Δυτική Ελλάδα

Επίσκεψη Μουσικού Γυμνασίου στην Τραπεζούντα

pol-mousiko-trapezounta8Επίσκεψη εργασίας μαθητών και εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου στην Τραπεζούντα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος comenius με τίτλο “of folk music and men”

Έκθεση πεπραγμένων από την τελική συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού σχεδίου Comenius “Of Folk music and Men” στην Τραπεζούντα της Τουρκίας 5 έως 09 Μαΐου 2014

Εκπαιδευτική Ομάδα

1. Εκπαιδευτικοί: Παρασκευή Μαδιά, Σταυρούλα Αλεξάκη, Καπώνη Βασιλική, Μπεκούλη Ευδοξία, Πανοπούλου Άννα, Παπαδημητρίου Χριστίνα

2. Μαθητές: Γαντζούδη Παναγιώτα, Μπάδα Ερμιόνη, Αγγελοπούλου Κωνσταντίνα, Αλεξοπούλου Ειρήνη, Καπρέτσου Αναστασία, Στράτος Γιώργος, Τσερπέλη Χρυσάνθη, Χαντζή Μαριάννα, Αποστόλου Χριστίνα, Μουρατίδη Μαρίνα

Υπεύθυνη προγράμματος: Σταυρούλα Αλεξάκη, Καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας

pol-mousiko-trapezounta12

pol-mousiko-trapezounta1

Κυριακή 4/5/2014

Αναχώρηση από Αγρίνιο το μεσημέρι για την προγραμματισμένη πτήση στις 21.45 από Αθήνα για Τραπεζούντα με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

pol-mousiko-trapezounta11

pol-mousiko-trapezounta7

Δευτέρα, 5/5/2014

Άφιξη στην Τραπεζούντα στις 06.00. Υποδοχή από την υπεύθυνη της Πολυμερούς Σχολικής Σύμπραξης Yasemin GÖKÇEN και από τις οικογένειες που θα φιλοξενούσαν τους μαθητές μας κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Τραπεζούντα. Από την πρώτη στιγμή μάς εντυπωσίασε η θερμή υποδοχή και η διάθεση φιλοξενίας. Άφιξη των υπόλοιπων αποστολών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ύστερα από ολιγόωρη ξεκούραση ελεύθερη μέρα για να εξερευνήσουμε την παράκτια πόλη του Εύξεινου Πόντου.

pol-mousiko-trapezounta2

Τρίτη, 6/5/2014

Πρωινό – συνάντηση με τους υπόλοιπους συνεργάτες εκπαιδευτικούς των άλλων χωρών. Αναχώρηση από το ξενοδοχείο και άφιξη στο κέντρο της πόλης σε υπαίθριο χώρο για την παρακολούθηση ενός φεστιβάλ με υπεύθυνο διοργάνωσης την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Σκοπός η παρουσίαση – προώθηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Comenius / Erasmus+. Υποδοχή με ποντιακούς και τοπικούς χορούς και τραγούδια σε μια εορταστική ατμόσφαιρα. Το μεσημέρι αναχώρηση για το συνεργαζόμενο σχολείο Affan Anadolu Lisesi. Θερμή εκδήλωση υποδοχής από τους εκπαιδευτικούς και

μαθητές. Γεύμα στο χώρο εστίασης του σχολείου όπου οι μαθητές τρώνε καθημερινά και στη συνέχεια ένα σύντομο πέρασμα από τους χώρους του σχολείου. Αναχώρηση και επίσκεψη σε μια καταπληκτική έπαυλη με εντυπωσιακούς κήπους πάνω σε ένα λόφο, ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα των αρχών του 20ού αιώνα. Είχε κτισθεί το 1903 για τον Έλληνα τραπεζίτη Κωνσταντίνο Καπαγιαννίδη. Ο Καπαγιαννίδης αναγκάσθηκε εκ των πραγμάτων να παραχωρήσει το σπίτι του στον Κεμάλ. Το σπίτι έχει μετατραπεί σήμερα σε Μουσείο του Ατατούρκ. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε το εσωτερικό του, γιατί πραγματοποιούνταν εργασίες ανακαίνισης.

Αναχώρηση για την Αγία Σοφία, ναός που δεσπόζει σ’ ένα ύψωμα πάνω από τη θάλασσα χτισμένος έξω από τα τείχη της Τραπεζούντας. Κτίστηκε από τον Μανουήλ Α’ 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο. Διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του. Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά. Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε την μετατροπή του τεμένους σε μουσείο.

Στη συνέχεια κατόπιν συστάσεως επισκεφθήκαμε ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο για να συνδυάσουμε καφέ και ψώνια. Η μέρα τελείωσε με προγραμματισμένο δείπνο σε εστιατόριο της πόλης με γεύσεις μιας ιδιαίτερης και νόστιμης κουζίνας.

pol-mousiko-trapezounta6

Τετάρτη, 7/5/2014

Επίσκεψη στο δημαρχείο και υποδοχή από τον Δήμαρχο. Ενημέρωση σχετικά με την πόλη, την ιστορία της, τα αξιοθέατα, τον αθλητισμό, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις πανεπιστημιακές σχολές. Μας προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα. Επίσκεψη στο Καλλιτεχνικό Σχολείο της πόλης, θερμή υποδοχή με μουσική από μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του, σύντομη περιήγηση στις τάξεις και επίσκεψη σε μια έκθεση ζωγραφικής γνωστού Τούρκου ζωγράφου σε χώρο του σχολείου. Ακολούθησε γεύμα σε εστιατόριο στα προάστια της πόλης όπου δοκιμάσαμε τοπικά εδέσματα. Αναχώρηση για τη λίμνη Uzungöl που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 90 χλμ. από το κέντρο της Τραπεζούντας. Η γραφική λίμνη, το χωριό και η γύρω κοιλάδα έχουν γίνει δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα, ενώ η πλούσια βλάστηση των Ποντιακών Άλπεων είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ο βροχερός καιρός δεν μας επέτρεψε δυστυχώς να χαρούμε τη βόλτα μας κατά μήκος της λίμνης. Επιστρέψαμε στην Τραπεζούντα. Η μέρα μας τελείωσε με δείπνο σε εστιατόριο που προσέφερε η Δημοτική Αρχή της πόλης.

pol-mousiko-trapezounta10

 

pol-mousiko-trapezounta9

 

Πέμπτη, 8/5/2014

Μετά το πρωινό ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας προς το όρος Μελά όπου βρίσκεται το σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού, το χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής απολαμβάναμε το κατάφυτο και άγριο τοπίο καθώς και το αφρισμένο ποτάμι Πυξίτη που ρέει κατά μήκος όλης της διαδρομής. Το μοναστήρι ίδρυσαν οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρνάβας και Σωφρόνιος και κρέμεται κυριολεκτικά στο γκρεμό. Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1922, αφού πρώτα συλλήθηκαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη μονή. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε μουσείο.

Επιστροφή στην Τραπεζούντα και γεύμα για τους καθηγητές σε εστιατόριο της πόλης, ενώ οι μαθητές αναχώρησαν για το σχολείο, όπου και γευμάτισαν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας είχε κανονιστεί η τελετή λήξης. Ακολούθησαν πρόβες με τους μαθητές για την τελική παρουσίαση και μετά την ολοκλήρωσή τους ξεκίνησε η τελετή με τις παρουσιάσεις όλων των αποστολών σε ένα ιδιαίτερα συγκινησιακό και εορταστικό κλίμα. Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ των αποστολών. Ακολούθησε μπουφές σε χώρο του σχολείου με τοπικά εδέσματα και γλυκίσματα που είχαν ετοιμάσει γονείς και εκπαιδευτικοί. Η

βραδιά τελείωσε με μουσική και χορό με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου και των μαθητών όλων των αποστολών, δασκάλων και γονέων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button