ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Εορτές Εξόδου 2021: Με Τιμή και σεβασμό στην μνήμη των Ηρώων του Μεσολογγίου (φωτο)

Με την προσήκουσα Τιμή και τον Σεβασμό στην μνήμη των Εξοδιτών, ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή των Βαΐων 25 Απριλίου παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου οι Εορτές για τα 195 χρόνια από την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου το απόγευμα, τοπικές Αρχές, σύλλογοι και φορείς, μετά την επιμνημόσυνη δέηση κατέθεσαν στεφάνι στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων. Το πρωί του Σαββάτου 26/4, με ολιγομελή εκπροσώπηση Δήμου, Περιφέρειας κι Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν οι καταθέσεις στεφάνων στα Μνημεία Φιλελλήνων, Κυπρίων Αγωνιστών, Ιωάννη Ιάκωβου Μάγερ, Λόρδου Βύρωνα και Επισκόπου Ρωγών και Κοζύλης Ιωσήφ. Το βράδυ, μετά τον Μέγα Εσπερινό που εψάλλει στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων. Στεφάνια κατέθεσαν ο Εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων Μάριος Σαλμάς, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Ανώτερος Δ/της Φρουράς Ι.Π. Μεσολογγίου, η Λιμενάρχης Μεσολογγίου, ο Δ/της Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αιτωλ/νίας, ο Δήμαρχος του Τιμώμενου Δήμου Ύδρας και ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, ο οποίος αμέσως μετά εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας.


Ακολούθησε, η Αναπαράσταση της Ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Εκ του αποτελέσματος, το δρώμενο υπήρξε απόλυτα σύμφωνο κι εναρμονισμένο με τον ιδιαίτερο και βαθύτατα κατανυκτικό χαρακτήρα της τελετής που πραγματοποιείται εντός του Ταφείου των Ηρώων. Ωστόσο, κράτησε την  σεμνή μεγαλοπρέπεια που αξίζει και πρέπει, στην κορυφαία ιστορική στιγμή που βιώνει κάθε χρόνο η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.

Την Κυριακή 25 Απριλίου, τα 195 χρόνια της Εξόδου τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο αν. Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νικόλαος Παπαθανάσης εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, οι Βουλευτές Κ. Καραγκούνης, Γ. Βαρεμένος, Θ. Μωραΐτης και Δ. Κωνσταντόπουλος,  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλ/νίας Μαρία Σαλμά, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Ι.Π. Μεσολογγίου Ιωάννης Τσαούσης, Ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Νήσων Υπ/γος Γ. Πουρναράς, ο Περιφ/κός Διευθυντής ΕΛ.ΑΣ Υπ/γος Μαρτζάκλης Απόστολος, ο Περιφ/κός  Διοικητής Λιμενικού Σώματος κι Ακτοφυλακής Αρχιπλοίαρχος Δ. Κυριακουλόπουλος. Τον Τιμώμενο Αδελφοποιημένο Δήμο Ύδρας εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Γεώργιος Κουκουδάκης, ενώ εκ μέρους του Συμβουλίου Κοινότητας Ι.Π. Μεσολογγίου και της Προέδρου Όλγας Δασκαλή, συμμετείχε ο Σύμβουλος Χρήστος Φούντας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί της Κυριακής όπου -συνοδευόμενη από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ- την υποδέχτηκαν ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου και οι πολιτικοί εκπρόσωποι. Ακολούθησε η επίσημη Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, ο οποίος κατόπιν ανέγνωσε το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Β’. Ο Πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε εντός του Ναού, από τον αν. Υπουργό Ανάπτυξης Νικόλαο Παπαθανάση. Στον Κήπο των Ηρώων, εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση, ενώ έγινε κατάθεση στεφάνου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η τελετή ολοκληρώθηκε με το Μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι» από την σοπράνο Άντα Αθανασοπούλου.

Ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, υποδέχθηκε επίσημα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Πινακοθήκη του Δήμου, παρουσία του Εκπροσώπου της Κυβέρνησης, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, και του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας. «Σήμερα,  συμπληρώνονται 195 χρόνια από την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Ένα συγκλονιστικό γεγονός που διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στην εξέλιξη και την τελική δικαίωση του αγώνα των Ελλήνων. Η Ιστορία είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Η Θυσία των Εξοδιτών, Ελλήνων και Φιλελλήνων ήταν αυτή που αφύπνισε λαούς και φώτισε τις ηγεσίες τους, προκειμένου να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των Ελλήνων να είναι ελεύθεροι. Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη – σύμβολο. Είναι μια διαχρονική Ιδέα που την κρατάμε 195 χρόνια άσβεστη και ισχυρή. Κρατάμε στην ψυχή μας την βαριά ιστορική παρακαταθήκη μας, το σεβασμό στους προγόνους μας και προχωρούμε στο μέλλον έχοντας σαφή προσανατολισμό. Το Μεσολόγγι του μέλλοντος, φιλοδοξεί να γίνει μια πολιτιστική κοιτίδα ιδεών και αξιών που τόσο χρειάζεται η κοινωνία μας σήμερα. Μια πόλη με ανοικτούς ορίζοντες, που θα στείλει το μήνυμά της όχι μόνο εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας. Άλλωστε αυτό υπήρξε το Μεσολόγγι της Εξόδου.  Ένας τόπος όπου συγκέντρωσε ένθερμους Φιλέλληνες στο όνομα της Ελευθερίας. Συμβολίζει λοιπόν την ενότητα, την αλληλεγγύη, το κοινό μέλλον των ανθρώπων», ανέφερε κατά την προσφώνησή απευθυνόμενος στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, συμπληρώνοντας πως «Οι δυσμενείς υγειονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν τον εορτασμό της Επετείου με τον τρόπο που ο τόπος μας ξέρει εδώ και 163 χρόνια. Όμως αυτό δεν αναιρεί την μεγάλη Τιμή που αισθανόμαστε για την παρουσία σας στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, την σημαντικότερη ημέρα της ιστορικής μνήμης της. Θα ήθελα να σας ευχηθώ ολόψυχα κάθε επιτυχία στο μεγάλο κι άξιο έργο της εκπροσώπησης του ανώτατου θεσμού της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Καθ’ όλη την διάρκεια του εορτασμού, οι εκδηλώσεις και οι τελετές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που έχουν ορίσει οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς για την προστασία της δημόσιας υγείας. Συνέπεια αυτού, ήταν ο περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων και συμμετεχόντων.

Ομιλία του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστα Λύρου το Σάββατο του Λαζάρου 24 Απριλίου στον Κήπο των Ηρώων

« 195 χρόνια μετά την φοβερή εκείνη νύχτα, τι θα μπορούσε να πει κανείς για τους Εξοδίτες;

Mε ποιές εμπειρίες εμείς, σε μια εποχή τόσο διαφορετική, θα μπορούσαμε να βιώσουμε, σε ένα είδος «μετακένωσης», να «μεταλάβουμε» θα λέγαμε, κάτι έστω ελάχιστο, από τα όσα έπραξαν οι ήρωες της Νύχτας εκείνης;

Δύσκολο πολύ το εγχείρημα, το προσπάθησαν πολύ νωρίτερα άνθρωποι μεγαλύτεροι από εμάς, άνθρωποι κοντινότεροι σε εκείνους.

Ο Σολωμός για παράδειγμα. Πάσχιζε για χρόνια πολλά, γράφοντας και ξαναγράφοντας και ξανασχεδιάζοντας τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», ώστε να προσεγγίσει τους «Μεγάλους», όπως τους έλεγε.

Ας εγκαταλείψουμε, λοιπόν, την προσπάθεια να πούμε κάτι νέο, κάτι που δεν έχει ειπωθεί και ας περιοριστούμε στο δικό μας αυτονόητο χρέος:

Την έκφραση του οφειλόμενου Σεβασμού για το Μεγαλείο, στο οποίο εμείς δεν θα φτάσουμε ποτέ.

Ο Σεβασμός όμως, συνεπάγεται μια σειρά υποχρεώσεων:

Την Γνώση, την Κατανόηση, την Υπόσχεση.

Γνώση. Τι οφείλουμε εμείς, να γνωρίζουμε;

Πρωτίστως, ποιοί ήταν οι Μεσολογγίτες. Διότι δεν ήταν κάποιοι απλοί, συνηθισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι, ως δια μαγείας μεταμορφώθηκαν σε ήρωες. Ήταν ήδη σπουδαίοι, ξεχωριστοί. Ο αείμνηστος Χρήστος Ευαγγελάτος γράφει στην «Ιστορία του Μεσολογγίου» ότι γύρω στα 1735, την στιγμή που η ναυτική δύναμη της Βενετίας ήταν σε πλήρη ακμή, το μεσολογγίτικο ναυτικό κατόρθωσε να την υπερφαλαγγίσει σε τέτοιο βαθμό, που το ενετικό κράτος ανησύχησε. Το γεγονός αυτό, «πιστοποιεί σπάνιον δυναμισμόν, ευφυϊαν, επιχειρηματικότητα και ικανότητα εις ναυτικήν τέχνην».

Και πόλη των γραμμάτων ήταν βέβαια το Μεσολόγγι. Η Παλαμαϊκή σχολή πού ιδρύθηκε το 1760 είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη.

Είχε ονομαστεί «Μεσολογγίτις Ακαδημία». Ο ιδρυτής της Παναγιώτης Παλαμάς είχε φθάσει να έχει 300 σπουδαστές από όλη την Ελλάδα. Τέτοιοι άνθρωποι, λοιπόν, ήταν οι Μεσολογγίτες και τέτοια πόλη είχαν.

Κατανόηση. Τι οφείλουμε να κατανοήσουμε;

Τους λόγους που οδήγησαν τους ήρωες του Μεσολογγίου στην Θυσία. Οι ποικίλοι αναθεωρητισμοί των μεταγενέστερων θα μπορούσαν να τους συσκοτίσουν. Δεν ερμηνεύονται εύκολα τέτοιες πράξεις με τον φτωχό, αν και περισπούδαστο ορθολογισμό. Ας ακούσουμε πάλι το Σολωμό: «Σκέψου βαθιά και σταθερά μια φορά για πάντα την φύση της ιδέας το ουσιαστικότερο και υψηλότερο περιεχόμενο της αληθινής ανθρώπινης φύσης. H πατρίδα και η Πίστις».

Η Πατρίδα και η Πίστις. Για τις ι δ έ ε ς πεθαίνουν, λοιπόν, οι άνθρωποι, Κύριες και Κύριοι.

Για την ιδέα της Πατρίδας οι ήρωες αυτοί έφτασαν σε τέτοιο σημείο, ανδρείας. Μόνο που στο Μεσολόγγι το ίδιο γενναίες ήταν και οι γυναίκες. Που στήριζαν η μία την άλλη, για να μην λιγοψυχίσουν βλέποντας τα παιδιά τους να πεθαίνουν από την πείνα. Που τις παρακολουθούσαν οι αγωνιστές και έπαιρναν κι αυτοί δύναμη από την μεγαλοψυχία τους. Που καίνε τα κρεβάτια τους πριν εγκαταλείψουν την πόλη, για να μην τα ατιμάσουν. Και η Πίστη στον Θεό, βεβαίως. «Εν ονόματι της Αγίας Τριάδας» ξεκινά η απόφαση της Εξόδου. «Μνήσθητη μου, Κύριε» αναφωνεί ο Καψάλης, πριν ακουμπήσει τον αναμμένο δαυλό στα βαρέλια της πυρίτιδας !

Μόνον τέτοιες υψηλές ιδέες μπορούν να θέσουν τον άνθρωπο έξω και πάνω απο το ταπεινό σαρκίο του, να τον οδηγήσουν στην ένωση με τον συνάνθρωπο, στην Ανάσταση δια του θανάτου.

Και να τονίσουμε και τούτο: Τα παραπάνω δεν ήταν απόφαση απεγνωσμένων, που δεν είχαν εναλλακτική λύση, παρά τον θάνατο. Ήταν ΕΠΙΛΟΓΗ . Είχαν δοθεί πολλές ευκαιρίες στους Μεσολογγίτες να συνθηκολογήσουν. Τις απέρριψαν όλες. «Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και τον χάρο».

Και εδώ φτάνουμε στην δική μας γενιά.

Ο οφειλόμενος σεβασμός δεν μπορεί παρά να απαιτεί και ορισμένες υποσχέσεις:

Ότι δεν θα ξεχάσουμε, βεβαίως

Αλλά και ότι δεν θα επιδιώξουμε να προσοικειωθούμε αυτό που δεν μας ανήκει.

Όχι, δεν δικαιούμαστε να λέμε «εμείς οι Μεσολογγίτες κάναμε μια έξοδο μοναδική στην ιστορία».

Δεν την κάναμε εμείς, οι σημερινοί. Την έκαναν Εκείνοι. Και αν θελήσουμε να τους μοιάσουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από την σεμνότητα. Από την αυτογνωσία. Από την αναζήτηση των ιδεών που πρέπει να υπηρετήσουμε σήμερα.

Και να η πιο σημαντική υπόσχεση, ίσως που έχουμε να δώσουμε σε εκείνους: Να είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο. Οι Μεσολογγίτες βρέθηκαν στην πρωτοπορία της Ευρώπης. Συμπύκνωσαν τα ιδανικά : Ελευθερία και Έθνος. Και γι’ αυτό ενέπνευσαν, στάθηκαν οδηγοί, ξύπνησαν συνειδήσεις, άλλαξαν την ιστορία. Αλλά αυτά τα έκαναν αδελφωμένοι με τους Φιλέλληνες. Δεν είπαν «οι ξένοι». Αγωνίσθηκαν μαζί, ενσαρκώνοντας για πρώτη φορά – εδώ στο Μεσολόγγι, στο Αλωνάκι – το όραμα μιας Ευρώπης με ενότητα και ομοψυχία.

Γνωρίζουμε την Ιστορία μας.

Σεβόμαστε τους Προγόνους μας.

Αγωνιζόμαστε για την Ανθρωπότητα.

Το μέλλον θα είναι κοινό.

Τιμή και σεβασμός στο Μεσολόγγι»

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button