Αυτοδιοίκηση

Επιστολή Απ. Κατσιφάρα για την κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού

po-katsifaras1Επιστολή, με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του και ζητά να μην προχωρήσει η δρομολογούμενη κατάργηση του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) απέστειλε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προς τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση.

Όπως αναφέρει ο Περιφερειάρχης, «με το «λουκέτο» κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και τα 185.000.000 ευρώ, τα οποία απευθύνονται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εμπόρους, καθώς και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης τα οποία ήδη τρέχουν από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ)».

«Μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από το ΕΙΕΑΔ, προγράμματα από τα οποία ωφελούνται πάνω από 1.604 επιχειρήσεις με 3.045 εργαζομένους και 46 κλαδικοί φορείς, συνολικού προϋπολογισμού 10.534.310 ευρώ. Το δρομολογούμενο «λουκέτο» στο Ινστιτούτο θα στερήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις και τους κλαδικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, η οποία καταλήγει με τον Περιφερειάρχη να ζητά από τους δύο Υπουργούς «να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ, καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του».

Ολόκληρη η επιστολή του Απόστολου Κατσιφάρα έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Για μία ακόμη φορά στο «βωμό των θυσιών», χάριν της κάλυψης των δημοσιονομικών στόχων, μπαίνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο μιας σειράς Οργανισμών Ινστιτούτων και ΝΠΙΔ, χωρίς φυσικά νωρίτερα να υπάρξει μια σχετική αξιολόγηση.

Ουσιαστικά, κινδυνεύουν να βρεθούν στον αέρα και τα 185.000.000 ευρώ, τα οποία απευθύνονται προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εμπόρους, καθώς και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και απασχόλησης τα οποία ήδη τρέχουν από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Και αυτό γιατί, ανάμεσα στους Οργανισμούς που οδηγούνται σε κατάργηση ή κλείσιμο και σε άμεση απόλυση των εργαζομένων τους, είναι και το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Όμως, αυτό το «λουκέτο» δεν αφορά μόνο τους 64 εργαζόμενους σε αυτό το Ινστιτούτο, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που ωφελείται και στηρίζεται από το έργο και τις δράσεις του.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας, έχει διαχειριστεί τους περίπου 15.000 φακέλους των φορέων που συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά και έχει εκταμιεύσει 15 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία και έχει χορηγήσει ως δόση στους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, μιας και έχει οριστεί ως ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης (Ε.Φ.Δ.), με αρμοδιότητες που του εκχωρήθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».

Στο πρόγραμμα το οποίο υλοποιεί, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. ευρώ με τίτλο «Διαρθρωτική προσαρμογή εργαζομένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν 1-49 άτομα εντός της οικονομικής κρίσης», συμμετέχουν σχεδόν 500 κλαδικοί φορείς πανελλαδικής εμβέλειας, 13.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 1-49 άτομα.

Η πλειοψηφία των εργοδοτικών φορέων που συμμετέχουν είναι μέλη οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) και οι οποίοι από την αρχή έχουν συμπράξει στο σχεδιασμό του έργου και συνεργάζονται μέχρι σήμερα με τα στελέχη του ΕΙΕΑΔ.

Το περιεχόμενο του σχεδίου αφορά σε πρώτη φάση σε δράσεις εξειδικευμένης κατάρτισης, που σχετίζεται με την προσαρμογή των επιχειρήσεων στο νέο οικονομικό περιβάλλον και μετέχουν σε αυτήν 100.000 εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρηματίες.

Σε δεύτερη φάση αφορά σε δράσεις συμβουλευτικής, από την οποία επωφελούνται όλες οι επιχειρήσεις που μετέχουν στο σχέδιο αναβαθμίζοντας ή προσαρμόζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους στα νέα δεδομένα.

Μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αυτή τη στιγμή υλοποιούνται από το ΕΙΕΑΔ, προγράμματα από τα οποία ωφελούνται πάνω από 1.604 επιχειρήσεις με 3.045 εργαζομένους και 46 κλαδικοί φορείς, συνολικού προϋπολογισμού 10.534.310 ευρώ.

Το δρομολογούμενο «λουκέτο» στο Ινστιτούτο θα στερήσει άμεσα από τις επιχειρήσεις και τους κλαδικούς φορείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ.

Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία για την πορεία του έργου στην περίπτωση που οι σχετικές με την κατάργηση φορέων εξελίξεις εμποδίσουν το ΕΙΕΑΔ να συνεχίσει απρόσκοπτα τον συντονισμό και την διαχείριση του έργου.

Θεωρούμε πως θα πρέπει να μην προχωρήσει η δρομολογούμενη κατάργηση του Ε.Ι.Ε.Α.Δ., καθώς ανήκει στις ελάχιστες Υπηρεσίες του Δημοσίου με τις οποίες, συνεργάζεται εποικοδομητικά και αποτελεσματικά, βρίσκοντας λύσεις σε προβλήματα των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο Ινστιτούτο παρέχει σημαντική βοήθεια σε επιχειρηματίες και άλλους φορείς, καθώς οι εργαζόμενοί του διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις και την εξειδίκευση για να δρομολογούν και να προχωρούν τις δράσεις, τα μέτρα και τα προγράμματα που αναλαμβάνουν για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη μείωση της ανεργίας και κυρίως, την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Ζητάμε να εξασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ, καθώς και η απρόσκοπτη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του.

Με εκτίμηση,

ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Απόστολος Κατσιφάρας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button