Εμβολιασμός και παιδιά: Οι προϋποθέσεις σύμφωνα με την Μ. Θεοδωρίδου

Τι ισχύει ως τώρα με τον εμβολιασμό των παιδιών για κορονοϊό και ποιοι είναι οι όροι για να ξεκινήσει στην Ελλάδα, εξήγησε η Μ. Θεοδωρίδου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιμένει πως πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό, αναφερόμενη στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών,

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά, ενώ, πριν από τρεις ημέρες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φάρμακων (ΕΜΑ) ενέκρινε την επέκταση της ηλικίας εμβολιασμού σε παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών με εμβόλια mRNA. Σύμφωνα με τις δοκιμές που έγιναν, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στα παιδιά είναι πολύ υψηλή και φτάνει το 100%», υπογράμμισε.


«Αλλά επειδή ήταν μικρή μελέτη δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα», είπε.

«Η έγκριση από τον ΕΜΑ, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να προχωρήσει σε προγραμματισμό έγκρισης. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την ίδια τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού, τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την εκπαίδευση, την ασφάλεια του εμβολίου και την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς», προσέθεσε.

«Η Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για τον εμβολιασμό των παιδιών που δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα», συνέχισε.

«Ακόμα δεν είναι τίποτα σίγουρο για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ελλάδα και θα γίνει με βάση τα δεδομένα της κάθε χώρας. Έτσι, δεν σημαίνει ότι η έγκριση του ΕΜΑ για τον εμβολιασμό των 12 έως 15 ετών θα μεταφερθεί αυτούσια στην Ελλάδα, αλλά μπορεί αν εγκριθεί, να έχει διαφοροποιήσεις, π.χ. να εμβολιάζονται τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα», επεσήμανε.

«Ο ΠΟΥ επιμένει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Τα άτομα που έχουν νοσήσει, δεν χρειάζεται να κάνουν δεύτερη δόση. Ως ημερομηνία διάγνωσης της νόσου θεωρείται η πρώτη ημερομηνία εξέτασης με μοριακό τεστ που έχει καταγραφεί στο επίσημο μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔY)», κατέληξε.

Πηγή: ieidiseis.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: εμβολιασμός Μαρία Θεοδωρίδου παιδιά