Ελλάδα

Επαναλαμβάνεται από την αρχή η δίκη για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου

koi-xrimata-taxydromiko-tamieftirio

Στον αέρα τινάχτηκε τελικά η δίκη των 35 κατηγορουμένων για τα θαλασσοδάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την περίοδο 2008-2010, ενάμιση χρόνο μετά την έναρξή της, η διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Στην εξέλιξη αυτή η οποία έμοιαζε «μονόδρομος» μετά τις απανωτές αιτήσεις εξαίρεσης και αποχής οδηγήθηκε η διαδικασία μετά και το αίτημα αποχής που κατέθεσε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Μαρία Κουτέρη. Το αίτημά της έγινε δεκτό με αποτέλεσμα η δίκη που είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2016 χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η εξέταση ούτε του πρώτου μάρτυρα, αναβλήθηκε για τις 3-12-2018.

Η συμπεριφορά της προέδρου του δικαστηρίου που είχε γίνει «κόκκινο πανί» για όλους τους παράγοντες της δίκης έκρινε ουσιαστικά και την τύχη της διαδικασίας.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Πριν την πρόεδρο, αίτημα αποχής είχε καταθέσει μια σύνεδρος του δικαστηρίου υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί πλέον να συνυπάρξει με την κ. Κουτέρη ενώ είχε κατατεθεί και αίτημα εξαίρεσης της προέδρου από συνηγόρους υπεράσπισης.

Μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονται είναι: Οι πρώην επικεφαλής του ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Βίκτωρας Ρέστης, και Δημήτρης Μπακατσέλος, αλλά και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Οι πρώτοι κακοί πάντως οιωνοί για τη δίκη είχαν φανεί από την πρώτη στιγμή με τον προσδιορισμό της, το Σεπτέμβριο του 2016 χωρίς να έχει μεταφραστεί το βούλευμα στα Σέρβικα που είναι η μητρική γλώσσα ενός εκ των κατηγορουμένων αν και ο ίδιος το είχε ζητήσει ένα χρόνο νωρίτερα. Για την αποφυγή ανάλογου «φιάσκου» με την υπόθεση της Siemens η δίκη χρειάστηκε να διακοπεί για τις 6 Οκτωβρίου 2016 προκειμένου να ολοκληρωθεί η επίμαχη μετάφραση μέχρι τότε, όπερ και εγένετο.

Ουδείς ωστόσο είχε μεριμνήσει σε μία δίκη με τόσο μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων που ήταν αναμενόμενο να διαρκέσει για περισσότερο από ένα χρόνο να οριστούν και αναπληρωτές στην περίπτωση που υπήρχε κώλυμα σε κάποιο από τα μέλη της σύνθεσης. Να υπενθυμίσουμε εξάλλου την περίπτωση της δίκης Μαντέλη η οποία λόγω του θανάτου του προέδρου του δικαστηρίου άρχισε και πάλι από την αρχή, αν και ήδη βρισκόταν στην τελική ευθεία.

Σ’ αυτή τη χώρα όμως δύσκολα διδασκόμαστε κι αυτό αποδεικνύεται περίτρανα και στην υπόθεση του ΤΤ με τη δίκη να πρέπει να ξεκινήσει πια από μηδενική βάση.

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση αυτή είχε ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2013 με παραγγελία της τότε εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Ράικου.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2014, έπειτα από ενδελεχή έρευνα, η τότε επίκουρη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου άσκησε ποινικές διώξεις και στο πόρισμά της -150 σελίδων- περιγράφει τα φερόμενα «θαλασσοδάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σε διάφορους επιχειρηματίες, χωρίς να εξασφαλιστούν οι απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button