ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Εμφύλιος στο Κίνημα Αλλαγής και φόβοι για την επόμενη ημέρα μετά τη ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου

Φώφη Γεννηματά και Ευάγγελος Βενιζέλος συγκρούστηκαν, αλλά πλέον το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε βαθιά κρίση, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Σε βαθιά κρίση εσωστρέφειας που σε καμιά περίπτωση δεν βοηθά την ενότητα της παράταξης, βρίσκεται από χθες το Κίνημα Αλλαγής. Η οριστική ρήξη της Φώφης Γεννηματά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οργισμένες αντιδράσεις των «βενιζελικών» αλλά και η σαστισμάρα που επικρατεί σε στελέχη και οπαδούς της δημοκρατικής παράταξης, έχουν προκαλέσει μια πολύ άσχημη κατάσταση.


Την ημέρα που γίνονται εκλογές για την Αυτοδιοίκησης και 40 ημέρες πριν από τις εθνικές κάλπες η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς της με τον κ. Βενιζέλο, δημιουργεί συνθήκες βαθιάς κρίσης.

Η εσωστρέφεια και η ανάδειξη της έλλειψης ενότητας στο Κίνημα Αλλαγής είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται για εξέλιξη που θα ήθελε κανείς. Ενώ την προηγούμενη περίοδο είχε γίνει μια σοβαρή προσπάθεια να αναδειχθεί η ενότητα της παράταξης και υπήρξε πανστρατιά που έφερε ένα σχετικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, οι τωρινές εξελίξεις δεν είναι καθόλου θετικές.

Σε περιδίνηση
Η περιδίνηση στην οποία μπαίνει το ΚΙΝΑΛ μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες καταστάσεις καθώς είναι φανερό πλέον ότι οι επερχόμενες εθνικές εκλογές μπορεί να κρίνουν το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης.

Οι αποφάσεις της κ. Γενννηματά, που ελήφθησαν με προσωπική της ευθύνη θα κριθούν στην κάλπη και θα είναι το μεγάλο της στοίχημα. Αν δικαιωθεί για τις επιλογές της θα προχωρήσει όπως η ίδια έχει σχεδιάσει. Αν όχι τότε δημιουργούνται νέα δεδομένα στο Κίνημα Αλλαγής καθώς είναι σίγουρο ότι θα αναζητηθούν ευθύνες εάν το κόμμα οδηγηθεί σε συντριβή.

Την ανησυχία τους για το μέλλον της παράταξης, μετά από τις εξελίξεις με την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου εκφράζουν πολλά στελέχη τα οποία έχουν παγώσει με όσα έχουν γίνει και περιμένουν τις συνεδριάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για να δουν που πάει το Κίνημα.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την αγωνία του λέγοντας ότι αυτή η εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη έπρεπε να αποφευχθεί σε μια χρονική στιγμή που η ενότητα είναι πάνω από όλα.

Την ίδια αγωνία εκφράζουν κατ’ ιδίαν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως π.χ. ο Κώστας Σημίτης. Σε συζητήσεις που έχει ο πρώην πρωθυπουργός με πολιτικούς παράγοντες έδειχνε αυτή την αγωνία για το πώς θα εμφανιστεί η παράταξη στις εκλογές.

Δύσκολη η επόμενη ημέρα
Και τώρα τι; Αυτό είναι το ερώτημα που πλανάται στη Χαριλάου Τρικούπη η οποία επιχειρεί επικοινωνιακά να εξηγήσει την αποπομπή –ουσιαστικά- του κ. Βενιζέλου. Οι εξηγήσεις που έδωσαν χθες κύκλοι της κ. Γεννηματά στοχοποιούσαν ξεκάθαρα τον πρώην πρόεδρο λέγοντας ότι εκβίασε λέγοντας «ή πρώτος στο Επικρατείας ή πουθενά».

Από την άλλη τονίζουν στη Χ. Τρικούπη ότι η επιλογή της κ. Γεννηματά να δώσει την πρώτη θέση του Επικρατείας στον Γ. Καμίνη και τη δεύτερη στον Θ. Μαργαρίτη, δείχνει ότι μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί η διεύρυνση που επιδιώκουν τόσο πολύ.

Όμως, και δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο, θα πρέπει να σταθεί κανείς και στην επιλογή να μην κατέβει ο Παύλος Γερουλάνος στην Α’ Αθήνας με τις πληροφορίες να λένε ότι του προσφέρθηκε η τελευταία ή προτελευταία θέση στο Επικρατείας. Κι αυτό παρά την πολύ καλή παρουσία που είχε στις δημοτικές εκλογές όπου κατέγραψε διπλάσιο ποσοστό από αυτό που πήρε το ΚΙΝΑΛ.

Στο κόμμα πλέον συγκρούονται δύο απόψεις. Η μία είναι αυτή που λέει ότι διεύρυνση με τον Γιώργο Καμίνη δεν μπορεί να υπάρξει καθώς ο πρώην δήμαρχος δεν έχει ισχυρές προσβάσεις στην κοινωνία και δεν θα μπορούσε να προσφέρει πολλά.

Η δεύτερη λέει ότι ο κ. Καμίνης μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις που βρίσκονται στον κεντροαριστερό χώρο και δεν θέλουν να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, αυτό που απασχολεί περισσότερο από όλα τα στελέχη και τους οπαδούς του Κινήματος είναι η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η αποχώρηση Βενιζέλου και το σκηνικό εμφυλίου που έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες.

Τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι;
Αναρωτιούνται όλοι πώς αυτές οι εξελίξεις θα επιδράσουν στην ψυχολογία των ψηφοφόρων οι οποίοι βλέπουν ένα κόμμα να βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με πολλά αδιέξοδα και με κρίση ταυτότητας. Ένα Κίνημα που είναι ο τρίτος πόλος κι ενδεχομένως ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά που δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από τις παθογένειες του παρελθόντος κι από συγκρούσεις φατριών. Μια παράταξη που δείχνει ότι δεν μπορεί να κάνει νέο ξεκίνημα, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις στο πολύ πρόσφατο συνέδριο.

Κάποιοι εκτιμούν ότι με την αποχώρηση Βενιζέλου θα επαναπατριστούν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της συμπόρευσης παλιότερα με τη Νέα Δημοκρατία.

Αλλοι φοβούνται όμως ότι θα οδηγηθούν εκτός ΚΙΝΑΛ και προς τη Νέα Δημοκρατία οι ψηφοφόροι εκείνοι που ανήκουν στο χώρο των εκσυγχρονιστών. Κι ότι το Κίνημα Αλλαγής θα μείνει με τους παραδοσιακούς, αντιδεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι όμως πολύ εύκολα θα μπορούν να μεταπηδήσουν στον άλλον, τον ισχυρότερο αντιδεξιό πόλο, δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει κάνει την πλατιά απεύθυνση και φιλοδοξεί να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού στην κεντροαριστερά. Γι’ αυτό και ο κ. Βενιζέλος μίλησε για μια κατάσταση που ευνοεί ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι, λοιπόν, το Κίνημα Αλλαγής μετά τις τελευταίες εξελίξεις δείχνει να πιέζεται ασφυκτικά από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και οι ψηφοφόροι του να βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα.

Αλλωστε, η σκληρή πόλωση με την οποία οδηγούμαστε στις εθνικές εκλογές εξυπηρετεί τον διπολισμό και καταβαραθρώνει τα μικρότερα κόμματα.

in.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button