ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Επίδομα ενοικίου: Πρώτη πληρωμή τον Απρίλιο – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Για όλα όσα αφορούν στο επίδομα ενοικίου, την επιδότηση στεγαστικού δανείου και την προνοιακή πολιτική μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου στον RealFm 97,8.

«Μέσα σε αυτή την εβδομάδα επειδή ρεγουλάρονται κάποιες ρυθμίσεις θα ανακοινωθεί το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου. Θα το ανακοινώσουμε εντός των επόμενων ωρών ή ημερών» τόνισε η κ. Φωτίου και πρόσθεσε:

«Δεν είναι μια διαδικασία όπου μπαίνεις άπαξ, ποτέ δεν κλείνει. Δεν χρειάζεται να ανησυχεί κάποιος, γιατί τα χρήματα θα δοθούν αναδρομικά από 1/1/2019».

Όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, «η πρώτη πληρωμή θα γίνει το πιθανότερο μέσα στον Απρίλιο», ενώ εξήγησε αναλυτικά τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα ισχύουν για να λάβει κάποιος το επίδομα.

Σύμφωνα με την ίδια «το συγκεκριμένο μέτρο αφορά σε 660.000 άτομα ή 260.000 οικογένειες και το ενδιαφέρον είναι ότι το 32% αυτού του πληθυσμού θα είναι παιδιά και το άλλο ότι το 76% του πληθυσμού είναι έως 44 ετών. Πράγμα που σημαίνει ότι ωφελούνται νέοι άνθρωποι που επλήγησαν μέσα στην κρίση και είχαν προβλήματα. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι το επίδομα ενοικίου δείχνει τη μεταστροφή της πολιτικής στα μεσαία εισοδήματα και στρώματα. Μέχρι σήμερα η πρόνοια θεωρείτο για τους φτωχούς, ενώ πλέον φτάνουμε σε υψηλότερα εισοδήματα από εκείνα που θεωρούνται της ακραίας φτώχειας. Αυτό έχει σημασία γιατί όλοι οι Κεντροευρωπαίοι ακολουθούν αυτό το μοντέλο πρόνοιας, που δίνει πολλά λεφτά στον τομέα της πρόνοιας καθώς πρόνοια δεν είναι μόνο οι φτωχοί».

Όσον αφορά στην επιδότηση στεγαστικού δανείου για την α’ κατοικία, όπως είπε η κ. Φωτίου, «θα είναι στην τροπολογία για τα κόκκινα δάνεια που θα έρθει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα. Αφορά σε 180.000 νοικοκυριά δηλ. 460.000 άτομα και διαθέτουμε 200 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά για τη στέγη διαθέτουμε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με τα 300 εκατ. από το επίδομα ενοικίου».

Η κ. Φωτίου επεσήμανε ακόμη ότι όλη η διαδικασία για το επίδομα ενοικίου γίνεται ηλεκτρονικά, γίνονται διασταυρώσεις σε όλη τη βάση δεδομένων και φαίνονται το ενοικιαστήριο και πόσα λεφτά δηλώνονται».

Συνολικά εκτίμησε ότι «οι πολίτες έχουν αρχίσει να δείχνουν εμπιστοσύνη στο σύστημα πρόνοιας και τον ΟΠΕΚΑ που πήρε όλα τα επιδόματα. Είναι σημαντικό για παράδειγμα ότι από τον Απρίλη και κάθε μήνα θα δίνει σε σταθερή ημερομηνία τα επιδόματα αναπηρίας και έτσι τελειώνει μια τραγωδία».

Η κ. Φωτίου υποστήριξε ακόμη ότι «κάναμε το προνοιακό κράτος ψηφιακό. Αυτό αποκαθιστά την αξιοπρέπεια του πολίτη αντί να γυρίζει γύρω- γύρω να ρωτά και να παρακαλάει. Έτσι χτίζεται πλέον ένα κράτος στο οποίο ο πολίτης έχει ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη του. Γιατί μέχρι τώρα υπήρχε το «ωχ μην μπλέξω με Δημόσια Υπηρεσία». Όλα πλέον θα γίνονται ηλεκτρονικά, επίδομα παιδιού κ.α.».

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «οδηγούμαστε σε ένα κράτος δικαίου, ισοτιμίας και διαφάνειας. Θα αισθάνεται ο πολίτης ότι δεν τον κοροϊδεύουν αλλά ότι τον φροντίζουν. Αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος πρόνοιας συγκλονιστικά, βρήκαμε 789 εκατ. και το φτάσαμε 3,3 δισ. ευρώ μέσα σε 4 χρόνια μέσα σε χρόνια φοβερής ανέχειας. Είχαμε όμως, προτεραιότητα σε αυτόν τον τομέα γιατί ακριβώς πιστεύουμε σε αντίθεση με τους πολιτικούς αντιπάλους μας ότι γιατί κάθε ευρώ που πάει στην πρόνοια αυτό έχει πολλαπλασιαστή δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση με κάθε ευρώ που εξοικονομούσε, προσπαθούσε και έπειθε τους Θεσμούς να πάει προς την πρόνοια».

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button