ΕξελίξειςΠολιτική

Επίσκεψη της Νίκης Φούντα στο πρώην Δημαρχείο Αλυζίας

po-founta-alyzia

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πρώην Δημαρχείο Αλυζίας την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου μεταξύ της βουλευτού της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα, του Αντιδήμαρχου του Δήμου Ξηρομέρου κ. Ηλία Ταμπάκη και των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων Μύτικα, Κανδήλας, Βάρνακα και Αρχοντοχωρίου  κ.κ. Τζάλα Κωνσταντίνου, Καραπιπέρη Δήμητρας, Πολύζου Βασίλειου και Λιοντάκη Γεώργιου αντίστοιχα.

Η εκτενής συζήτησης ξεκίνησε με αναφορά στα επιμέρους προβλήματα της κάθε περιοχής και κατέληξε στα γενικότερα θέματα υποδομών, διαχείρισης των τοπικών πόρων, αλλά και συνολικότερης ανάπτυξης της περιοχής.

Σημαντική αναφορά έγινε στην αναγκαιότητα μιας νέας θεώρησης αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων στην περιοχή. Επισημάνθηκε η ανάγκη εκπόνησης γενικότερης μελέτης για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων στην Αλυζία, με την κατασκευή δεξαμενής-ταμιευτήρα υδάτων, την αξιοποίηση  γεωτρήσεων με εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες, την εκπόνηση μελετών για τους βιολογικούς καθαρισμούς Κανδήλας-Μύτικα, την αξιοποίηση των πηγών Βάρνακα και Άνω Κανδήλας, την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου αρδευτικού δικτύου, αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης  στο  Αρχοντοχώρι, ώστε να μην επαναληφθούν τα θλιβερά φαινόμενα έλλειψης του βασικότερου αγαθού διαβίωσης.

Για το σύνολο της περιοχής όλοι οι συνομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα  της ανάδειξης του αγροτικού χαρακτήρα της, την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής ως άμεση προτεραιότητα και την επιστροφή των νέων στις καλλιέργειες ως στοίχημα για όλους, αφού η ανεργία στην περιοχή, και ειδικά στις παραγωγικές ηλικίες, να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης της παραγωγής συζητήθηκε και η ανάγκη για έργα αγροτικής οδοποιίας και, σε πλαίσιο κεντρικής πολιτικής, θέματα που έχουν να κάνουν με τη νέα ΚΑΠ και τις επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων. Η βουλευτής, και ως υπεύθυνη Αγροτικών Θεμάτων κοινοβουλευτικά για τη Δημοκρατική Αριστερά, διαβεβαίωσε πως έχει ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις, ενώ υποσχέθηκε να ενταθεί η πίεση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις και λύσεις άμεσα.

Σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής, έγινε ευρεία συζήτηση για την έλλειψη αντίστοιχων υποδομών, με βασικά ζητήματα, όπως η απουσία αστυνόμευσης της περιοχής, οι ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό στο Κέντρο Υγείας Μύτικα, αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, να αναδεικνύονται σε κομβικά. Και για αυτά τα θέματα αποφασίστηκε παρέμβαση της βουλευτού, σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής, αλλά και Υπουργείων.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με τον «πυρήνα» των σοβαρών προβλημάτων της περιοχής, που έχουν να κάνουν με τις υλικοτεχνικές υποδομές. Ευρεία ενημέρωση έγινε για την εξέλιξη της μελέτης επέκτασης  του Σχεδίου Πόλης του Μύτικα, θέμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί κοινοβουλευτική παρέμβαση, για τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις που αφορούν το Λιμάνι του Μύτικα, καθώς και τις επιπτώσεις των παραπάνω προβλημάτων στην τουριστική ανάπτυξη περιοχής. Από πλευράς της η βουλευτής διαβεβαίωσε πως θα προωθήσει κοινοβουλευτικά κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του παραλιακού μετώπου, με σεβασμό πάντα στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες του τόπου.

Τέλος, έγινε εκτενής αναφορά με στοιχεία και με κοινοποίηση των αποφάσεων των Τοπικών Συμβουλίων για το μείζον ζήτημα της χωροθέτησης των υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή. Επισημάνθηκε η ομόφωνη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην επικείμενη επένδυση ως προς την χωροθέτησή της και τα προβλήματα στο Τοπίο και το Περιβάλλον που αυτή θα επιφέρει. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώθηκε από όλους η ανάγκη διασφάλισης των θέσεων εργασίας που εξασφαλίζουν οι επενδύσεις αυτές, καθώς και η αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας της χώρας μας. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωσε πως θα γίνει ευρεία συζήτηση την επόμενη εβδομάδα στη Δημοτική Αρχή Ξηρομέρου, όπου θα έχει συναντήσεις με τη δημοτική αρχή (Τετάρτη 25.9) και με εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες για το θέμα. Επισήμανε, τέλος, την προσήλωση που πρέπει όλοι να έχουμε στην αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και στη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που δημιουργεί πολυπόθητες θέσεις εργασίας, και του απαραίτητου σεβασμού προς τον φυσικό μας πλούτο που συνιστά και το μεγαλύτερο «εργαλείο» ανάπτυξης.

Η συνάντηση έκλεισε με την διαβεβαίωση για στενή συνεργασία της κυρίας Φούντα με τους Τοπικούς Άρχοντες, με πρωτεύων γνώμονα πάντα το καλό της περιοχής και των κατοίκων της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button