ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Επιστολή Μπαλαμπάνη σε Φαρμάκη για τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στην Αιτωλοακαρνανία

Επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, απέστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μπαλαμπάνης, σχετικά με την καθυστέρηση που σημειώνεται στην αδειοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά η επιστολή του αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε Κύριε Περιφερειάρχα,

Έντονο είναι το φαινόμενο και τείνει να γίνει Μείζον , όσον αφορά την Αδειοδότηση και την Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών επί εδάφους στην Αιτωλοακαρνανία. Αναφερόμαστε στην έξαρση που υπάρχει τους τελευταίους μήνες, από Φυσικά Πρόσωπα,Αγρότες, Εταιρείες και Ενεργειακές Κοινότητες, για την κατάθεση Αιτήματος στον Αρμόδιο ΔΕΔΔΗΕ Πάτρας – Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου και την Εξασφάλιση Όρων Σύνδεσης για την Μελετούμενη δραστηριότητα, η οποία ως επι το πλείστον είναι της τάξης των 500 kw ανά Επένδυση.

Πρόκειται για Φακέλους οι οποίοι κατακλύζουν καθημερινά την Αρμόδια Υπηρεσία για να Αξιολογηθούν και εφόσον κριθούν πλήρεις Δικαιολογητικών, ζητείται καταβολή ποσού της τάξης των χιλίων Ευρώ ανά φάκελο, προκειμένου ο ΔΕΔΔΗΕ να προβεί στην Εξέταση και την Διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης.

Το κάθε αίτημα συνεπάγεται από την πλευρά του Επενδυτή, κατάθεσης Εξειδικευμένης Μελέτης, Ύπαρξης Αγροτεμαχίου επι του οποίου θα εγκατασταθεί ο Σταθμός, που σε πολλές των περιπτώσεων Μισθώνει μακροχρόνια ή Αγοράζει, κατάθεσης του ποσού στον ΔΕΔΔΗΕ για την Εξέταση φακέλου και Εξασφάλισης Χρηματοδότησης για την κατασκευή του Σταθμού, μια δηλαδή αλληλουχία παραμέτρων που έχουν οικονομικό Αντίκτυπο στον Ενδιαφερόμενο.

Το ανησυχητικό της όλης κατάστασης είναι ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση ούτε για την Τύχη των αιτήσεων , ούτε για το τι Μέλλει γενέσθαι. Ερωτώμενοι, σε σχέση με το πρόβλημα συμφόρησης που έχει δημιουργηθεί στον ΔΕΔΔΗΕ, από αιτήσεις ΕκατοντάδωνΥποψήφιων επενδυτών που ζητούν Όρους Σύνδεσης,οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν ως απάντηση <Ότι είναι υπαρκτό πρόβλημα το οποίο επιδεινώνεται από το πλήθος των Ενεργειακών Κοινοτήτων που δια Νόμου έχουνχρονικά προτεραιότητα στην εξέταση του αιτήματος >. Παράλληλα σύμφωνα με διάχυτη άτυπη Πληροφόρηση και Φήμη, σύντομα από το Υπουργείο θα υπάρξει σχετική ρύθμιση ώστε να Συνεχιστεί η ευνοϊκή αντιμετώπιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, άρθρο 11 παραγ. 6 του Ν 4513/18, χωρίς όμως να “Μπλοκάρει” το σύστημα για τους υπόλοιπους επενδυτές. Επικρατεί δηλαδή μια Ασάφεια όσον αφορά την Αίτηση που έχει Προτεραιότητα και τα Χρονικά Κριτήριαπου αυτή εξετάζεται . Και όλα αυτά σε ένα Δίκτυο το οποίο τείνει και αυτό να ” Κορεσθεί “.

Στην όλη βεβαρημένη κατάσταση ήρθε το Δεκέμβριο του 2019 ο Νόμος 4613, 23/12/2019 άρθρο 24, ο οποίος,για Εγκαταστάσεις μικρότερες του 1 Mw , Επιτρέπεισε Γή Υψηλής παραγωγικότητας την δημιουργία Φ/Σ , που αθροιζόμενοι με Αυτές που ήδη καλύπτουνΦωτοβολταϊκοί σταθμοί οι οποίοι ήδη λειτουργούν ή έχουν χορηγηθεί δεσμευτικές προσφορές σύνδεσης, αλλά και τις εκτάσεις που καλύπτουν φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εγκαθίστανται σύμφωνα με την παράγραφο 11 του άρθρου 51 του ν. 4178/2013 (Α ́ 174), ΔΕΝ υπερβαίνουν το 1% του συνόλου των καλλιεργούμενων εκτάσεων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

Εν κατακλείδι έχει Προκληθεί μια Σύγχυση και Ανησυχία στους Μικρούς Επενδυτές της Αιτωλοακαρνανίας, που από την μία Πλευρά βλέπουν το Υπουργείο να θεσπίζει Νόμους με απώτερο Σκοπό την Αύξηση της συμμετοχής πολιτών στην εγκατάσταση Φ/Σ και από την άλλη να τους κρατά σε μια στάση Αναμονής για το Αν θα μπορέσουν Τελικά να Επενδύσουν στις ΑΠΕ ,χωρίς να καθορίζεται με σαφήνεια ποιος έχει προτεραιότητακαι με ποιούς όρους καθορίζονται οι όροι προτεραιότητας.

Κύριε Περιφερειάρχα,
• Έχει γνώση η Περιφερειακή Αρχή επι του Θέματος?
Φρονώ ότι είναι Επιτακτική Ανάγκη Άμεσης Ενημέρωσής σας επί του Προκειμένου από τους αρμοδίους, ώστε να Υπάρξει μιας σαφής Ενημέρωση.
• Πρέπει να συνεχίσει η Αρμόδια υπηρεσία να λαμβάνει Αιτήματα , όταν ήδη εκκρεμούν πληθώρα αυτών και δεν γνωρίζουμε καν την <Αντοχή> του Δικτύου?
• Πρέπει να καθορισθούν Κριτήρια προτεραιότητας Εξέτασης των αιτήσεων?
• Πρέπει το Αρμόδιο Υπουργείο να καθορίσει Όρους για την Προστασία των Επενδυτών?

Με εκτίμηση
ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ Με την Παράταξη «Απόστολος Κατσιφάρας – Δικαίωμα στην Πρόοδο»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button