις 4/12/2019 (https://www.youtube.com/watch?v=a2mcvVBLJ_k) μπορούμε να καταλάβουμε φανερά τις προθέσεις των Τοπικών Αρχών,  του Πανεπιστημίου Πατρών και των Φοιτητών.

Στο σημείο του βίντεο 1:26:29, ο Εκπρόσωπος Μεταπτυχιακών Φοιτητών φανερά βαριεστημένος και αδιάφορος,
μόνο τα δικαιώματα των συμφοιτητών του δεν υποστηρίζει. “Βασικά εμένα, δεν με πολύ ενδιαφέρει. Και τι έγινε;”
Τελικά οι εκπρόσωποι των Μεταπτυχιακών Φοιτητών ενδιαφέρονται για το τμήμα, ή απλά θέλουν να κάνουν πολιτική καριέρα;

Έτσι υπερασπίζονται το τμήμα; Πως είναι δυνατόν να αναμένεις από έναν εκπρόσωπο σου να σε στηρίξει στο αίτημα επανίδρυσης όταν τα λεγόμενα του είναι κενά επιχειρημάτων, αδιαφορίας και νοθρότητας;

Από την άλλη, ο Εκπρόσωπος των Φοιτητών (1:29:09) χωρίς να έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία (από τα 600 μέλη του συλλόγου, ψήφισαν οι 40.), αντιδημοκρατικά και βάρβαρα, επιβάλει την προσωπική του θέση για επανίδρυση χωρίς να προσφέρει έδαφος σε άλλες προτάσεις. Προτάσεις που έχουν αναφέρει Φορείς, η Πρυτανεία και Επαγγελματικές του χώρου με εμπειρία… Αλλά ακόμα, αντίδραση στην αντίδραση εις βάρος της πλειοψηφίας.

Αυτή είναι φυσικά η κομματική γραμμή του Εκπροσώπου φοιτητών που όμως φέρνει σε αντίθεση την πλειοψηφία των φοιτητών, όπως άλλωστε αποδείχθηκε, από την αντίδραση των φοιτητών στην κατάληψη του ΔΠΠΝΤ το φθινόπωρο του 2019, αλλά και του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας (με τα δημοσιεύματα που έστειλαν φοβούμενοι, δικαίως, το χάσιμο εξαμήνου). Είναι δυνατόν 10 και 15 άτομα, να πραγματοποιούν με
το έτσι θέλω, κατάληψη εις βάρος των φοιτητών 2 τμημάτων (Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και Ιστορίας-Αρχαιολογίας) χάνοντας 1 εξάμηνο σε τόσο δύσκολες περιόδους οικονομικής κρίσης;

Μπορεί κάποιος, να επιβάλλει την απαγόρευση στην εκπαίδευση και μόρφωση των άλλων ατόμων; Μπορούν οι Εκπρόσωποι Φοιτητών να είναι σε μια δημόσια διαβούλευση και να μην έχουν επιχειρήματα, γνώση του κλάδου σπουδών τους και των όσων αφορούν το τμήμα τους; (1:48:20)

Δεν θέλουμε οι Πολιτιστικοί Διαχειριστές, τους πολιτευτές που δεν ενδιαφέρθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να είναι τώρα στο πλάι μας ενώ και οι ίδιοι δεν ενδιαφέρθηκαν για το τμήμα του Αγρινίου (1:52:40)
Πότε θα σταματήσουν οι παρατάξεις να επιβάλλουν δικτακτορικά την άπόψη τους;

Στο βίντεο της 13ης Τακτικής Συνεδρίασης, ακούστηκαν και κάποιες παραφωνίες (1:35:21) από άτομα που επιδιώκουν να πολιτευτούν στό τοπικό Αγρίνιο εις βάρος των φοιτητών. Ενώ αναφέρονται σε Επαγγελματικά Δικαιώματα των Πολιτιστικών Διαχειριστών, δεν παρουσιάζουν κανένα αποδειχτικό στοιχείο υπέρ αυτών. Λόγια του αέρα χωρίς γραπτές αποδείξεις. Οφείλουμε να κατανοήσουμε κάτι, οι Πολιτιστικοί Διαχειριστές στην Ελλάδα, ακόμα δεν αποτελούν ανεξάρτητο κλάδο αλλά εντάσσονται στο τομέα της Αρχαιολογίας.

Εξ ου και η αναφορά της Πρυτανείας περί ενίσχυση του τμήματος μέσω του Ιστορικού Αρχαιολογικού (1:38:02). Οι ΠΕ Πολιτιστικοί Διαχειριστές στην Ελλάδα, ακόμα είναι στενά συνδεδεμένοι επαγγελλματικά με τους Αρχαιολόγους, και μάλιστα επισκιάζονται από το ΠΕ Αρχαιολογίας. Εδώ και ένα χρόνο τώρα, Πολιτιστικοί Φορείς-Σύλλογοι, έχουν στηρίξει την επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, και όμως ορισμένοι εκπρόσωποι φοιτητών δεν τους ζήτησαν ποτέ την ακαδημαική, επιστημονική και επαγγελματική τους άποψη…

Οι διάφορες Δημοτικές, Βουλευτικές και Περιφερειακές Αρχές στήριξαν τους Φοιτητές, μόνο στα λόγια, στις φωτογραφιές για το διακδίτυο και στις φανερές δημόσιες σχέσεις. Επερώτηση στην Βουλή δεν υπήρξε από Βουλευτές της Κυβέρνησης, παρά μόνο από τον Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Δ.Χ. Κωνσταντόπουλο. Παρουσία Βουλευτών στη 13 Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου δεν υπήρξε ποτέ.

Εδώ λοιπόν, επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένας νέος Επιστημονικός Φορέας, ένα Επιμελητήριο Πολιτιστικών Διαχειριστών Ελλάδος, που θα προβάλει τα ανεξάρτητα επαγγελματικά δικαιώματα των Διαχειριστών Πολιτισμού.
Εδώ και ένα χρόνο έχουν αποσταλεί σε Δημοτικές Αρχές, Πειφέρεια, Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Υπουργείο Παιδείας, περισσότερα από  20 πρωτοκολλημένα έγγραφα σχετικά με το ΔΠΠΝΤ, είτε από Φορείς Πολιτισμού, Συλλόγους Μεταπτυχιακών και Φοιτητών, ομάδες αποτελούμενες  από ιδιώτες επιστήμονες της Πολιτισμικής Διαχείρισης…. Απάντηση ένα χρόνο μετά, καμία…. Υποσχέσεις για συνάντηση και στήριξη.

Δυστυχώς οι φοιτητές, δεν άκουσαν ούτε τις συμβουλές ατόμων που επαγγελματικά βιώνουν τον κλάδο (την δική μου, συναδέλφων, Πολιτισμικών Φορέων όπως η ΕΣΔΙΑΠΟΚ). Δυστυχώς, όσοι ανέφεραν στις επιστολές τους τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πολιτιστικών Διαχειριστών, εξοβελίστηκαν από ορισμένους φοιτητές γιατί οι αλήθειες πονάνε….

Εξαιτίας ορισμένων μπαχαλάκιδων, οι πράξεις τους αποτελούν τροχοπέδη για πολλούς φοιτητές. Δεν θέλουμε κούφια λόγια. Δεν θέλουν οι φοιτητές τροχοπέδη στις σπουδές τους τις καταλήψεις, δεν θέλουν οι Πολιτιστικοί Διαχειριστές  να βλέπουν τις επαγγελματικές τους θέσεις να καλύπτονται στον ΑΣΕΠ από τους Αρχαιολόγους, και να υποφέρουν στην Ελλάδα. Οι ΠΕ Πολιτιστικοί/Πολιτισμικοί Διαχειριστές ζητούν μια ολοκληρωμένη επαγγελματική σχεδίαση  των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων τους και ενίσχυση τους.

*Δικηγόρος, Σύμβουλος Πολιτιστικής Διαχείρισης (LLM, MPhil, PHD)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button