sliderΓεγονόταΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Επανίδρυση ΔΠΠΝΤ: Συζήτηση στη βουλή – θετικό υπό προϋποθέσεις το Υπουργείο Παιδείας (video)

Στη βουλή συζητήθηκε χθες μεταξύ του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ κ. Κωνσταντόπουλου και του υφυπουργού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Διγαλάκη η επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ.

Ο υφυπουργός ήταν θετικός στο ενδεχόμενο επανίδρυσης του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο, όπως και της επικαιροποίησης της πιστοποίησής του, με την ευχή βέβαια να υπάρξει σχετικό αίτημα από τις Αρχές του Πανεπιστημίου.


Οι φοιτητές που αγωνίζονται για την επανίδρυση του τμήματος, ικανοποιημένοι από την παραπάνω εξέλιξη, καλούν πλέον την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, να περάσει από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών την αίτηση επανίδρυσης του τμήματος, έτσι ώστε οι φοιτητές του να αποφοιτήσουν με αξιοπρέπεια από ένα τμήμα λειτουργικό, σύγχρονο και καινοτόμο. Μάλιστα παραθέτουν στην ανακοίνωσή τους απόσπασμα από όσα δήλωσε η Πρύτανις σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στις 4 Δεκεμβρίου 2019, όπου ανέφερε ότι θα καταθέσει πρόταση για επανίδρυση του τμήματος.

Η ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου ΔΠΠΝΤ:

Αποδοχή επανίδρυσης του τμήματος ΔΠΠΝΤ από τον υφυπουργό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Διγαλάκη

Παρακολουθήσαμε με αγωνία όλοι οι φοιτητές του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) στο κανάλι της Βουλής, τη συζήτηση μεταξύ του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Κωνσταντόπουλου και του υφυπουργού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Διγαλάκη, όπου ο υφυπουργός αποδέχθηκε το ενδεχόμενο επανίδρυσης του τμήματος ΔΠΠΝΤ και επικαιροποίησης της πιστοποίησής του, με την ευχή να υπάρξει σχετικό αίτημα από τις Αρχές του Πανεπιστημίου.

Αρχικά, με ικανοποίηση ακούσαμε τον υφυπουργό να παραδέχεται ότι το τμήμα μας καταργήθηκε με τρόπο πρόχειρο και βίαιο, με κριτήρια όχι ακαδημαϊκά και χωρίς καμία αιτιολόγηση, ενώ είχελάβει πιστοποίηση ΑΔΙΠ, μόλιςτέσσερις μήνες πριν την κατάργησή του.

Ακολούθως, ο κ. Διγαλάκης παρουσίασε την νεοϊδρυθείσα ανεξάρτητη Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ)με λειτουργίες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την επαναλειτουργία τμημάτων.

Το τμήμα μας υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα έπρεπε καν να περνάει από διαδικασίες αξιολόγησης καθώςέχει περάσει μόλις ένας χρόνος (9/1/2019) από τότε που πιστοποιήθηκε με άριστη βαθμολογία από την ανεξάρτητη αρχή ΑΔΙΠ.Για το λόγο αυτό, είμαστε βέβαιοι ότι το πιστοποιημένο πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ΔΠΠΝΤ θα επικαιροποιηθεί θετικά από τις νέες Αρχές του Υπουργείου, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που έχουμε υποστεί, εμείς πρώτα σαν φοιτητές και γενικότερα η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Συνεπώς, καλούμε την πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενετσάνα Κυριαζοπούλου,όπως ρητά δήλωσε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στις 4/12/2019,να περάσει από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών την αίτηση επανίδρυσης του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, έτσι ώστε οι φοιτητές του να αποφοιτήσουνμε αξιοπρέπεια από ένα τμήμα λειτουργικό, σύγχρονο και καινοτόμο.

Τέλος θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας προς τον βουλευτή κ. Κωνσταντόπουλο για την άμεση και δυναμική του παρέμβαση στο θέμα της επανίδρυσης του ΔΠΠΝΤ και αναμένουμετους υπόλοιπους τοπικούς παράγοντες να κινηθούν αποφασιστικά προς την ίδια κατεύθυνση με τον βουλευτή.

Φοιτητικός Σύλλογος ΔΠΠΝΤ

Η ανακοίνωση του κ. Κωνσταντόπουλου σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή:

Συζητήθηκε, χθές, η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την κατάργηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στην πρωτολογία του παρουσίασε τα οξεία προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την κατάργηση του ΔΠΠΝΤ και την ίδρυση του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, υπογραμμίζοντας ότι το Τμήμα τελεί υπό κατάληψη εδώ και δύο μήνες. Όπως χαρακτηριστικά είπε:

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι τοπικοί φορείς και η κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται σε αναβρασμό. Με τις αλλαγές που νομοθέτησε ο κ. Γαβρόγλου, υποβαθμίστηκε η τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα, το Τμήμα της Ναυπάκτου έκλεισε, το Μεσολόγγι είναι σε μαρασμό και το Αγρίνιο υπολειτουργεί. Με τον νόμο 4610/2019, το Υπουργείο Παιδείας, κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου και ίδρυσε με επίπλαστη πλειοψηφία και πιέσεις.»

Ανέφερε ότι δεν λήφθηκε υπόψη η πιστοποίηση της ΑΔΙΠ με ισχύ έως το 2023, ούτε το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία το Τμήμα παρουσίαζε συνεχή βελτίωση, με 300 εν ενεργεία φοιτητές και με ένα καινοτόμο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Τόνισε, επίσης, ότι με την επί της ουσίας παράλληλη λειτουργία των δύο Τμημάτων έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, δεδομένου ότι οι φοιτητές του τμήματος ΔΠΠΝΤ συνεχίζουν τη φοίτησή τους σε ένα κατηργημένο τμήμα και παράλληλα λειτουργεί το νέο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Ολοκληρώνοντας την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Κωνσταντόπουλος ζήτησε την επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Πρότεινε, επίσης, για να μη οξυνθούν τα προβλήματα με τις συνεχείς αναδιαρθρώσεις τμημάτων, την αυτόνομη λειτουργία και των δύο τμημάτων, καθώς υπάρχουν υποδομές διαθέσιμες και ικανές να τα φιλοξενήσουν. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε και τα ψηφίσματα των κοινωνικών φορέων της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας που καταδικάζουν την κατάργηση του τμήματος.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλης Διγαλάκης αναγνωρίζοντας τα μείζονα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την χωρίς αιτιολόγηση κατάργηση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ ανέφερε ότι αύριο κατατίθεται προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει τη θέσπιση Ανεξάρτητης Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση με την ονομασία Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντικαθιστά την ΑΔΙΠ και γνωμοδοτεί για την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.

Για να λυθεί, επομένως, το ζήτημα εναπόκειται στο Πανεπιστήμιο Πατρών να κινήσει τη διαδικασία για την επανίδρυση του Τμήματος με εισήγηση προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Διότι, όπως είπε αυτή θα είναι αρμόδια εφεξής για τις προτάσεις αναφορικά με τη διάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας με συνοδευτικές μελέτες σκοπιμότητας, βιωσιμότητας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Διγαλάκης, θα διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο ένας αξιόπιστος σχεδιασμός της ανώτατης εκπαίδευσης που δεν θα εγκλωβίζει τα τμήματα στις αυθαίρετες αποφάσεις των υπουργών, όπως έγινε με το τμήμα ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη δευτερολογία του τόνισε τη σημασία που έχει για την Αιτωλοακαρνανία να ενισχυθούν οι δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ανασταλούν όλες οι αποφάσεις για μετακινήσεις διδακτικού προσωπικού που προωθούνται για την εξυπηρέτηση ορισμένων. Αναφέροντας, επίσης, όλη την περιπέτεια των πανεπιστημιακών τμημάτων που εδρεύουν σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο τέλος της συζήτησης, ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι η επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών συνάδει με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου, ζητώντας τη δέσμευση του Υπουργού να την κάνει πράξη.

Κλείνοντας με τον υπουργό, να συμφωνεί αναμένοντας, ωστόσο, και την έκφραση γνωμης ή εισήγηση από το Πανεπιστήμιο Πατρών ή την νεα Ανεξάρτητη Αρχή για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να μην αποτελεί η ίδρυση ή λειτουργία τμημάτων πολιτική και μόνο απόφαση.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button