ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Εμπορικά: “Μειοψηφικές σκέψεις” του Παναγιώτη Μπεσίνη μετά την απόφαση για το σαββατιάτικο κλείσιμο

“Διαβάζοντας την ανακοινωση του Δ.Σ. του ΕΣΑ με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή του για εφαρμογή θερινού πενθημέρου τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και για φέτος το καλοκαίρι του 2020,μερικές σκέψεις ….”μειοψηφικές” με “ταλαιπώρησαν” και αποφάσισα να τις κάνω και δημόσιες”, τονίζει σε άρθρο του, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Παναγιώτης Μπεσίνης.

Γράφει αναλυτικά:

“ΣΚΕΨΗ 1η

Είναι λάθος να λέει το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας οτι δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτε άλλο , παρά μόνο να εφαρμόσει την “απόφαση ” της “απόλυτης” πλειοψηφιας,όπως αυτή αποτυπώθηκε από την διακίνηση του ερωτηματολογίου.

Και είναι λάθος γιατί κανένα “ερωτηματολόγιο” δεν μπορεί να αντικαταστήσει την γενική συνέλευση του συλλόγου ούτε φυσικά να την υποκαταστήσει.

Οι απαντήσεις στην διακίνηση του ερωτηματολογίου δίνονται “κατά μόνας” , ειναι συνήθως της στιγμής και σίγουρα ο ερωτώμενος δεν έχει συμετάσχει στην “ζύμωση” μιας ανοιχτής και ζωντανης διαδικασίας όπου οι διαφορετικές απόψεις θα αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα,θα “εξαντληθούν” στον διάλογο και στο τέλος θα επιτευχθεί ίσως και η σύνθεσή τους.

Πάντοτε άλλωστε το ερωτηματολόγιο διενεργούνταν είτε για να επιβεβαιώσει την απόφαση της γενικής συνέλευσης είτε για να δώσει το στίγμα της αγοράς πριν από αυτή.ΠΟΤΕ για να ορίσει την απόφαση.

ΣΚΕΨΗ 2η

Φέτος σε μια εντελώς διαφορετική συγκυρία (πρωτόγνωρη για πάρα πολλούς λόγους) και με δεδομένη την αδυναμία σύγκλισης γενικής συνέλευσης,το Δ.Σ μπορούσε (ίσως και να όφειλε) να αναλάβει την ευθύνη και να παρει μόνο του απόφαση . Μπορούσε και να ΜΗΝ πάρει απόφαση.Και στην μια και στην άλλη περίπτωση ουσιαστικά και τυπικά νομιμοποιούνταν.

ΣΚΕΨΗ 3η

Είναι λάθος του Δ.Σ με “ελαφρά την καρδία” να επικαλείται διαρκώς την “απόλυτη πλειοψηφία” των ερωτώμενων συναδέλφων , όταν μάλιστα αυτή είναι και οριακή (53 %) και να αγνοεί ή και να υποτιμά την μειοψηφία όταν μάλιστα είναι και “ισχυρή”.

ΣΚΕΨΗ 4η

Ειναι λάθος του Δ.Σ να περιορίζεται στην εντελώς επιφανειακή ανάλυση του “προφιλ” των ερωτώμενων συναδέλφων (μέλη-μη μέλη) και να αγνοεί ή να μην λαμβάνει υπόψην του μια σειρά από ‘αλλα ουσιαστικά κατά την γνώμη μου χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με το αντικείμενο της εμπορίας,την θέση τους στην αγορά κ.τ.λ.

ΣΚΕΨΗ 5η

Είναι λάθος του Δ.Σ (και ισως το σημαντικότερο) να μην λαμβάνει ουσιαστικά υπόψιν του ότι φέτος είναι μια άλλη χρονιά,εντελώς διαφορετική από κάθε προηγούμενη,από “γεννήσεως” εμπορικής δραστηριότητας θεωρώ.

Ο κλαδος μας και η κοινωνία ολόκληρη μόλις πριν λίγες μέρες βγήκαν(?) από ένα πρωτόγνωρο και παρατεταμένο lockdown με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Παρόλα αυτά το ΔΣ του συλλογικού μας οργάνου φαίνεται όχι μόνο να αδυνατεί να πάρει αποφάσεις ανάλογες της κρισιμότητας των καιρών αλλά ούτε λίγο ούτε πολύ να προαναγγέλλει την πρόθεσή του να γίνει …..”δερβέναγας” στην προσωπική αγωνία αλλά και τον προσωπικό αγώνα επιβίωσης του κάθε συναδέλφου.

Υ.Γ.
Και μια …”άποψη”…..
Θεωρώ ότι ο σύλλογός μας δεν έχει ανάγκη και δεν πρέπει να πορευτεί με…”ανακλήσεις” από τις ” εφεδρείες”.
Έχει ανάγκη να πλαισιωθεί ,να στηριχτεί,να μαζικοποιηθει και να “εκφραστεί” ….!!! μέσα από την ενεργή συμμετοχή περισσότερων και νέων συναδέλφων που με την ορμή ,το θάρρος τον αλτρουισμό και την νιότη τους θα πάνε τον σύλλογό μας ένα βήμα μακρύτερα.
Αρκεί εμείς να τους εμπιστεφθούμε και αυτοί να το αποφασίσουν.

ΜΠΕΣΙΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ”

2 Σχόλια

 1. Πρώτη σκέψη, απο την στιγμή που τα “διπλώνεις” και αποχωρείς, δε κάνεις κριτική γιατί ένας σύλλογος πορεύεται με “ανακλήσεις” και “εφεδρείες”, εσύ έχεις αφήσει αυτό το κενό και μάλιστα στην πιο κρίσιμη στιγμή. Και με τρεις απανωτές παραιτήσεις (;;;;;;;)
  Δεύτερη σκέψη, αν υπήρχε η δυνατότητα να συγκαλέσει ο κύριος Μπεσίνης Γενική Συνέλευση τότε γιατί δεν το έκανε; και πριν σκεφτούμε την εύκολη απάντηση του κοροναϊου, σε λίγες μέρες ανοίγουν και τα θερινά σινεμά.
  Τρίτη σκέψη, καλό θα ήταν να μην υποτιμάμε την κρίση των συναδέλφων για να απαντήσουν στο ερωτηματολόγιο, είτε ήταν στιγμιαίο, είτε όχι (υπάρχουν περιπτώσεις που δεν ήταν γιατί κάποιοι όντως ήθελαν να το σκεφτούν). Ακόμη και με την ασαφή τρίτη επιλογή “άλλο”.
  Τέταρτη σκέψη, έχει αξία να ανατρέξουμε στα αποτελέσματα προηγούμενων αποφάσεων για το πενθήμερο, αλλά και τις δηλώσεις (τροφή για σκέψη)
  Πέμπτη σκέψη, τα οχτώ σαββατα δεν λύνουν τίποτε ουσιαστικο, έχουν κι άλλα προβλήματα οι καταστηματάρχες, μήπως να βλέπαμε κι αυτά;;;

 2. Δηλ. εσύ πρώην πρόεδρε του εμπορικού συλλόγου ήθελες να ανοίγουν τα μαγαζιά τα Σάββατα και να βαράνε μύγες έτσι; Άμα υπήρχε δουλειά να ανοίξουν.
  Το ποιο βασικό όμως δεν μας είπες.
  Δε μας είπες πως θα πληρώνονταν οι εργαζόμενοι τα Σάββατα που θα πήγαιναν για δουλειά,όταν μετά θα τους έλεγε ο εργοδότης ,δεν είχαμε δουλειά τα Σάββατα και δεν σας πληρώνω ; Ενώ ο εργαζόμενος θα ήταν κανονικά στο πόστο του. Σε αυτό δεν μας απαντάς.Ο εργαζόμενος τι πρέπει να κάνει σε αυτή τη περίπτωση; Να μιλήσει; Αν μιλήσει πάει σπίτι του.Έτσι δεν είναι; Το αναφέρω γιατί το έχουμε ξαναδεί το έργο .
  Δε βλέπεις ότι η αγορά δεν κινείται;
  Το μόνο που σας νοιάζει είναι να κονομάτε εσείς οι εργοδότες ν να φεύγετε τα Σάββατα και να κάθεται ο εργαζόμενος στο κατάστημα και στο τέλος να μην πληρωθεί.
  Δεν σε είδα όμως να κάνεις καμία αναφορά για τους εργαζομένους.
  Αφού κι εσύ εργοδότης είσαι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button