sliderΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Εμπόριο Ελιών Παπαευθυμίου: «Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό του παραγωγού»

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη διάθεση των ελιών καλαμών έχουν οδηγήσει σε ριζικές ανακατατάξεις στις τιμές και τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά. Από τις δυσχέρειες που έχουν δημιουργηθεί οι τιμές οδηγούνται σε ιστορικά χαμηλά, για τα οποία αναζητούνται εναγωνίως λύσεις.

«Στα αζήτητα» βρέθηκε η ελιά καλαμών και οι παραγωγοί του προϊόντος το οποίο κατά κύριο λόγο διατίθεται στο εξωτερικό και στην εστίαση, τομείς που επηρεάστηκαν σημαντικά από την πανδημία, βιώνουν αλυσιδωτά τις όποιες επιπτώσεις της μειωμένης ζήτησης.

Το agriniopress απευθυνόμενο σε αρκετούς από αυτούς στην περιοχή μας, κατέγραψε την έντονη ανησυχία τους για το μέλλον και τους κόπους τους. «Λίγοι είναι αυτοί που έμπρακτα στηρίζουν σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες, τόσο από την αρχή του έτους, όσο και εν μέσω πανδημίας», τονίζουν χαρακτηριστικά. «Μεγάλη υποστήριξη είχαμε από τοπική επιχείρηση που εδρεύει στη Λεπενού», ανέφεραν.

Και κάπως έτσι, η εταιρεία «Παπαευθυμίου – Αγαθά ελληνικής γης» κέντρισε το ενδιαφέρον και την προσοχή. Το agriniopress μίλησε με τον  κ. Κώστα Παπαευθυμίου, υπεύθυνό της, ο οποίας και αναφέρθηκε στην διαδρομή της επιχείρησης, το παρόν και τις κρίσιμες συγκυρίες στην αγορά της ελιάς μα και το μέλλον:

-Κ. Παπαευθυμίου, αρχικά πείτε μας λίγα λόγια για την επιχείρηση. Μία σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της.

-Πρόκειται για μία οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2017 και εδρεύει στη Λεπενού, έχοντας όμως ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Ξεκινήσαμε αρχικά λειτουργώντας σε αμιγώς τοπικό επίπεδο αλλά πρόσφατα ξεκινήσαμε σιγά σιγά το άνοιγμά μας και προς διάφορες χώρες του εξωτερικού.

-Πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί μία εταιρεία από το νομό, την περιοχή μας, για τον Αιτωλοακαρνάνα παραγωγό;

Πρόκειται για μία προσπάθεια από την Αιτωλοακαρνανία για την Αιτωλοκαρνανία. Στηρίζουμε την περιοχή μας. Σκοπός είναι να βγει το ντόπιο προϊόν από τα σύνορά μας. Να κερδίσει ο τόπος και ο παραγωγός. Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια κατορθώσαμε να εδραιωθούμε, να αποτελούμε πρώτη σκέψη του παραγωγού και να πετυχαίνουμε καλές αγορές.

-Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ιδιαίτερων δυσκολιών λόγω κορωνοϊού, γιατί ο παραγωγός πρέπει να εμπιστευτεί την εταιρεία σας;

Μέσα σε μεγάλες δυσκολίες και μέσα σε συνθήκες μεγάλου ανταγωνισμού είμαστε εδώ, στο πλευρό του παραγωγού, αυτά τα τρία χρόνια μα και τώρα με τον κορωνοϊό. Δίνουμε το παρόν στην αγορά προσπαθώντας να έχει τον πρώτο λόγο ο παραγωγός, προς βοήθεια της τοπικής οικονομίας. Άλλωστε, μέσα σε αυτές τις συνθήκες δημιουργήσαμε μία πρότυπη μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης της ελιάς, με γνώμονα τη διάθεση του προϊόντος του παραγωγού. Με τέτοιες επενδύσεις, τη βοήθεια, την εμπιστοσύνη και την υπομονή του παραγωγού έχουμε φτάσει εδώ. Τίποτα δεν χαρίζεται μα κερδίζεται. Χωρίς αυτούς δε θα ήμασταν τίποτα.

Βέβαια, όπως σε όλους τους χώρους γίνονται και λάθη ενώ υπήρξαν και άσχημες καταστάσεις που δυσκόλεψαν το δρόμο μας. Πολύ δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που επιδεινώθηκαν από την πανδημία, μας ανάγκασαν να κάνουμε κάποιες επιλογές για τις οποίες δεχθήκαμε κριτική και «λάσπη». Όσοι μας εμπιστεύθηκαν όμως δε τους αφήσαμε, ήμασταν εκεί. Σε όσα χωριά βρεθήκαμε εξ αρχής δεν γυρίσαμε την πλάτη μας σε κανέναν. Είμαστε και αυτή τη χρονιά, εν μέσω δυσκολιών εκεί.

Ήδη έχουμε κλείσει συμφωνίες με άξιους συνεργάτες για τη διάθεση της πράσινης ελιάς και αποτελεί πάγιο στόχο μας να εξασφαλίσουμε ότι ο παραγωγός θα μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του και θα μας εμπιστευτεί τόσο αυτή την ποικιλία του, όσο και την καλαμών. Εμείς θα τις παραλάβουμε. Έχουμε ήδη κλείσει συμφωνίες και για τις ελιές καλαμών.

-Ποια είναι τα σχέδια της επιχείρησης για το μέλλον;

Προχωράμε σε προσλήψεις προσωπικού, περί τα 25 άτομα και δημιουργούμε πέντε νέα σημεία παραλαβής στο νομό. Δημιουργήσαμε ένα χώρο όπου συσκευάζουμε στη μονάδα μας τις ελιές και τις διοχετεύουμε στην αγορά του εξωτερικού. Σκοπός είναι φυσικά η αύξηση του εξαγώγιμου προϊόντος, μέσα από νέες συμφωνίες που θα αποφέρουν καρπούς και στην τοπική κοινωνία και στους παραγωγούς.

-Γιατί ο παραγωγός να επιλέξει και να εμπιστευτεί… «Παπαευθυμίου»;

Γιατί πρώτο μας μέλημα είναι ο παραγωγός. Όσα προβλήματα και να υπήρξαν σκύψαμε πάνω από το πρόβλημα και τα βγάλαμε μαζί πέρα. Είμαστε εδώ για τον παραγωγό και για αυτό επεκτείνουμε τις υπηρεσίες και τις παροχές μας. Το ποτάμι, όσα φράγματα και να του βάλεις, θα εξακολουθεί να είναι ποτάμι, το νερό θα κυλάει. Αποδεικνύουμε καθημερινά έμπρακτα ότι είμαστε εδώ. Καλούμε και θέλουμε όλους τους παραγωγούς να μας εμπιστευτούν.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button