ΑγρότεςΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Επιστολή των προέδρων των ΟΕΒ Αιτωλ/νίας στον Μητσοτάκη για χρήση ΑΠΕ και χρέη

Οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ υποστηρίζουν πως στους Οργανισμούς δεν υπήρχε κακοδιοίκηση και κακοδιαχείριση

Με επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μηστοτάκη, οι εκπρόσωποι Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων στην Αιτωλοακαρνανια, θέτουν δυο ζωτικής σημασίας ζητήματα.

Αυτό των χρεών στην ΔΕΗ και της ανάγκης ρύθμισης τους και αυτό της χρήσης ΑΠΕ, μέσω της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων.

Γράφουν αναλυτικά:

“Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην ΔΕΘ το 2019 σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τα χρέη των αγροτών προς τη ΔΕΗ, στα οποία συγκαταλεγόμαστε και εμείς οι Ο.Ε.Β. (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ), απαντήσατε ότι πρέπει να στραφούν σε ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Έχοντας αυτά εμείς υπόψιν μας οι Τ.Ο.Ε.Β. της Κάτω Πεδιάδος Αχελώου του νομού Αιτ/νιας έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συγκροτήσουν ενεργειακή κοινότητα. Άμεσα προχωρούν και τα Τ.Ο.Ε.Β. της Άνω Πεδιάδος Αχελώου, συνολικής αρδεύσιμης έκτασης 650.000 στρέμματα.

Σε αυτή την προσπάθεια μας βρήκαμε συμπαραστάτη τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, ο οποίος έχει προχωρήσει στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου σχετικά με τις ΑΠΕ και με τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγγειοβελτιωτικών έργων στη Δυτική Ελλάδα.

Εμείς λοιπόν εδώ στην Αιτ/νια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ Α.Ε., το οποίο αναγνωρίζουμε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι προέκυψε μετά από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου και την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης (έκπτωση γεωργικών μέτρων του 40%) προς τους Ο.Ε.Β. στην ενεργειακή κατανάλωση αφενός και αφετέρου η οικονομική κρίση η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το 2019 δεν επέτρεψε να ρευστοποιήσουν οι Τ.Ο.Ε.Β. τις οφειλές των αγροτών. Σας διευκρινίζουμε ότι ούτε κακοδιαχείριση, ούτε κακοδιοίκηση υπήρχε από τους Τ.Ο.Ε.Β., αντιθέτως υπήρξαν συμπαραστάτες της προσπάθειας του αγροτικού κόσμου να επιβιώσει μέσα σε αυτή την οικονομική λαίλαπα.

Με το κύρος σας, την αξιοπιστία σας παρακαλούμε για την επίλυση του προβλήματος προτείνοντας: α) Τα χρέη προς τη ΔΕΗ Α.Ε. που έχουν δημιουργηθεί έως 31/12/2019 να ρυθμιστούν σε βάθος 7ετιας. β) Με την λειτουργία των ΑΠΕ, που θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου 2020 για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνεται συμψηφισμός net‐metering.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, τόσο οι παλαιές οφειλές των Τ.Ο.Ε.Β. όσο και η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων θα τους καταστήσουν βιώσιμους ώστε να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο τόσο η ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή όσο και η μείωση του κόστους άρδευσης σε βάθος τριετίας. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και θεωρούμε επιτακτική ανάγκη έως το τέλος Απριλίου να σηκωθούν οι διακόπτες της ΔΕΗ στα αρδευτικά αντλιοστάσια της Αιτ/νιας, γιατί ήδη έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος για 650.000 στρέμματα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας.

Την επιστολή, που κοινοποιείται και στους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανιας, υπογράφουν οι:

1. κ. Βήτας Κωνσταντίνος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ.Ο.Ε.Β. ΑΧΕΛΩΟΥ
2. κ. Ρόμπολας Κωνσταντίνος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΚΑΤΟΧΗΣ
3. κ. Καραδήμας Κωνσταντίνος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΕΔ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
4. κ. Σαλαγιάννης Παντελής
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΛΕΣΙΝΙΟΥ
5. κ. Μάνθος Γεώργιος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
6. κ. Τάκος Ευάγγελος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΦΥΤΕΙΩΝ
7. κ. Σολτάτος Χρήστος
ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Ο.Ε.Β. ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button