Αυτοδιοίκηση

Επερώτηση στο Περιφερειακό για την αιθαλομίχλη στο Αγρίνιο

koi-aithalomixli22-12-13aΤο θέμα των μετρήσεων  εκπομπών αιωρουμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα στην πόλη του Αγρινίου, που τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αιθαλομίχλης, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία μετρήσεων, θέτει με ερώτηση του προς τον Περιφερειάρχη ο Νεκτάριος Φαρμάκης,  Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Δ.Ε  – Π.Ε Αιτωλ/νίας με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να φτιάξουμε τον τόπο μας»       

Το κείμενο της ερώτηση του κ. Φαρμάκη:                                                   

“Από τις αρχές Δεκεμβρίου του έτους 2017, παρατηρείται στην περιοχή του Αγρινίου έντονη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία τζακιών και λοιπών θερμαντικών συσκευών. Ιδίως τις νυχτερινές ώρες παρατηρείται, παρατηρείται έντονη αιθαλομίχλη και επιβάρυνση της ατμόσφαιρας που είναι αντιληπτή τόσο από την οσμή καμένου ξύλου όσο και μακροσκοπικά από την κάπνα. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στους πολίτες και ίσως ευθύνεται για επιβάρυνση αναπνευστικών προβλημάτων πολιτών.

Όπως είναι γνωστό, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ήδη από το 2014 λειτουργούν δύο (2) σταθμοί παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην Πάτρα, ενώ το 2016 έγινε από την ΠΔΕ προμήθεια φορητών σταθμών-μετρητών ατμοσφαιρικής ρύπανσης για περιοχές που δεν διαθέτουν μόνιμο σταθμό, όπως το Αγρίνιο.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Εντούτοις, παρότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (http://www.pde.gov.gr/gr/enimerosi/anartitea/airpollutionofpatras.html),αναρτάται αναρτάται , ως οφείλεται, δελτίο ρύπων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για την ενημέρωση των πολιτών αλλά και για την λήψη μέτρων, εφόσον διαπιστωθεί υπέρβαση ορίων, ΔΕΝ συμβαίνει το ίδιο και με την περιοχή του Αγρινίου.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Δ5/ΗΛ/Β/Φ29/οικ.23823 – ΦΕΚ Β 3274 – 23.12.2013, «Σε περίπτωση έκδοσης ανακοίνωσης κήρυξης εφαρμογής βραχυπρόθεσμων μέτρων μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) από εστίες καύσης – και συγκεκριμένα έκδοσης σύστασης για διακοπή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας –από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, ισχύουν τα κάτωθι για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. που κατοικούν στο χωρικό πεδίο εφαρμογής των προηγούμενων μέτρων και για το τετράμηνο εντός του οποίου έλαβε χώρα η εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.
Για διπλάσιο αριθμό ημερών σε σχέση με τις ημέρες εφαρμογής των ανωτέρω βραχυπρόθεσμων μέτρων η χρέωση της κατανάλωσης ενέργειας όσον αφορά στο ανταγωνιστικό σκέλος του Κ.Ο.Τ. είναι μηδενική».

Κατόπιν τούτου επερωτάται :

  • Έχει έως σήμερα λειτουργήσει ο φορητός σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή του Αγρινίου ή σε άλλες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και εάν έχει, ποια τα αποτελέσματα του ελέγχου;
  • Πόσο τακτικά λαμβάνει χώρα ο εν λόγω έλεγχος;
  • Είστε σε θέση να βεβαιώσετε τους ανησυχούντες πολίτες ότι δεν υπόκεινται σε κίνδυνο από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας κατά τα ανωτέρω;
  • Για ποιο λόγο δεν δημοσιοποιούνται δελτία ρύπων ΚΑΙ για περιοχές εκτός Πάτρας;
  • Εάν διαπιστωθεί υπέρβαση των ορίων ρύπων θα προβείτε στις προβλεπόμενες από την ως άνω ΥΑ , για την μηδενική χρέωση των δικαιούχων ΚΟΤ;
  • Έως σήμερα, είστε βέβαιοι ότι δεν έχει υπάρξει υπέρβαση των ορίων ρύπων;
  • Ποιες οι έως σήμερα (όχι εκ των υστέρων) ενέργειές σας για τη διασφάλιση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών της ΠΔΕ από την επιβάρυνσή του;”

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button