Άποψη

Eπιστολή διαμαρτυρίας από τους μαθητές της ΕΠΑΣ Ναυπάκτου

epi-nafpakto“Είμαστε μαθητές της ΕΠΑΣ Ναυπάκτου και αγανακτισμένοι για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας. Καταγγέλλουμε την  απόφαση της κυβέρνησης να  καρατομήσει την τεχνική εκπαίδευση-ειδίκευση η οποία είναι  συνειδητή και προαποφασισμένη από τον ΣΕΒ και την εργοδοσία.

Με την απόφασή τους αυτή καταργούν την επαγγελματική εκπαίδευση που σημειωτέων όλα τα Ευρωπαϊκά και παγκόσμια κράτη έχουν και την αναβαθμίζουν συνεχώς. Η ανάπτυξη που επαγγέλλονται οι πολιτικοί μας δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την εξειδίκευση των νέων εργαζομένων αλλά και την αύξηση παροχών που μπορεί να δώσουν ενήλικοι σπουδαστές σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία και η πρόνοια.

Ενήλικες σπουδάστριες είχαν την ευκαιρία να βγουν έξω από το σπίτι, να ειδικευθούν σε μια ειδικότητα (κομμώτρια, αισθητικός, βοηθός φαρμακείου, βοηθός φυσιοθεραπευτή, κ.τ.λ.) βοηθώντας έτσι το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα. Απόφοιτοι πανεπιστημίων εγγράφονταν στα τμήματα της ΕΠΑΣ και αποκτούσαν 2η και 3η ειδικότητα κάνοντας πράξη την πολυδιαφημιζόμενη «δια βίου εκπαίδευση», καταφέρνοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να βρουν δουλειά, κάτι που το πτυχίο τους δεν τους είχε εξασφαλίσει προς το παρόν.

Πήραν την απόφαση με κριτήρια καθαρά ταξικά αφού οι μαθητές των ΕΠΑΣ είναι από φτωχές οικογένειες. Κανένα από τα παιδιά των πλουσίων δεν είχε σχέση με τις ΕΠΑΣ, γι’ αυτά υπήρχαν πάντα τα ακριβοπληρωμένα ιδιωτικά κολέγια για να ειδικευθούν και στην συνέχεια να απασχοληθούν στις επιχειρήσεις των μπαμπάδων τους.
Ξεκινάμε ένα διαρκή αγώνα  με την συμμαχία μαθητών, καθηγητών, εργαζομένων και επαγγελματοβιοτεχνών της πόλης μας, να μην γίνει πράξη αυτή η πολιτική.

Μας κλείνουν τα σχολεία. Παραδίδουν την μόρφωση στους ιδιώτες όπου η φτωχή λαϊκή οικογένεια είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί να  στείλει τα παιδιά της για κάποια ειδίκευση, πληρώνοντας δίδακτρα. Νομίζουν πως μπορούν να μας καθοδηγούν σαν πιόνια τους! Μας λένε να ονειρευόμαστε, αυτοί που μας καταστρέφουν τα όνειρα. Δεν γνωρίζουν ίσως ότι την ώρα που κλείνει ένα σχολείο, ανοίγει μια φυλακή!

Απαιτούμε:

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία.

Κατάργηση του νομοσχεδίου που πνίγει την μόρφωση- ειδίκευση

ΕΠΑΣ ανοικτά με όλες τις παλιές αλλά και νέες ειδικότητες.

Αναβάθμισή τους με σύγχρονα εργαστήρια.

Καμία απόλυση καθηγητών μας.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button