sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις πληγείσες περιοχές της παραχελωίτιδας (φωτο)

Δεκτό το αίτημα του δήμου Αγρινίου για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικά του δήμου Μεσολογγίου, από την κακοκαιρία «Μπάλλος».

Τόσο η κακοκαιρία «Αθηνά», όσο και ο «Μπάλλος» χτύπησαν με σφοδρότητα τον κάμπο του Λεσινίου και άλλες αγροτικές περιοχές της Παραχελωίτιδας με αποκορύφωμα το ακραίο φαινόμενο τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Το ίδιο φαινόμενο έπληξε και περιοχές των δήμων Αγρινίου και Θέρμου.


Επικεφαλής του κλιμακίου είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, που συνοδεύεται απο τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη, τον δήμαρχο Μεσολογγίου Κ. Λύρο, Αντιπεριφερειάρχες, αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο κ. Λίβανος, έκανε γνωστό πως έγινε δεκτό το αίτημα του δήμου Αγρινίου, ώστε να κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης οι πληγείσες περιοχές του και κάλεσε τον δήμο Μεσολογγίου να πράξει το ίδιο. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή του Μεσολογγίου, έχει πράξει από τις 16 Οκτωβρίου.

Στο Λεσίνι και στο ύψος της διασταύρωσης για το Βαλτί το κυβερνητικό κλιμάκιο συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους που εξήγησαν το πως προκαλείται το πλημμυρικό φαινόμενο (που δεν είναι πρωτόγνωρο), με το ακαθάριστο ποτάμι προς τις εκβολές του ποταμού και τα απαρχαιωμένα αντλιοστάσια με τον υπουργό να υπόσχεται πως ο ΕΛΓΑ θα δράσει γρήγορα , καλώντας παράλληλα την αυτοδιοίκηση να κάνει το ίδιο με τις καταγραφές σε οικίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν.

Αυτό που τονίστηκε είναι πως η ευρύτερη περιοχή χρειάζεται άμεσα μια ολοκληρωμένη μελέτη που θα καταγράφει όλο το υδρολογικό σύστημα, που έχει άμεση σχέση και με τον κάτω ρου του Αχελώου έως τις εκβολές, την διαχείριση των υδάτων των φραγμάτων απο τη ΔΕΗ, τα αποστραγγιστικά και εγγειοβελτιωτικά έργα κλπ. Όπως και στην περίπτωση της Τριχωνίδας-Λυσιμαχείας απαιτείται μια συνολική επιστημονική αντιμετώπιση, προσαρμοσμένη και στις νέες και ακραίες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στη συνέχεια στο Μεσολόγγι (φωτο) για προγραμματισμένη σύσκεψη στο διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας. Επίσκεψη έγινε κα στην Κατοχή, ενώ θα ακολουθήσει επίσκεψη και στην Νιοχώρι.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Τη διαβεβαίωση ότι και σε αυτή τη φυσική καταστροφή, η πολιτεία θα δράσει με ταχύτητα για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά την επίσκεψή του στον κάμπο του Λεσινίου, προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των καταστροφών από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Από το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο, αντιπεριφερειάρχες και τον αντιπύραρχο Ευστάθιο Τζέμο .

Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής ότι ύστερα από επικοινωνία του με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Χρήστο Στυλιανίδη και την περιγραφή της κατάστασης που αντιμετώπισε στην περιοχή, έγινε δεκτό το αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ συνέστησε στον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κ. Λύρο να υποβάλει και αυτός σχετικό αίτημα ώστε μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να ξεπερασθούν γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ο κ. Λιβανός ζήτησε από τις υπηρεσίες να προχωρήσουν στην καταγραφή των δομικών ατελειών και προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από τις πλημμύρες και ανήγγειλε σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ, της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ, με στόχο τη λήψη μέτρων ώστε να αποτραπεί η επανάληψη ανάλογων καταστροφών.

Μετά την επίσκεψη στην περιοχή του Λεσινίου, ο κ. Λιβανός μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Είμαστε εδώ εκπροσωπώντας την ελληνική πολιτεία, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και η Διοίκηση της Πυροσβεστικής. Έχουμε πλήρη εικόνα των καταστροφών και των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει και θα τα αντιμετωπίσουμε όπως και στις άλλες περιπτώσεις στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες, άμεσα, δίκαια και γρήγορα για όλους τους κατοίκους που επλήγησαν.

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στον αστικό ιστό στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταγραφές από τους Δήμους και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την κρατική αρωγή, θα δοθούν οι επιχορηγήσεις, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να διαχειριστούν την προβληματική αυτή κατάσταση που προέκυψε.

Σε ό, τι αφορά τις ζημιές σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είναι μαζί μου, όπως επίσης και οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ είναι ήδη εδώ, στην περιοχή, και έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές, ώστε με άμεσο τρόπο και πάλι, να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους αγρότες.

Στις επιχειρήσεις και κυρίως τις κτηνοτροφικές, που έχουν πληγεί -και έχουμε πολλές τέτοιες- θα γίνει η καταγραφή που χρειάζεται από τις επιτροπές της περιφέρειας με συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΛΓΑ, και στη συνέχεια, πάλι μέσα από την διαδικασία την ταχύτατη που έχουμε χρησιμοποιήσει και στις προηγούμενες καταστροφές, θα δοθούν οι προκαταβολές και οι αποζημιώσεις, εκτιμώ στις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα μόλις ολοκληρώσουμε τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές εδώ στον κάμπο του Λεσινίου, θα κάνουμε ειδική σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και με τους προέδρους του ΤΟΕΒ της περιοχής έτσι ώστε να καταγραφούν όλες οι δομικές ανάγκες και οι ατέλειες που υπάρχουν καθώς και τα προβλήματα τα οποία μαστίζουν την περιοχή. Να καταγράψουμε ακριβώς ποιος είναι ο οδικός χάρτης, έτσι ώστε να μπορέσουμε κάθε αρμόδιος φορέας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα για τα οποία είναι υπεύθυνος. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό μίλησα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Μετά και από την άμεση επόπτευση που είχαμε σήμερα εδώ και του εξηγήσαμε τι έχει γίνει, έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου Αγρινίου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο και ο Δήμος Μεσολογγίου να απευθυνθεί αναλόγως στην Πολιτική Προστασία έτσι ώστε να κηρυχθεί κι αυτός σε έκτακτη ανάγκη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα άμεσα και γρήγορα».

Στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός και το κλιμάκιο που τον συνοδεύει, επισκέφθηκαν την Κατοχή και το Νιοχώρι που επίσης υπέστησαν ζημιές.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Σωπάτε παιδιά, θυμήθηκαν που πέφτει η Αιτωλοακαρνανία. 😂 Αναμένουμε Καραγκούνη, Παπαναστασίου, Σταρακά και κάτι κουκουέδες, την δε Σαλμά ούτε που την ήξερα, βγήκαν όλοι σαν τα σαλιγκάρια μετά την βροχή τάχα να προβληματιστούν και να βγει και καμιά φωτογραφία. 🐌 Θα δώσουν και λίγο χρήμα να πάψει η μουρμούρα, και μετά κατά τα άλλα, ρημαγμένα χωριά μέσα στη βρώμα και τις λακούβες (Αιτωλοακαρνανες τα σκουπίδια στην σακουλιτσα, όχι στον δρόμο, βρωμάει όλος ο νομός από την μπίχλα που πετάτε παντού από τα αμάξια σας), δημοτικά που μειώνονται οι θέσεις τους, ΕΛΤΑ που κλείνουν, πανεπιστημιακές σχολές (με αρκετούς επιτυχόντες μάλιστα) που τις παίρνουν ώστε ο νομός να παράγει μόνο επιδοματίες γύφτους, τσομπάνηδες, νυχούδες, take away και ντελιβεράδες, ένα κολυμβητήριο για όλο τον νομό και αθλητικές δραστηριότητες στου διαόλου τη μάνα και εντελώς απόμερα, και να παρακαλάς για δρόμους σε επιχειρήσεις που το καλοκαίρι δεν χωρούσε να περάσει ούτε πυροσβεστικό γιατί ο δήμαρχος έκανε την πάπια για ασφαλτόστρωση και έτρεχαν να σβήσουν φωτιές από ξερόχορτα τρία μέτρα που κανένας δεν έχει ενδιαφερθεί (πολίτες και δήμος) αν θα κοπούν. Τα Αμπάρια σκυλοβρωμάνε και δεν αναπτύσσεται τίποτα στην λίμνη,μη χάσει το Αγρίνιο και δεν πάνε στις καφετέριες τάχα τάχα. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αν δείτε πόσα έργα έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια από Τρίκαλα, Λάρισα και Καλαμπάκα μέχρι παρακαλώ και τα τελευταία μικρά χωριά (αποχετευτικά, νέοι δρόμοι, αποκατάσταση ιστορικών κτιρίων, βιβλιοθήκες και πόσα άλλα,ψσε χώρια ΕΚΑΤΟ κατοίκων), μιλάμε θα ντραπείτε. Όχι μάγκες, εδώ κάτι γίνεται λάθος. Ψαχτείτε μέσα σας και γύρω σας. Σας έφαγαν οι διορισμοί στα τραίνα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button