Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Εορτάσθηκε ο Άγιος Βλάσιος ο Ακαρνάν στον τόπο του μαρτυρίου του

Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την συμμετοχή πλήθους πιστών εορτάσθηκε η μνήμη του τοπικού Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος και των συμμαρτυρησάντων Αγίων στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουλίου 2019 για τρίτη χρονιά μετά την Αγιοκατάταξη των Αγίων, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον τόπο του μαρτυρίου τους, στα Σκλάβαινα Παλαίρου του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.


Την παραμονή της εορτής τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας Αρχιμ. π. Μακάριος Αντωνόπουλος.

Την Κυριακή το πρωί τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και στην συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία κατά την οποία ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του έθεσε το ερώτημα: «Πως άνθεξαν το μαρτύριο, το φοβερό τους μαρτύριο ο Άγιος Βλάσιος και οι 6 συνασκητές του και συμμαρτυρήσαντες;»

H ανακοίνωση της Μητρόπολης συνεχίζει ως εξής:

Αυτό το ερώτημα μπορεί να υπάρχει σήμερα στο νου μας. Οι Άγιοι δεν έγιναν ισχυροί εκείνη τη στιγμή εμπρός στο μαρτύριο, είχαν προετοιμαστεί για το μαρτύριο και προετοιμάστηκαν, χρησιμοποιώντας τα πνευματικά όπλα, τα δυνατά προς «καθαίρεσιν οχυρωμάτων».

Έζησαν τη ζωή του Χριστού με πίστη, με αγάπη στο Χριστό, με μελέτη του λόγου του Θεού, με προσευχή, με λατρευτική συνειδητή ζωή και μυστηριακή ζωή και ενωμένοι με το Θεό βρέθηκαν μπροστά στο μαρτύριο, μπροστά στους πειρατές, τους δημίους. Ενωμένοι με το Θεό έλαβαν και την πλουσία θεία χάρη και μπόρεσαν πραγματικά και άνθεξαν και υπέμειναν το μαρτύριο.

Το ερώτημα όμως μπορεί να υπάρχει και σε εμάς. Εμείς δεν έχουμε μαρτύριο σήμερα, έχουμε όμως πειρασμούς, οι οποίοι θέλουν όπως και οι δήμιοι του Αγίου Βλασίου, να μας αποχωρίσουν από τον Θεό μας.

Εμείς μπροστά στους πειρασμούς, έχουμε τη δύναμη να τους νικήσουμε; Εάν είμαστε ανέτοιμοι, δε θα τους νικήσουμε, γι αυτό είναι ανάγκη κι εμείς να ετοιμαζόμαστε, να ζούμε τη ζωή του Αγίου Βλασίου και των συμμαρτυρησάντων του, τη ζωή της πίστεως, της αληθινής μελέτης, της προσευχής, της λατρευτικής και μυστηριακής ζωής, για να ενισχυόμαστε, να ενδυναμωνόμαστε, να ενωνόμαστε με τον Χριστό μας, και «λέοντες πύρ πνέοντες», όπως λέει ο Ιερός Χρυσόστομος, να αντιμετωπίζουμε και να συντρίβουμε κάθε πειρασμό.

Το απόγευμα της εορτής στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παλαίρου τελέστηκε Μεθέορτος Εσπερινός και αμέσως μετά ακολούθησε η Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Βλασίου του Ακαρνάνος και των συμμαρτυρησάντων αυτού, σε κεντρικούς δρόμους της Παλαίρου προεξάρχοντος και ομιλούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Βονίτσης Πρωτοπρ. π. Χρήστου Βέττα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι φετινές λατρευτικές εκδηλώσεις οργανώθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο από τον υπεύθυνο του Ιερού Προσκυνήματος και εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Παλαίρου, Πρωτοπρ. π.Κωνσταντίνο Γατσούλη.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button