Άποψη

"Ένα διήμερο δράσης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ρεύματος και νερού στο Αγρίνιο"

po-gaitani-syriza-kastraki1To άρθρο του  Παντελή Μέλιου, μέλος της Ο.Μ ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αγρινίου,περιγράφει τη συνέλευση που οργανώθηκε στο Καστράκι με εισηγήτρια τη βουλευτίνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στέλεχος της Δ.Ε.Α Γιάννας Γαιτάνη από την  Α’ Θεσαλονίκης , την Πέμπτη 3/7 στο αμφιθέατρο του φράγματος. Την επόμενη ημέρα ξεκινούσε απεργία και κατάληψη του κτηρίου της Δ.Ε.Η απέναντι από το συντριβάνι. “Ολες οι αποχρώσεις της Αριστεράς ήταν παρούσες στην κινητοποίηση στο συντριβάνι , ΣΥ.ΡΙΖ.Α -Κ.Κ.Ε-ΑΝΤΑΡΣΥΑ . Είμασταν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ , αλλα και ΧΩΡΙΑ , ψυχικά και πολιτικά. Οι ανένταχτοι αλληλέγγυοι που σεβάστηκαν το μεροκάματο που έχανε ο απεργός , από το ίδιο το κοινό , ήταν πλειοψηφία.
 po-logo-dea-projectΤο κείμενο του Δημήτρη Καλαμπόκα ” Η Ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η είναι το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού”, μοιράστηκε στη συνέλευση στο Καστράκι (υδροηλεκτρικός σταθμός και φράγμα ) που υδροδοτεί το Αγρίνιο , υπο μορφή προκήρυξης”, αναφέρει το κείμενο του συνοδεύει το άρθρο του κ. Μέλιου, που έχει ως εξής:

Στο Νομό Αιτ/νίας λειτουργούν τρία υδροηλεκτρικά φράγματα με τα μεγαλύτερα αποθεματικά νερού στην Ελλάδα. Το ξήλωμα και το διαγούμισμα της Δ.Ε.Η που ξεκίνησε με το σχέδιο νόμου και τη μικρή Δ.Ε.Η , δεν πρόκειται να σταματήσει και φάνηκε και απο τον τρόπο που διεκδίκησε η Τρόικα τη Δ..Ε.Η και τα υδροηλεκτρικά φράγματα – σταθμούς και τα λιγνιτορυχεία.

Το έθεσε ως προαπαιτούμενο ώστε να καταβάλει τη δόση. Εχουν στοχοποιήσει ορυκτό πλουτο , ρευμα  και νερό. Στο Νομό Αιτ/νίας υπάρχει και ο παράγοντας των χιλιάδων μικρών  αγροτών που αν χάσουμε τον κρατική ιδιοκτησία στη Δ.Ε.Η θα οδηγηθούν  στο μαρασμό μιας και απο 4-6 e που κατέβαλαν ως τώρα για νερό θα πάνε στα 30-60e . H μονοπώληση της αγροτικής οικονομίας είναι επίσης κύριος στόχος ντόπιων και πολυεθνικών κεφαλαίων. Απο την έμμεση ή άμεση κατοχή των γαιών , απο την παραγωγή μέχρι τη διανομή , θα κυριαρχήσουν τα «τζάκια» του Μνημονίου και κάποιες πολυεθνικές. Η Δ.Ε.Η θα μπορούσε να γίνει η μητέρα των μαχών ενάντια στην κυβέρνηση , θα μπορούσε να προκαλέσει και την εξωθεσμική ανατροπή της Κυβέρνησης.

1. Ξεκινήσαμε με πρωτοβουλία συντρόφων γύρω απο την «εργατική αριστερά» ,να παρέμβουμε στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της ενεργητικής στήριξης στον αγώνα για κρατική Δ.Ε.Η με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Να λειτουργήσουμε σαν το γρανάζι που θα βάλει το θέμα της ιδιωτικοποίησης στην πολιτική αντζέντα της πόλης και θα τραβήξει την Ο.Μ του Αγρινίου στη θέση που της αξίζει πλέον , την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση στα μέτρα Τρόικας –ΔΝΤ- Μπόμπολα και Μυτιληναίου και στο Αγρίνιο και παντού.

2. Αποφασίσαμε να παρέμβουμε , μέσα απο τη δικτύωση των συντρόφων ,  στις ίδιες τις διαδικασίες των εργαζομένων , στη συνέλευση στο φράγμα και υδροηλεκτρικό σταθμό του Καστρακίου στις 3/7. Προσκαλέσαμε τη βουλευτίνα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και στέλεχος της Δ.Ε.Α , Γιάννα Γαιτάνη απο την Α Θεσαλονίκης , η οποία έχει ίδια άποψη απο την Κοζάνη  και τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η συμμετοχή των εργαζομένων με την συμβολή του Σωματείου ηταν σχεδόν καθολική . Οι εργαζόμενοι μετείχαν με πολλές τοποθετήσεις και οι ερωταπαντήσεις με τη Γιάννα έβγαλαν στην επιφάνεια , όλους τους φόβους , την ελπίδα  μιας κυβέρνησης ενάντια στη λιτότητα ,  την αγωνιστικότητα μέχρι το Δ.Σ. Οι εργαζόμενοι παιρνάνε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α απο κρισσάρα και θα έπρεπε να είναι κάποιο μεγαλοστέλεχος παρών να ακούσει πως εκφράζονται οι εργαζόμενοι για τις απόψεις του σ.Σταθάκη. Η Ο.Μ εκπροσωπήθηκε και εκδήλωσε την συμπαράσταση της Ο.Μ , με τοποθέτησή του Γραμματέα.

3. Διακινήσαμε το κείμενο προκήρυξη και η σ.Γαιτάνη έκανε εισήγηση πάνω στις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στο θέμα της Δ.Ε.Η. Πρέπει να είχε χρόνια να περάσει βουλευτής της Αριστεράς απο αυτούς τους χώρους. Οχι με δελτία τύπου, οχι με στρογγυλέματα και πολιτικοσυνδικαλιστικά κολπάκια, αλλα στη βάση ΤΑΞΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΤΑΞΗ. Ακολούθησε εξόρμηση σε διάφορους τομείς της μονάδας και συζήτηση με τους εργαζόμενους , της Γιάννας , των συντρόφων και εργαζομένων.

Την επόμενη μέρα 4/7 αποφασίστηκε συγκέντρωση εξω απο το κτήριο της Δ.Ε.Η , η οποία κλιμακώθηκε σε πλήρη κατάληψη , το προσωπικό σταμάτησε να εργάζεται και βγήκε απο το χώρο , όταν διάφορα φασιστοειδή προκαλούσαν , σπρώχνοντας τον κόσμο και τους απεργούς  για να περάσουν. Υπήρχε μεγάλο κομμάτι αλληλέγγυων κύρια απο τα δυο κόμματα της Αριστεράς. Πλέον το σύνολο σχεδόν των επαγγελματικών οργανώσεων εχει εκδόσει και μια ανακοίνωση συμπαράστασης στη Δ.Ε.Η. Δεν αρκεί. Είναι μονόδρομος η ανασυγκρότηση του Συντονιστικό Σωματείων-Φορέων- Επιτροπής Αγώνα και ενας δίαυλος επικοινωνίας με το Εργατικό Κέντρο (ιδρυτικό μέλος του ΠΑΜΕ).

Να κάνουμε ξανά ενα βήμα που έχουμε ξανακάνει στην κατεύθυνση του Συντονισμού και της μαζικότητας των αντιστάσεων ΚΑΘΕ ΜΑΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΑΧΗ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ε.Η

ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΡΕΥΜΑ ΦΤΗΝΟ- Δ.Ε.Η ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button