Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Μείωση στον ΦΠΑ, λιανική πώληση και οι μειώσεις τιμών που -δεν- θα δούμε…

Από 20/05/2019 ισχύει η μείωση του Φ.Π.Α. από 24% σε 13% στα τρόφιμα και εκεί που οι επαγγελματίες μικρής λιανικής νόμισαν ότι απλά θα αλλάξουν ένα κουμπί στη ταμειακή, ανακάλυψαν πως το πρόβλημα τελικά είναι πιο σύνθετο.

“Κατ’ αρχάς, έχουμε μπει σε μία διαδικασία αναζητήσεων ποια τρόφιμα μειώνονται και ποια όχι, καθώς τελικά ΔΕΝ μειώνονται όλα. Μεγαλύτερο παράδειγμα οι τσίχλες και οι καραμέλες. Στις τσίχλες και στις καραμέλες με ζάχαρη πέφτει ο Φ.Π.Α. στο 13%, ενώ στα αντίστοιχα προϊόντα χωρίς ζάχαρη ο Φ.Π.Α. παραμένει ίδιος στο 24%. Μετα κόπων και βασάνων ξεχωρίσαμε ποιες είναι με 24% και ποιες με 13%”, σημειώνουν χαρακτηριστικά επαγγελματίες που επικοινώνησαν με το agriniopress.gr

Ένα άλλο πρόβλημα, είναι ότι έπρεπε να επιλυθεί είναι εάν τον χυμό ο πελάτης τον πιει εκείνη τη στιγμή (καθίσει σε τραπέζι) πουλιέται με 24% ενώ αν τον πάρει και φύγει είναι με 13%,

“Ευτυχώς και αυτό λύθηκε γρήγορα. Οπότε αφού είδαμε που αλλάζει ο Φ.Π.Α. αρχίσαμε όλοι στη λιανική να δούμε πως θα διαμορφώσουμε τις τιμές, αφού παντού αναφέρονταν το φθηνότερο ράφι και η μείωση των τιμών” συμπληρώνουν οι επαγγελματίες, για να διαπιστώσουν στη συνέχεια με έκπληξη:

“Από την ημέρα εφαρμογής της αλλαγής του Φ.Π.Α. πολλές εταιρείες είχαν ήδη εκτυπώσει καινούριους καταλόγους με μειωμένες προτεινόμενες τιμές λιανικής, αλλά προς μεγαλύτερη μας έκπληξη, υπήρξαν εταιρείες (μεγάλα brands) οι οποίες αυξήσανε την αρχική τιμή πώλησης, και με το μειωμένο Φ.Π.Α. ενώ διατήρησαν ίδιο το κέρδος στο λιανοπωλητή όπως και τη τιμή λιανικής πώλησης.
Συνεπώς ο καταναλωτής δεν είδε μείωση (και ούτε θα δει) και η εταιρεία αυξάνει το κέρδος της με αιτιολόγηση ότι στην προηγούμενη αύξηση του Φ.Π.Α. είχε απορροφήσει αυτή το Φ.Π.Α. για να μη πάει στο καταναλωτή”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button