ΑτζένταΕκδηλώσειςΡοή Ειδήσεων

Γνωρίστε τα Επινιανά Ευρυτανίας-αντάμωμα στο Αγρίνιο την Παρασκευή (video)

Τα Επινιανά ή Επαινιανά ή Πιγγιανά είναι κτισμένα σε υψόμετρο 1100 μ. και ήταν ένα παραδοσιακό αγροτοκτηνοτροφικό χωριό. Θεωρείται ως το μπαλκόνι των Αγράφων από την πανοραμική του θέση και την εξαιρετική του θέα στην κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταμού, όπως και των οροσειρών της Νιάλας και του Ντεληδημίου.

Σήμερα τα Επινιανά ραγδαία εξελίσσονται σε έναν σημαντικό τουριστικό προορισμό για φυσιολάτρες, πεζοπόρους και ορειβάτες. Σύμφωνα με μια εκδοχή, η παλιά του ονομασία δείχνει ότι εδώ κατά την αρχαία εποχή της ακμής του, υπήρχε «κάτι το καλό και παινεμένο».

Στα Επινιανά ανήκουν οι συνοικισμοί Φτέρη, Ανηφόρα, Ασπρόρεμα και Σαμάρι, οι οποίοι κατοικούνται μόνο το καλοκαίρι. Από τα μνημεία του χωριού, ξεχωρίζουν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, του Προφήτη Ηλία και των Αγ. Αναργύρων, η αιωνόβια καστανιά καθώς και η όμορφη βυζαντινή βρύση στην είσοδο του χωριού. Απέναντι από τα Επινιανά, μέσα στα θεόρατα βράχια είναι φωλιασμένη η Παναγία η Στάνα, ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια των Αγράφων. Η Παναγία θεωρείται η Αγία των Αγράφων και τιμάται από όλους τους Αγραφιώτες στις 7 Σεπτεβρίου κάθε χρόνο.

Ως μοναδικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν τα φαράγγια Αγραφιώτη στην Τρύπα (Πανταβρέχει), το Φτερόρρεμα, με την Άπατη Γη και το Ασπρόρεμα. Ιδιαίτερα όμορφα για εξερεύνηση και περπάτημα είναι τα αντίστοιχα πεζοπορικά μονοπάτια, του Ασπρορέματος, της Ανηφόρας, της Φτέρης και του Σαμαρίου με το αντίστοιχο, εν λειτουργία «Καρέλι» σε όλον τον Αγραφιώτη!

Στο πετρόχτιστο χωριό λειτουργούν ξενώνες ενώ υπάρχουν και χώροι εστίασης και αναψυχής.

Στα Επινιανά δρα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Επινιανιτών «Ο Άγιος Γεώργιος» ο οποίος εκδίδει την εφημερίδα «ΕΠΙΝΙΑΝΩΝ ΛΟΓΟΣ».

Ο Σύλλογος στις 10 Ιανουαρίου, οργανώνει αντάμωμα στο κέντρο “Αmaro” στο Αγρίνιο.

Αναλυτικά η πρόσκληση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button