ΕξελίξειςΠολιτική

Ερώτηση Δ. Κωνσταντόπουλου για τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη χρήση των νερών Ευήνου και Μόρνου

evinos-1

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, σχετικά με τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη χρήση των νερών των ποταμών Ευήνου και Μόρνου. Αναλυτικά η Ερώτηση αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Αντισταθμιστικά οφέλη από τη χρήση των νερών του ποταμού Ευήνου και του ποταμού Μόρνου

Κύριε Υπουργέ,

Σας έχω ήδη ενημερώσει στο παρελθόν, κατά την άσκηση των κοινοβουλευτικών μου καθηκόντων, για το πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών του Δήμου Ναυπακτίας, Δωρίδος και Θέρμου και των Κοινοτήτων Διπλατάνου Θέρμου και Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας, να θεσπιστούν ανταποδοτικά οφέλη από τη χρήση των υδάτων των ποταμών Ευήνου και Μόρνου προς όφελος των μόνιμων κατοίκων των περιοχών αυτών. Πράγματι, ενώ η τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα οι Δήμοι Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η υδροδότηση της Αττικής, δεν έχουν λάβει κανενός είδους σχετική ανταπόδοση.

Στην με αριθμ. πρωτ. 7210/22-07-2016 απάντηση στην ερώτησή μου, έχει καταγραφεί η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει, σε συνεννόηση και στενή συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην περαιτέρω διερεύνηση και επεξεργασία των διαθέσιμων νομοθετικών ή άλλων δυνατοτήτων με σκοπό να απαντήσει στα αιτήματα, τις ανησυχίες και τις διεκδικήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Στις 16 Μαΐου 2018 στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί η αναφορά του Δήμου Δωρίδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή από τη δημιουργία του Φράγματος και της Τεχνητής Λίμνης του Μόρνου στο πλαίσιο της συλλογικής προσπάθειας που έχει ξεκινήσει για την θεσμική κατοχύρωση αντισταθμιστικών οφελών προς τους δημότες-πολίτες των περιοχών. Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου είναι αποφασισμένες να διεκδικήσουν ακόμη και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανταποδοτικά οφέλη από τη δημιουργία του Φράγματος και της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου και του Ευήνου, η Πολιτεία χρειάζεται άμεσα να καταστήσει σαφή τη θέση της επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ:

1. Έλαβε χώρα η διερεύνηση των νομοθετικών δυνατοτήτων στην οποία το Υπουργείο είχε εξαγγείλει ότι θα προβεί ήδη από το 2016 αναφορικά με τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών οφελών λόγω της αξιοποίησης των υδάτων των ποταμών Μόρνου και Ευήνου και ποιά είναι τα συμπεράσματα αυτής;

2. Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικών οφελών υπέρ των Δήμων Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου για την αξιοποίηση των υδάτων των ποταμών Μόρνου και Ευήνου προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button