Δυτική Ελλάδα

Ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη Γονόρροια

lif-sex - Αντίγραφο

Γονόρροια
Η γονόρροια είναι μια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Neisseria gonorrhoeae και αφορά όλα τα σεξουαλικά ενεργά άτομα.
Πολλά άτομα τα οποία έχουν γονόρροια δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Όταν υπάρχουν κλινικά συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως 2-7 ημέρες (1-14 ημέρες) μετά την ύποπτη επαφή.
Στον άνδρα εκδηλώνεται κυρίως ως ουρηθρίτιδα. Επίσης μπορεί να υπάρχει προσβολή του προστάτη, των όρχεων, του πρωκτού και του φάρυγγα.
Στη γυναίκα οι συνήθεις κλινικές εκδηλώσεις είναι τραχηλίτιδα, ουρηθρίτιδα και σαλπιγγίτιδα. Σπάνια υπάρχουν σοβαρές εκδηλώσεις με πυρετό, προσβολή του δέρματος και των αρθρώσεων.
Η γονόρροια αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται με κατάλληλη αντιμικροβιακή αγωγή. Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Εργαστηριακή διάγνωση γονόκοκκου
Εργαστηριακή διάγνωση γονόκοκκου πραγματοποιούν 88/143 Νοσοκομεία -Ποσοστό 61,5%. Για το έτος 2010 εργαστηριακή επιβεβαίωση γονόρροιας μόνο με Gram χρώση, πραγματοποίησαν 21/88 Δημόσια Νοσοκομεία (ποσοστό 24%). (Σημειώνεται ότι η εργαστηριακή εξέταση γονόκοκκου με Gram χρώση σε ουρηθρικό επίχρισμα είναι επιβεβαιωτική μόνο για άρρενες, σύμφωνα με τον ορισμό κρούσματος). Για το έτος 2010, εργαστηριακή επιβεβαίωση γονόρροιας με καλλιέργεια πραγματοποίησαν 67/88 Δημόσια Νοσοκομεία (ποσοστό 76%).


Επιδημιολογικά δεδομένα για τη γονόρροια
Στον Πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται: (α) Τα δεδομένα που δηλώθηκαν στο Γραφείο HIV & Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (ΣΜΝ) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έως και την 22η Ιουλίου 2011 και αφορούν κρούσματα γονόρροιας που διαγνώσθηκαν από 1/1/2010 έως και 31/12/2010 και (β) Δεδομένα για την περίοδο 1990-2009, που δόθηκαν αναδρομικά στο ΚΕΕΛΠΝΟ από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γονόκοκκου (ΕΚΑΓ), στο οποίο είχαν αναφερθεί κατά την περίοδο αυτή.
Τα δηλωθέντα στοιχεία του έτους 2010 προέρχονται από όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας. Από το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης τα δεδομένα δηλώθηκαν με ατομικά δελτία δήλωσης, ενώ από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων «Ανδρέας Συγγρός» και το Τζάνειο τα στοιχεία δηλώθηκαν συγκεντρωτικά και με κατανομή ανά φύλο, ηλικιακή ομάδα και κατηγορία μετάδοσης. Από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία, τα δεδομένα του 2010 προέρχονται από τα εργαστήρια και αφορούν μόνο τον συνολικό αριθμό διαγνωσθέντων περιστατικών, με κατανομή σε κάποια από αυτά ανά φύλο.
Τα αναδρομικά δεδομένα της περιόδου 1990-2009 προέρχονται από αναφορές προς το ΕΚΑΓ, κυρίως των περιστατικών γονόρροιας που διαγνώστηκαν στα νοσοκομεία «Ανδρέας Συγγρός» και Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, ενώ η ανταπόκριση προς το ΕΚΑΓ από άλλα νοσοκομεία της χώρας κατά την περίοδο αυτή ήταν πολύ μικρή. Τα δεδομένα του ΕΚΑΓ δόθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ συγκεντρωτικά, με κατανομή ανά φύλο, ηλικιακή ομάδα και κατηγορία μετάδοσης.
Τόσο τα περιστατικά του 2010 που δηλώθηκαν απ’ ευθείας στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και εκείνα της περιόδου 1990-2009 που δόθηκαν αναδρομικά από το ΕΚΑΓ, πληρούν τον ορισμό κρούσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Απόφαση Επιτροπής 28/IV/2008) που χρησιμοποιείται από το νέο σύστημα δήλωσης.

Διαβάστε Επίσης

Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των δεδομένων του Πίνακα, το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών γονόρροιας που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ από όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας για το έτος 2010 ανέρχεται σε 312 – αριθμό αυξημένο σε σχέση με τους ετήσιους αριθμούς δηλωθέντων κρουσμάτων κατά την περίοδο 1990-2009 (92-208 περιστατικά ετησίως, μ.ό. 152). Η αύξηση αυτή προήλθε ως ένα βαθμό από τον μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών που διαγνώστηκαν στα δύο Νοσοκομεία Αφροδισίων Νοασημάτων («Ανδρέας Συγγρός» και Θεσσαλονίκης) κατά το 2010, αλλά κυρίως στη δήλωση στοιχείων και από άλλα κέντρα, λόγω της ενεργούς παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο ήρθε σε επικοινωνία για το σκοπό αυτό με όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Συμπεραίνεται, λοιπόν, ότι η αλλαγή του συστήματος επιτήρησης που μπήκε σε εφαρμογή από το ΚΕΕΛΠΝΟ το 2010 οδήγησε σε σημαντική αύξηση των δηλωθέντων περιστατικών γονόρροιας (Διάγραμμα).
Επισημαίνεται, στο σημείο αυτό, ότι η αναβάθμιση του συστήματος δήλωσης σύφιλης, γονόρροιας και χλαμυδιακών λοιμώξεων, τα οποία εντάχθηκαν το 2008 στο σύστημα καταγραφής νοσημάτων που τηρείται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, βρίσκεται σε εξέλιξη και, επομένως, λόγω της δυναμικής φύσης του νέου συστήματος επιτήρησης, τα δεδομένα ενδέχεται να αλλάξουν αν προκύψουν νέα στοιχεία που θα δηλωθούν αναδρομικά από άλλες μονάδες υγείας ή εάν προκύψει μεταβολή δεδομένων από κάποια μονάδα υγείας που έχει ήδη υποβάλει στοιχεία.Επισημαίνεται, επίσης, ότι επειδή υπάρχει σημαντική υποδήλωση από τον Ιδιωτικό τομέα, τα δηλωθέντα κρούσματα αποτελούν υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού γονοκοκκικών λοιμώξεων που διαγνώστηκαν στην Ελλάδα

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button