ΕξελίξειςΠολιτική

Ενστάσεις για την χρηματοδότηση των παραχωρησιούχων στους αυτοκινητοδρόμους

koi-ionia-odos
Στην διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τοποθετήθηκε η Βουλευτής του Νομού Αιτωλοακαρνανίας Μαρία Τριανταφύλλου που συνεδρίασε με θέμα τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για την «Κύρωση των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία της ανέφερε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της υλοποίησης των έργων αλλά κατά του τρόπου υλοποίησης τους . Χαρακτήρισε περίπλοκες τις συμβάσεις, όμως σημείωσε: «και το πιο περίπλοκο ζήτημα μπορεί να συμπυκνωθεί σε απλά και κατανοητά κριτήρια στον πολίτη, φτάνει να το θέλουμε και να μην θέλουμε να αποπροσανατολίζουμε».
Η κ.Τριανταφύλλλου τόνισε πως και σε παλιότερες τοποθετήσεις του ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε πως ο παραχωρησιούχος έχει εισπράξει περισσότερα χρήματα από τις δαπάνες του και αυτό βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις ότι θα χρηματοδοτήσει τα έργα. «Ήταν κακές οι αρχικές συμβάσεις και αυτό αποδεικνύεται από την τωρινή εξέλιξη, αλλά είναι ακόμη χειρότερη η αναθεώρηση» και συνέχιζει.«Υπάρχει έλλειψη ουσιώδους δέσμευσης από τους παραχωρησιούχους για το χρονοδιάγραμμα. Τα έργα πρέπει να τελειώνουν μέχρι το τέλος του 2015, αλλιώς θα πρέπει να γυρίσουμε λεφτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως είναι τα πράγματα, αυτό ανοίγει νέους εκβιασμούς από τους παραχωρησιούχους προς το δημόσιο».
Για τους όρους διαπραγμάτευσης και το περί «ανωτέρας βίας» που χρησιμοποιήθηκε για να αιτιολογηθεί η παύση της χρηματοδότησης από τους παραχωρησιούχους, η κ. Τριανταφύλλου ρώτησε γιατί δεν υπάρχει αυτός ο όρος και για τα νοικοκυριά που τους κόβουν το ρεύμα;
«Στη «διαπραγμάτευση» που έκανε το δημόσιο, έπρεπε να αξιοποιήσει το βασικό όρο της σύμβασης. Δηλαδή ότι η χρηματοδότηση είναι ευθύνη του παραχωρησιούχου. Αναγνώρισε ευθύνες το ίδιο το δημόσιο, αλλά δεν αναγνώρισε ευθύνες στον παραχωρησιούχο. Επίσης το δημόσιο αναγνώρισε ότι για τη μη εκτέλεση της εν λόγω ευθύνης του παραχωρησιούχου, για τη χρηματοδότηση του έργου συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας. Το είπε ο Υπουργός. Η κρίση. Για αυτό θέλω εδώ να ρωτήσω το εξής. Γιατί αυτός ο λόγος της ανωτέρας βίας να μην υπάρχει για το κάθε νοικοκυριό που του κόβουν το ρεύμα;»

«Η αιτιολόγηση των ποσών που δίνονται στους παραχωρησιούχους, ως αποζημίωση, για απαιτήσεις του παρελθόντος, δηλαδή αυτά τα 404.000.000 ευρώ είναι κυριολεκτικά στον αέρα και δεν υπάρχουν ουσιώδη στοιχεία. Τάχα μου ο ανεξάρτητος μηχανικός, ο οποίος έχει υποδειχθεί από τον παραχωρησιούχο και ο οποίος πληρώνεται από τον παραχωρησιούχο τα έδωσε. Πρέπει να ερωτηθεί και εδώ ερωτάται ο κύριος Υπουργός, οι υπηρεσίες του Υπουργείου έχουν ελέγξει και έχουν αποδεχθεί τα προτεινόμενα από τον ανεξάρτητο μηχανικό; Εδώ πέρα, σας ζητάμε να καταθέσετε τα σχετικά έγγραφα, με τις υπογραφές των υπηρεσιών, που να λένε ελέγξαμε και εγκρίνουμε. Και ακόμα το πιο προκλητικό. Επειδή δεν έβγαινε το απαιτούμενο χρηματοδοτικό μοντέλο, έρχεται το δημόσιο και αναλαμβάνει το χρηματοδοτικό κενό. Επίσης, επειδή οι παραχωρησιούχοι θα βάλουν τα όποια χρήματα, πάλι με δανεισμό από ελληνικές τράπεζες, τελικά, προκύπτει ότι οι παραχωρησιούχοι θα βάλουν ένα ελάχιστο ποσό, το οποίο μπορεί να είναι, ίσως και κάτω από 2% και θα έχουν τον έλεγχο των δρόμων. Το υπόλοιπο θα είναι χρηματοδοτική συμβολή του δημόσιου, διόδια, τραπεζικός δανεισμός χωρίς εγγύηση του δημόσιου μεν, αλλά από ανακεφαλαιοποιημένες από το δημόσιο τράπεζες και τέλος, δανεισμός των παραχωρησιούχων, πάλι, από ανακεφαλαιοποιημένες από το δημόσιο τράπεζες. Έτσι προκύπτει ένα ακόμα κλασικό παράδειγμα κοινωνικοποίησης των ζημιών και ιδιωτικοποίησης των κερδών και μάλιστα στο τετράγωνο.»
Η κ.Τριανταφύλλλου έκλεισε την παρέμβασή της σχολιάζοντας τις διώξεις των πολιτών για τα διόδια την τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του Ελληνικού λαού και κάλυψης της διαπλοκής.
«Θα πρέπει να παύσει η δίωξη των πολιτών. Θα πρέπει, ουσιαστικά, να αναδείξουμε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο ελληνικός λαός… Θέλω να σταθώ στην τεράστια προσπάθεια αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού, με βάση και αυτές τις συμβάσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα όπλα που χρησιμοποιεί η προσπάθεια αυτή του αποπροσανατολισμού. Ας πούμε, μιλάμε, για παράδειγμα, για νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό, ουσιαστικά, συμβαίνει για να συσκοτιστεί η ουσία των ρυθμίσεων. Λες και χωρίς «δώρα» στη διαπλοκή και στους παραχωρησιούχους δεν μπορούμε να έχουμε νέες θέσεις εργασίας. Πρέπει με τρόπο πολύ κατανοητό και πολύ συγκεκριμένο, να απαντάμε στον ελληνικό λαό, ο οποίος βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και ο οποίος να ξέρουμε ότι δεν παίρνει αυτά τα τυράκια που του πετάτε σαν ποντίκι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button