Γεγονότα

Επιμένουν τα προβλήματα με τους περιπλανώμενους ρομά

koi-roma-eleftherias

Απαράδεκτη κατάσταση δημιουργείται στην αρχή της πόλης του Αγρινίου, στην πλατεία Ελευθερίας, από την επανειλημμένη εγκατάσταση σ’ αυτή περιπλανώμενων οικογενειών Ρομά.

Η πλατεία, η πρώτη εικόνα την οποία αντικρίζει όποιος επισκέπτεται την πόλη, θυμίζει περισσότερο σκουπιδότοπο, ενώ δημιουργείται υγειονομικός κίνδυνος τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο και για τους ίδιους τους ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν εκεί.

Το Αγρίνιο ανέκαθεν αποτελούσε κομβικό σημείο για τις μετακινήσεις πληθυσμών Ρομά κατά τον άξονα Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου.

Πέρα από τους ντόπιους, μόνιμους πληθυσμούς, πολλές οικογένειες πραγματοποιούν ολιγοήμερες στάσεις με τα αυτοκίνητά τους και τα ειδικά διαμορφωμένα φορτηγά τους, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους. Άλλοτε επέλεγαν για την προσωρινή τους εγκατάσταση περιοχές γύρω από το Βοιδολίβαδο, τώρα όμως επιλέγουν κάποια σημεία στη νότια είσοδο της πόλης, όπως την πλατεία Ελευθερίας.

Αν και η διαμονή τους εκεί γίνεται για λίγες ημέρες κάθε φορά, η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων, επιβαρύνει την περιοχή. Η πλατεία καθαρίζεται κάθε φορά που αδειάζει από ανθρώπους, σύντομα όμως κάνει την εμφάνισή του κι εγκαθίσταται εκεί άλλο ένα καραβάνι και η ίδια κατάσταση επαναλαμβάνεται. Οι κάδοι απορριμμάτων προορίζονται για χρήση από κατοίκους της περιοχής και σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν μια ολόκληρη κατασκήνωση, οπότε τα σκουπίδια μαζεύονται σωρό στα γύρω χωράφια. Τουαλέτες και μπάνια φυσικά δεν υπάρχουν. Είναι σαφές ότι δημιουργείται μια ανυπόφορη κατάσταση, για μόνιμους αλλά και για τους προσωρινούς «κατοίκους».

Ζούμε σε μια εποχή όπου συμπολίτες μας ψάχνουν στα σκουπίδια αναζητώντας τροφή . Ζούμε στην εποχή όπου η φτώχεια έχει ήδη δημιουργήσει τις πρώτες «φαβέλες» στην Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση όμως δεν πρέπει να γίνει κοινός τόπος. Σαφώς και δεν αποτελεί επιθυμητή λύση η εκδίωξη των Ρομά, η κατάσταση όμως η οποία δημιουργείται, ακριβώς στην είσοδο της πόλης, είναι απαράδεκτη.

Κώστας Καρακώστας, εφημερίδα “Συνείδηση”

Σημ. agriniopress: Το πρόβλημα με τους περιπλανώμενους ρομά, έχει κατ’επαναλαληψη θιγεί και μια λύση που θα μπορούσε να δει ο δήμος Αγρινίου, θα ήταν η δημιουργία – διαμόρφωση ενός χώρου ακριβώς γι’αυτον τον λόγο, ώστε και η όχληση και η ρύπανση να αποφευχθούν αλλά και οι ρομα να διαβιώνουν για το χρονικό διάστημα που θέλουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close