ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Energean: Στα 75 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια για να επανεκκινήσει ο Πρίνος

Στα 75 εκατ. ευρώ αποτιμά την κρατική ενίσχυση για να επανεκκινήσει ο Πρίνος και να παραμείνει ζωντανή επένδυση, που έχει πληγεί από την βουτιά του πετρελαίου, σύμφωνα με το υπόμνημα το οποίο έχει αποστείλει η διαχειρίστρια του έργου Energean.

Τα 75 αυτά εκατ. ευρώ αφορούν τα απαιτούμενα κεφάλαια για να επανεκκινήσει και να ολοκληρωθεί η επένδυση στο νέο κοίτασμα “Εψιλον”, καθώς και για να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας των εγκαταστάσεων η οποία και θα παρατείνει την δραστηριότητα στον κόλπο της Καβάλας. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταθέσει η εταιρεία στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών από τα οποία και αναμένει τις παρατηρήσεις τους ενόψει της τελικής λύσης για την τύχη της επένδυσης. Το πλάνο περιλαμβάνει επενδύσεις που θα μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις στον κόλπο της Καβαλάς σε πεδίο εκπομπής μηδενικών ρύπων (“Πράσινο Πρίνο”) και τα βασικά του σημεία είναι τα παρακάτω :

Τα βασικά σημεία του Επιχειρησιακού Σχεδίου έχουν ως εξής:

1) Επενδυτικές ανάγκες της τάξης των 75 εκατ. ευρω για την διετία 2020-2021

2) Επανέναρξη από τον Σεπτέμβριο του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον με την επανέναρξη της κατασκευής της νέας εξέδρας Λάμδα και άλλες απαραίτητες επενδύσεις.

3) Συνέχεια παρεμβάσεων σε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Πρίνου και του Βόρειου Πρίνου καθώς και διάνοιξη νέας οριζόντιας γεώτρησης για την άντληση του ταμιευτήρα «Λυδία» που βρίσκεται κάτω από τον Βόρειο Πρίνο.

4) Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία

5) Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.

6) Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους

7) Προώθηση της επένδυσης για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Νότιας Καβάλας με χρήση ως αερίου βάσης των περίπου 100 εκατ. κυβικών μέτρων αερίου που έχουν απομείνει στο κοίτασμα της Καβάλας και με χρήση της υφιστάμενης εξέδρας «Κάππα» .

8) Διασφάλιση της βιωσιμότητας ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις τιμές πετρελαίου με αποφυγή ανάληψης από το Δημόσιο του κόστους εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων, και με διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι στα σχεδόν 13 χρόνια διαχείρισης του Πρίνου, η Enεrgean έχει επενδύσει περίπου 460 εκατ. ευρώ, πετυχαίνοντας να αυξήσει θεαματικά τα αποθέματα υδρογονανθράκων και να ενισχύσει την απασχόληση, ενώ ο Πρίνος, παρά τη χαμηλή παραγωγή, έχει εισφέρει στην εθνική οικονομία και στην τοπική οικονομία της Καβάλας περίπου 500 εκατ. ευρώ, διατηρώντας μία άριστη επίδοση στον τομέα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, μόνο στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Μαϊου η Energean έχει καταβάλλει περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ για να μην κλείσουν και να λειτουργούν με ασφάλεια οι θαλάσσιες εξέδρες και το χερσαίο εργοστάσιο «Σίγμα» και να μην χάσουν την δουλειά τους οι 270 εργαζόμενοι στον Πρίνο με προφανείς συνέπειες για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και την εθνική οικονομία γενικότερα.

Πηγή: liberal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button