ΕξελίξειςΠολιτική

«Εμπλοκή στην επανεκκίνηση κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων»

epi-ioniaodos1

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα συνυπέγραψε ερώτηση με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ κ.κ. Ν. Τσούκαλη, Γ. Κυρίτση και Α. Ξηροτύρη σχετικά με την εμπλοκή στην επανεκκίνηση κατασκευής των αυτοκινητοδρόμων. Οι βουλευτές θέτουν το ζήτημα της άκαρπης συνάντησης του αρμόδιου Υπουργού με τους τρεις Επιτρόπους στις Βρυξέλλες και ζητούν μεταξύ άλλων να ενημερωθούν για το στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα στοιχεία εμπλοκής και πότε προβλέπεται η κύρωση των νέων συμφωνιών από την Ελληνική Βουλή.

«Σοβαρή εμπλοκή στη χρηματοδότηση επανεκκίνησης των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων φαίνεται ότι έχει προκύψει κατά την πρόσφατη συνάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με τους τρείς αρμόδιους Ευρωπαίους Επιτρόπους ( Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Δημόσιες Συμβάσεις, Επίτροπος ΕΣΠΑ και Επίτροπος Ανταγωνισμού). Σύμφωνα με πηγές της Ευρ. Επιτροπής όμως δύο σημαντικά θέματα εξακολουθούν να μένουν ανοιχτά: η εξεύρεση κονδυλίων για την κοινοτική χρηματοδότηση και η συμβατότητα των κρατικών ενισχύσεων. Συγκεκριμένα, δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των προγραμμάτων προκειμένου να μεταφερθούν τα κονδύλια στους αυτοκινητοδρόμους. Τα περίπου 2 δις ευρώ αναζητούνται τόσο από τομεακά όσο και από περιφερειακά προγράμματα.

Οι πιο πάνω εξελίξεις ακολουθούν διαδοχικές διαβεβαιώσεις των αρμοδίων Υπουργών για τους χρόνους επανέναρξης των εργασιών αρχικά τον Απρίλιο, κατόπιν τον Ιούνιο και στη συνέχεια το Σεπτέμβριο του 2013. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σε προηγούμενη ερώτησή μας (υπ.αριθ.12496, 3/7/2013) αφού είχαμε επισημάνει τα στενά χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης του έργου και τον κίνδυνο απώλειας πόρων από το ΕΣΠΑ, ζητήσαμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης όλου του συμβατικού αντικείμενου της Ολυμπίας Οδού και ενημέρωση για τις πηγές χρηματοδότησης για την ολοκληρωμένη κατασκευή του έργου. Ο κ. Υπουργός απάντησε ότι «οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε προχωρημένο στάδιο», ενώ «όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές  Αίτηση Επιβεβαίωσης Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης προς έγκριση από τις Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Επειδή η επανέναρξη των εργασιών στους πέντε μεγάλους αυτοκινητοδρόμους αποτέλεσε βασική εξαγγελία της τρικομματικής κυβέρνησης, συνιστά δε κρίσιμο παράγοντα ανάσχεσης της ανεργίας αλλά και της εν γένει επενδυτικής τόνωσης της χώρας,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιο ακριβώς στάδιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την Ευρ. Επιτροπή βρισκόμαστε;

Ποια είναι τα στοιχεία εμπλοκής και πότε προβλέπεται η κύρωση των νέων συμφωνιών από την Ελληνική Βουλή;

Προτίθεται να ενημερώσει το Ελληνικό Κοινοβούλιο για τις πρόσφατες εξελίξεις;

Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης των έργων εντός του 2015 υπάρχει κίνδυνος απώλειας πόρων προερχόμενων από τα διαρθρωτικά Ταμεία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Γιώργος Κυρίτσης

Μίνα Ξηροτύρη

Νίκη Φούντα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button