Ελλάδα

Επίδομα θέρμανσης: Τα μισά από πέρυσι θα πάρουν τα νοικοκυριά

epidoma-thermansis
Θα ακολουθήσει τροπολογία στη Βουλή για να αναβληθεί για έναν ακόμη χρόνο η ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

Τις φορολογικές εκκρεμότητες της χρονιάς κλείνει τη μια πίσω από την άλλη η κυβέρνηση λίγες ημέρες πριν αλλάξει ο χρόνος. Μέσα στις επόμενες ώρες θα στείλει τη… λυπητερή στα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης ανακοινώνοντας ότι το περυσινό ποσό κόβεται στα δύο. Θα ακολουθήσει τροπολογία στη Βουλή για να αναβληθεί για έναν ακόμη χρόνο η ενεργοποίηση του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα «πουλήσει» την εξυπηρέτηση στους πωλητές ακινήτων γνωρίζοντας ότι πρακτικά ο φόρος ακόμη και να ενεργοποιούνταν δεν θα απέδιδε ούτε ένα ευρώ. Η μεγάλη εκκρεμότητα, έχει να κάνει με τον ΦΠΑ στα νησιά. Η κυβέρνηση κρατάει ομιχλώδες το τοπίο γνωρίζοντας ότι οι δανειστές δεν θέλουν να εξακολουθήσει να υπάρχουν δύο παράλληλα συστήματα ΦΠΑ στη χώρα. Στην πραγματικότητα αναζητούνται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να δοθούν ως αντάλλαγμα στους κατοίκους ορισμένων εκ των 32 νησιών του Αιγαίου που θα κάνουν Πρωτοχρονιά με ακριβότερο καύσιμο: βενζίνη, πετρέλαιο και πετρέλαιο θέρμανσης.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το επίδομα θέρμανσης του 2018 θα είναι το… μισό του 2017. Όχι μόνο στον προϋπολογισμό αλλά και ως προς το ύψος ανά δικαιούχο. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να καταλήγει σε… συνταγή ΕΚΑΣ. Πόσα μας λείπουν; Τα μισά; Μοιράζουμε τη ζημιά σε όλους και τελειώνουμε. Έτσι, το ΕΚΑΣ έγινε 35 ευρώ και το επίδομα θέρμανσης θα 0,125 ευρώ ανά λίτρο. Όλα τα άλλα μένουν τα ίδια (εκτός συνταρακτικού απροόπτου). Το συγκεκριμένο σενάριο δεν μειώνει τον αριθμό των δικαιούχων αλλά μετατρέπει σε… ψίχουλα το επίδομα θέρμανσης σε βαθμό που θα αποθαρρύνει τις αγορές:

1. Στους «παγωμένους» νομούς της χώρας όπως είναι τα Γρεβενά, η Κοζάνη, η Καστοριά, η Φλώρινα, η Δράμα, η Ευρυτανία, τα Γιάννενα και οι Σέρρες, το επίδομα θα κυμαίνεται από 150 ευρώ για τον άγαμο έως και τα 312,5 ευρώ για τους παντρεμένους για ένα σπίτι 100 τμ. Ένα διαμέρισμα σε αυτούς τους νομούς μπορεί να χρειάζεται πάνω από τρεις τόνους πετρέλαιο θέρμανσης οι οποίοι και κοστίζουν περί τα 3000 ευρώ.
2. Στην Αττική που ανήκει στην 3η ζώνη, το επίδομα θα κυμαίνεται από τα 80 έως; Τα 100 ευρώ. Στην ίδια ζώνη είναι και η Κορινθία, η Ηλεία, ΑχαΪα, η Αιτωλοακαρνανία, η Εύβοια, η Λέσβος κλπ.
3. Στη νησιωτική Ελλάδα, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σάμος, Χανιά, Ρέθυμνο κλπ, το επίδομα θα κυμαίνεται από 50 έως 62,5 ευρώ. Θα υπάρξουν νησιώτες που από τη μία θα κληθούν να πληρώνουν

Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα είναι μια ακόμη «παραχώρηση» χωρίς κόστος των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών είχαν εκτιμήσει ότι στην καλύτερη περίπτωση, θα εισπραχθούν περί τα 24 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του φόρου. Στην πραγματικότητα η ενεργοποίηση του μέτρου το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί, θα μπορούσε ακόμη και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις αγοραπωλησίες εις βάρος των εσόδων από τον φόρο μεταβίβασης που μέχρι σήμερα πληρώνουν οι αγοραστές με συντελεστή 3%.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η ΠΟΠΕΚ
Το αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαρύνει το πετρέλαιο θέρμανσης στο επίπεδο που ίσχυε το 2011, δηλαδή στα 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο από 280 που ισχύει τώρα επαναλαμβάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων – Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ενόψει της μείωσης του επιδόματος θέρμανσης και δεδομένου ότι η τιμή διάθεσης του πετρελαίου είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΕΚ η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Δεκεμβρίου ήταν 0,987 ευρώ το λίτρο, έναντι 0,95 ευρώ την αντίστοιχη ημερομηνία πέρυσι. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στη χώρα μας είναι αντίστοιχο με αυτό της Βουλγαρίας (0,95 ευρώ) και της Ρουμανίας (0,962 ευρώ) ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώνεται η τιμή σε Βέλγιο (0,595 ευρώ), Αυστρία (0,721 ευρώ), Τσεχία (0,688 ευρώ), Γαλλία (0,786 ευρώ), Γερμανία (0,639 ευρώ), Ιρλανδία (0,656 ευρώ), Λουξεμβούργο (0,574 ευρώ) και Αγγλία (0,602 ευρώ).

thetoc.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button