Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ρίψεις εμβολίων δολωμάτων κατά της λύσσας στην Αιτωλοακαρνανία για τις κόκκινες αλεπούδες

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας γνωστοποιεί ότι από την Τετάρτη 3 Απριλίου 2019 το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε το πρόγραμμά της από αέρος ρίψεως εμβολίων δολωμάτων κατά της λύσσας για τον εμβολιασμό των κόκκινων αλεπούδων.

Οι ρίψεις εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας που βρίσκονται σε ακτίνα 50χλμ, γύρω από εντοπισμένα κρούσματα λύσσας και θα πραγματοποιούνται από εναέρια πτητικά μέσα, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Μαΐου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.


Γενικές Οδηγίες προφύλαξης για τα αντιλυσσικά εμβόλια – δολώματα για τα άγρια ζώα:

Εάν βρείτε εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας: Αποφύγετε την επαφή με αυτό. Εάν χρειαστεί να το απομακρύνετε μην το πιάσετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια η πλαστική σακούλα και τοποθετήστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων), έτσι ώστε να μην μπορεί να έρθει σ’ επαφή με άνθρωπο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία ή τον Ε.Ο.Δ.Υ, για περαιτέρω οδηγίες.
Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο – δόλωμα: Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου για τον άνθρωπο υπάρχει μόνο, όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνους (μάτια, στόμα).
-Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σ’ επαφή με το εμβόλιο – δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε τοπικό αντισηπτικό διάλυμα (π.χ. αλκοολούχα ή ιωδιούχα αντισηπτικά).

-Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο – δόλωμα.

Αν είχατε άμεση επαφή με το περιεχόμενο της κάψουλας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. Αν είναι εφικτό, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια/ πλαστική σακούλα), να πάρετε το εμβόλιο – δόλωμα μαζί σας τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα, για το επιδείξετε στις Ιατρικές Υπηρεσίες.

Αν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο – δόλωμα που βρήκε, μην προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε, διότι μπορεί να εκτεθείτε. Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του ζώου.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.keelpno.gr ή μπορείτε να καλέσετε στο 210-5212054.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button