Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Εν αναμονή της απόφασης του EMA η Ελλάδα

Εν αναμονή της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο Johnson & Johnson και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα προχωρήσει σε συστάσεις για το εμβόλιο της εταιρείας Johnson & Johnson – το οποίο έχει λάβει μεν άδεια χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με την ονομασία Janssen), αλλά του οποίου η χρήση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει – την επόμενη εβδομάδα.

«Ο ΕΜΑ ερευνά όλες τις περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί και θα αποφασίσει εάν είναι αναγκαία κάποια ρυθμιστική ενέργεια» σημείωσε ο αρμόδιος Οργανισμός, μετά την αναστολή χρήσης του σκευάσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Αφρική, λόγω της εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών, θρομβοεμβολών, ενώ προέβη και στην εκτίμηση πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους κινδύνους, σε μία πρώτη γνωμοδότηση του, ανάλογη με αυτή για το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο ΕΜΑ παραμένει της άποψης ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου για την πρόληψη της Covid-19 υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης παρενεργειών», επισημαίνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα τελεί εν αναμονή του πορίσματος των αρχών. «Σε ό,τι έχει να κάνει με τα εμβόλια και δη αυτό της Johnson & Johnson, θέλω να είμαι για μία ακόμη φορά σαφής και ξεκάθαρος. Εμείς χτίζουμε την αξιοπιστία μας βάσει επιστημονικών δεδομένων και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, του ΕΜΑ, που έχει αδειοδοτήσει όλα τα εμβόλια τα οποία χρησιμοποιούνται από τα κράτη- μέλη.

Η χώρα μας περίμενε, με βάση τα επιστημονικά στοιχεία ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής να εγκρίνει τα εμβόλια και σε ό,τι έχει προκύψει με τα εμβόλια και έχει να κάνει με επιστημονικά δεδομένα, με ανεπιθύμητες ενέργειες, με επιμέρους πρόσθετα στοιχεία καθώς προχωράει ο εμβολιασμός, εμείς μείναμε πέρα και έξω από την πολυφωνία και με συνέπεια ακούσαμε πρώτα από όλα την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών – κορυφαίοι επιστήμονες στην χώρα συσκέπτονται συστηματικά και εισηγούνται για τα εμβόλια – φυσικά την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, όπως και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αυτά τα οποία εισηγείται», δήλωσε απόψε ο Βασ. Κικίλιας, και πρόσθεσε:

«Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Εμείς χτίζουμε αξιοπιστία και στην οργάνωση του εμβολιασμού, έχουμε το Πρόγραμμα “Ελευθερία”, με βάση την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας συνέστησε «σε όλους προσοχή στις δηλώσεις οι οποίες γίνονται για τα εμβόλια» και παρακάλεσε «να γίνονται με βάση επιστημονικά δεδομένα». «Παρακαλώ πάντα να αναφέρεται και να τονίζεται πόσο μεγάλη, εξαιρετικά μεγαλύτερη, είναι η ωφέλεια των εμβολίων από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζουν πολύ-πολύ σπάνια, σε σχέση με μια νόσο η οποία είναι θανατηφόρα, την οποία βιώνουμε καθημερινά», ανέφερε.

«Βλέπετε τι φόρο αίματος πληρώνει καθημερινά ο πλανήτης και η χώρα μας, αυτό το οποίο μας αναλογεί με βάση τα κρούσματα καθημερινά και την πορεία της νόσου και των συμπολιτών μας που είναι στα Νοσοκομεία διασωληνωμένοι και παλεύουν για την ζωή τους.

Άρα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ωφέλεια των εμβολίων. Θεωρώ ότι σε ό,τι αφορά την οργανωμένη ελληνική Πολιτεία προχωρούμε επαγγελματικά, με κύριο μέλημα την ασφάλεια των συμπολιτών μας, το εξηγήσαμε, και παραμένουμε πιστοί στις ευρωπαϊκές αρχές, τον ΕΜΑ, πάντα συμβουλευόμενοι την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας, και πάντα παρακολουθώντας την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων», τόνισε ακόμη ο κ. Κικίλιας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την αποψινή ενημέρωση στο Υπουργείο, σε σχέση με τις αποφάσεις των FDA και CDC για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της εταιρείας, ενώ οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου, καθ’όσα είχε πει τη Δευτέρα ο ΓΓ της ΠΦΥ, κ. Θεμιστοκλέους.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button