Γεγονότα

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας για το φιάσκο του «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ».

epi-tee

Με επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Υπουργό Γιώργο Σταθάκη , το Περιφερειακό Τμήμα Αιτωλ/νίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου δια του προέδρου του Λίνου Μπλέτσα, εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του τεχνικού κόσμου της περιοχής για τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται με την υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ». Στην επιστολή γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για “φιάσκο” και πρωτοφανή υποβάθμιση του επαγγέλματος και της επιστήμης του Μηχανικού και επαναφέρεται το αίτημα για για παράταση έναρξης υποβολής αιτήσεων μέχρι την 15/4/2018.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αθήνα Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υποβάθμισης του επαγγέλματος και της επιστήμης του Μηχανικού. Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον ΙΙ», που εξαγγέλθηκε αμέτρητες φορές τα τελευταία δύο χρόνια από τα πλέον επίσημα χείλη και το ανέμενε όλη η αγορά, προκειμένου να υπάρξει κάποια χαραμάδα ανάταξης του χειμαζόμενου κλάδου της οικοδομής και μάλιστα της «πράσινης», οδηγήθηκε σε ένα απίστευτο φιάσκο.

Η όλη διαδικασία ξεχειλίζει από προχειρότητα και αδιαφορία από την πλευρά του Υπουργείου, οδηγώντας σε πρωτοφανή εμπαιγμό και πλήρη απαξίωση των συναδέλφων Μηχανικών, αλλά και των ενδιαφερομένων πολιτών. Ο ορισμός ως μόνου κριτηρίου επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα, της χρονικής σειράς καταχώρησης της αίτησης, χωρίς οποιαδήποτε προτεραιότητα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών,πέρα από κάθε επιστημονική τεκμηρίωση, είχε ως αποτέλεσμα την άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων πολιτών και κυρίως των μηχανικών – ενεργειακών επιθεωρητών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται σαν οτιδήποτε άλλο, εκτός από επιστήμονες.
Επιπροσθέτως, πρέπει να υπογραμμισθεί το γεγονός, ότι ο οδηγός του προγράμματος παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις και ασάφειες, ενώ η όλη διαδικασία κινείται εκτός ελληνικής πραγματικότητας, μη λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία διαχείρισης, από μεγάλο μέρους του πληθυσμού, των κωδικών του taxisnet, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται το φαινόμενο της διακίνησής τους από γραφεία λογιστών σε γραφεία μηχανικών.
Ως συνέπεια όλων των προαναφερθέντων, οι Μηχανικοί αντιμετωπίζονται σαν διεκπεραιωτές μιας ατέρμονης γραφειοκρατίας, απλά για λόγους επιβίωσης, αντί να λογίζονται, στη βάση των πραγματικών χαρακτηριστικών τους, σαν δυναμικά και δημιουργικά κύτταρα της κοινωνίας, που θα συμβάλλουν με την επιστημονική γνώση τους στην ανάπτυξη και την ανάταξη της.

Ασφαλώς, όλες αυτές οι τραγελαφικές καταστάσεις θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, εάν, όπως προκύπτει από την προφανή τεχνική φύση του προγράμματος, ζητείτο εγκαίρως η γνώμη των μηχανικών, ως των αποκλειστικών αρμοδίων επί του θέματος και δεν λάμβαναν χώρα συζητήσεις μόνο με τις διάφορες εταιρείες προμήθειας υλικών.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Δυστυχώς εμείς δεν θα σας συγχαρούμε για όλη αυτή τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα επαναφέρουμε το επιτακτικό αίτημα, που σας διαβιβάσαμε με προηγούμενη επιστολή μας στις 6/3/2018, για παράταση έναρξης υποβολής αιτήσεων μέχρι την 15/4/2018, κατά την διάρκεια της οποίας θα είναι εφικτή η δοκιμαστική λειτουργία της πλατφόρμας και θα διευκρινιστούν όλες οι ασάφειες του οδηγού του προγράμματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close