Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Εμβόλιο AstraZeneca: Γιατί «πάγωσαν» οι δοκιμές – Τι λέει ο Ηλίας Μόσιαλος

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση για τις δοκιμές του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca

Προσωρινά στοπ στις δοκιμές σε παγκόσμιο επίπεδο έβαλαν οι επιστήμονες, ανακοινώνοντας την αναστολή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου για τον κορονοϊό που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λόγω της ανεπιθύμητης δράσης που παρουσίασε εθελοντής στη Μεγάλη Βρετανία.

Η AstraZeneca περιέγραψε την αναστολή των δοκιμών για το εμβόλιο ως μία «παύση ρουτίνας. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους «New York Times», που επικαλούνται έγκυρη πηγή, το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο εθελοντής ήταν εγκάρσια μυελίτιδα – μια φλεγμονή που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό και μπορεί να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις.

Η μετοχή της AstraZeneca στο χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε πτώση κατά 2% και κατά 12% έπεσε η μετοχή της ινδικής θυγατρικής της AstraZeneca Pharma India Ltd. μετά την ανακοίνωση της διακοπής των κλινικών δοκιμών. Σύμφωνα με το BBC, την τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα λάβει η ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA μέσα στις επόμενες ημέρες.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η απόφαση της AstraZeneca να «παγώσει» προσωρινά τις δοκιμές του πειραματικού της εμβολίου κατά του κορονοϊού είναι μια πρόκληση, αλλά δεν σημαίνει απαραιτήτως οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου. «Αποτελεί ολοφάνερα μια πρόκληση σε αυτή τη συγκεκριμένη δοκιμή εμβολίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάνκοκ, απαντώντας σε ερώτηση για την αναστολή των δοκιμών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο εμβόλιο της Οξφόρδης», πρόσθεσε. Ερωτηθείς αν αυτό θα προκαλέσει μια οπισθοδρόμηση στην διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου, ο Χάνκοκ απάντησε: «Όχι απαραίτητα, αυτό εξαρτάται από το τι θα βρουν όταν θα κάνουν την έρευνα».

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button