Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Εμβόλιο Pfizer και Biontech- Κορωνοϊός: Η ελπίδα απέναντι στον ιό – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

«Παράθυρο» ελπίδας από τους επιστήμονες στη μάχη κατά του κορονοϊού δίνει το εμβόλιο που αναπτύσσεται από τις εταιρείες Pfizer και Biontech. Το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό κατά 90%, όπως ανακοίνωσαν τα δύο εργαστήρια. «Είναι μια υπέροχη μέρα για την επιστήμη και για την ανθρωπότητα.

Οταν αντιλαμβάνεσαι ότι το εμβόλιό σου έχει 90% αποτελεσματικότητα, είναι εκπληκτικό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρτος Μπουρλά.


Μάλιστα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, σημειώνει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος γιατί πρώτον γνωρίζω και προσωπικά τον CEO της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, ο οποίος είναι Θεσσαλονικιός και ξέρω ότι δεν θα έκανε τέτοιες ανακοινώσεις αν δεν είχε σοβαρά στοιχεία στα χέρια του».

Πώς χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων σε 43.500 εθελοντές σε έξι διαφορετικές χώρες. Μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτεύχθηκε ανοσία. «Οταν έλεγξαν αυτούς που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου συγκριτικά με αυτούς που είχαν λάβει ψευδοφάρμακο, ανακάλυψαν ότι προφύλασσε κατά 90% από μόλυνση με κορονοϊό. Είναι απίστευτο αποτέλεσμα», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Skynews.

Οι επικεφαλής των εταιρειών που αναπτύσσουν το εμβόλιο εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι από ποτέ. «Καταλαβαίνετε ότι η ελπίδα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων επιχειρήσεων και εκατοντάδων κυβερνήσεων είχε “πέσει” στους ώμους μας. Τώρα μπορούμε με ασφάλεια να τους πούμε ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ», συμπληρώνει ο Αλβέρτος Μπουρλά.

Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech, Ούγκουρ Σαχίν, σημειώνει: «Τα νέα αυτά δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί. Εν τέλει, πρόκειται πραγματικά για μία νίκη της επιστήμης».

Αισιοδοξία μετά τις θετικές ειδήσεις για το εμβόλιο επικρατεί και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. «Αυτή είναι πραγματικά μία πολύ ευχάριστη είδηση. Είναι πραγματικά το πρώτο πολύ καλό νέο που έχουμε στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού», σημειώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Για να προσθέσει: «Είναι προπομπός και άλλων τέτοιων νέων από το μέτωπο του εμβολίου».

Τη θετική εξέλιξη για το εμβόλιο σχολίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι η ανάκαμψη (της ελληνικής οικονομίας) θα είναι πολύ ισχυρή, αμέσως μόλις έχουμε ένα εμβόλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλά νέα σύντομα».

Η Pfizer ανακοινώνει ότι θα προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος της χρονιάς και 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021. Μέχρι το τέλος του μήνα η εταιρεία θα έχει υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση χρήσης του σκευάσματος, ώστε να προλάβει να κυκλοφορήσει πριν τα Χριστούγεννα.

300 εκατομμύρια εμβόλια στην Ευρώπη – Θα το λάβει και η Ελλάδα

Μια αρχική συμφωνία υπάρχει ήδη ανάμεσα στην γερμανική εταιρεία Biontech και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου για την καταπολέμηση του κορονοϊού, όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο ανταποκριτής του Open, Παντελής Βαλασόπουλος. Συγκεκριμένα, η συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις εταιρείες Pfizer και Biontech περιλαμβάνει αρχικά την παρασκευή 200 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου ενώ στη συνέχεια θα προστεθούν ακόμη 100 εκατ.

Όπως διαβεβαιώνει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία θα υπογραφεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών. Η Ελλάδα αναμένεται να πάρει και αυτή το μέρος που της αναλογεί από τη συμφωνία, όταν αρχίσει η μαζική παραγωγή του εμβολίου, ενώ ήδη έχουν υπάρξει οι ανάλογες συνεννοήσεις, όπως επισημαίνει ο Παντελής Βαλασόπουλος. Το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και φυσικά και από την Ελλάδα.

Ορισμένα στοιχεία για το εμβόλιο σύμφωνα με την Biontech

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία Biontech που συμμετέχει στην παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό:

Χρειάζονται δύο δόσεις από το εμβόλιο

Η δεύτερη δόση χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη

Μία εβδομάδα ύστερα από την δεύτερη δόση οι περισσότεροι εμφανίζουν αντισώματα

Μέσα στο 2020 θα έχουμε 50 εκατ. δόσεις εμβολίου

Μέσα στο 2021 θα υπάρξουν ακόμα 1,5 δισ. δόσεις εμβολίου

Η παραγωγή έχει ξεκινήσει ήδη από την Biontech παρόλο που δεν έχει υπάρξει άδεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του Open από το Βερολίνο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ομάδες υψηλού κινδύνου».

Όσον αφορά το πότε θα έχουμε νικήσει τον κορονοϊό και θα αποσυρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Όταν το 60% με 70% του πληθυσμού έχει αντισώματα από το εμβόλιο ή από μόλυνση, όμως δεν θα υπάρξει σύντομα χαλάρωση των μέτρων. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα», σημείωσε.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία οργανώνει ήδη 60 κέντρα μαζικών εμβολιασμών και συστήνει πρωτόκολλο προτεραιότητας (δηλ. ποιες κατηγορίες θα εμβολιαστούν πρώτα). Αυτά τα κέντρα χρειάζονται διότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται ειδικές θερμοκρασίες για να διατηρείται.

Πηγή: ethnos.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button